Stand Up Paddleboarding (del 2)

Tidigare har vi skrivit ett inlägg här på bloggen om historiken kring Stand Up Paddleboarding (SUP) där vi också försökte förklara vad SUP är och hur den skiljer sig från andra liknande vattensporter som exempelvis paddling/surfing. Läs gärna detta inlägg här. Nu går vi vidare i vår bloggserie och nu kommer vi att gå in lite på vad som skiljer olika brädor från varandra och vad man ska tänka på om man vill köpa sig en SUP-bräda. Vi passar också på att dela med oss av lite ”nördfakta” och djupare kunskap för dig som riktigt vill grotta ner dig lite mer i ämnesområdet SUP. Till vår hjälp har vi tagit en riktigt expert på området, nämligen Jonas Palm som är grundare till det svenska SUP-märket  Black Cat Boards som har tillverkat de brädor som vi använder. Vi är tacksamma att Jonas ville hjälpa till med att fördjupa oss lite extra och hoppas att det kan vara till hjälp för dig som funderar på att köpa dig en SUP-bräda.

Att köpa sin första SUP-bräda

Någonting vi märkte när vi började att titta efter en SUP på nätet är att när man som nybörjare ska köpa sin första SUP möts man av en djungel med olika brädtyper, märken och prissegment. Efter en del letande på nätet blir man ofta inte mycket klokare. Tvärtom blir man nästan mer förvirrad ju mer man söker runt bland olika butiker och forum.  Det finns flera olika modeller av brädor, med olika former, tjocklekar och längder. Precis som alla utvecklande sporter blir det snabbt en djungel av brädmodeller, olika tillbehör och prylar. Så frågan är – Vad behöver jag ha? För att komma framåt i beslutsprocessen måste man börja i rätt ände och få klart för sig vad det är man behöver. Börja med att svara på den frågan, det vill säga vad har du tänkt använda brädan till, på viket sätt och i vilken typ av vattendrag? Om svaret är att du ska mest ska skvätta runt i den lokala ”igeltjärnen” är även det ett bättre svar än inget, du har börjat formulera ditt behov. Men först kan vi börja titta på olika aspekter, det hjälper att förstå skillnader och vad man ska titta efter.

Fast eller uppblåsbar SUP?

Till att börja med måste man besluta sig för huruvida men vill ha en fast eller en uppblåsbar bräda. För oss som inte bor direkt i anslutning till vatten och som vill paddla på många olika platser blev valet ganska enkelt. Den uppblåsbara brädan är mycket smidigare att förvara hemma, men framförallt lättare att transportera och ha med sig på semestern eller på dagsäventyr i någon sjö eller älv. Om man bor nära vatten och inte behöver transportera brädan, eller om man vill hålla på med vågsurfing eller tävlingspaddling så kan en fast bräda vara ett bättre val. För att underlätta valet så ska vi nu förklara lite skillnader mellan en fast och en uppblåsbar SUP. Generellt kan man säga att ju styvare bräda desto bättre glid genom vattnet. Därför hittar du oftast det bästa glidet och snabbaste egenskaperna på fasta brädor. Dock har utvecklingen gått snabbt de senaste åren och ny tillverkningsteknologi har möjliggjort att de bästa uppblåsbara brädorna idag nästan håller samma glidprestanda som de bästa fasta.

Fast SUP

En fast SUP är tillverkad på liknande sätt som en surfbräda, traditionellt tillverkades surfbrädor för hand av en så kallad ”shaper” vilket är ett hantverk där brädkroppen utgörs av olika typer av skumplast som hyvlas och slipas till kundens specifika önskemål för att sedan omslutas av glasfiberväv och sedan någon typ av resin. Det kräver stor skicklighet och kunskap om skrovdesign. Detta förekommer fortfarande men den stora majoriteten av tillverkningen är nu industrialiserad och förenklad. SUP brädor är inget undantag utan består också av en inre skumkärna omsluten av ett hårt skal av glasfiber och resin. Den stora nackdelen med hårda brädor är precis som med surfbrädor att de är stötkänsliga, det är lätt att slå ett hål i brädkroppen som då omedelbart måste lagas för att förebygga vattenskador inne i brädan. Korta surfbrädor är överkomligt enkla att förvara och hantera på land men problemen uppstår när brädan är tre meter och uppåt som i fallet med SUP. Det kan kräva bil med takräcke, en rejäl förvaringsplats i garage eller förråd osv. Hårda brädor utgör också en risk för personskador i vattnet både för paddlaren och andra. Detta gäller särskilt vid surf eller allmän lek i vågor.

Fördelar: En fast bräda har bra styvhet även i de låga prissegmenten, du behöver heller inte blåsa upp en hård bräda. Där fasta brädor excellerar är definitivt vid vågsurfing då det ställer större krav på att brädan har en tunnare kant som ger grepp i vågen samt en krökning (rocker) som gör brädan enklare att svänga med. Ett annat område där hårda brädor är svårslagna är brädor för tävling och där motståndet i vattnet måste minskas i varje detalj och där mer komplicerad skrovdesign är önskvärd. Det sista är det mer subtila att en fast bräda kan kännas och upplevas som lite annorlunda än en uppblåst bräda även om skillnaderna mellan uppblåsbar och fast bräda minskat drastiskt de senare åren, förutsatt att den uppblåsbara är av bra kvalitet givetvis. 

Nackdelar: Man kan summera de negativa aspekterna med fasta brädor med att det är stötkänsliga, tar stor plats och svåra att transportera. Lägg därtill att vår svenska kust och sjöar i regel är steniga och ingen snäll plats för stötkänsliga ögonstenar.

Uppblåsbar SUP

En uppblåsbar bräda är förenklat konstruerad så att man har en kärna bestående av ett övre och ett undre skikt som förbinds med tusentals nylontrådar. Trådarnas längd bestämmer brädans tjocklek när den är uppblåst och gör att brädan förblir en bräda och inte en Zeppelinare när den är uppblåst. Materialet med ett övre och undre skiktet med nylontrådar mellan kallas Drop stitch. Drop stitsh materialet limmas sedan ihop med ett PVC liknande material som omsluter och skapar brädans yttre skikt.

Till skillnad mot fasta brädor har materialkvalité och tillverkningsteknik väldigt stor betydelse för hur den färdiga brädan kommer prestera och kännas i vattnet. Beroende på kvalitén får man en väldigt stor spridning på resultatet. Det finns gott om områden där en tillverkare kan fuska för att generera en lågprisbräda men det straffar sig alltid vad gäller paddelupplevelse och livslängd. En indikator på kvalité är hur mycket tryck en bräda är specificerad för att klara av. En 15 PSI bräda är av lägre kvalité medan en 25PSI bräda i regel är av bättre kvalité. Så undvik de billigaste modellerna om du vill ha paddlingsprestanda och slitstyrka. En uppblåsbar bräda måste vara god kvalité och tåla högt lufttryck för att de inte ska upplevas som svampiga och tröga. Många av de billigaste modeller tappar fort formen och släpper i limningen vilket inte så roligt om man vill kunna använda brädan ett tag. Då blir det oftast billigare i längden att investera i en lite dyrare bräda av högre kvalité direkt.

Fördelar:  Den mest uppenbara fördelen är att transport och förvaring är enkelt, den uppblåsbara SUP-brädan tar mycket mindre plats och förvaras i en transportväska som gör den enkel att ta med sig. En annan fördel är att de är ganska okänsliga för stötar och samtidigt svåra att ta hål på. Skillnaden mellan fasta och uppblåsbara brädor var för några år sedan väldigt stor men i och med att tillverkningstekniken och ingående material har blivit bättre, väger fördelarna över till de uppblåsbaras fördel.

Nackdelar: Uppblåsbara brädor har begränsningar vid vågsurfing på mer avancerad nivå. Det kan heller inte fullt ut mäta sig inom tävlingsegmentet. Den sista är hur man upplever paddelkänslan. Vissa föredrar känslan i att stå på en hård bräda.

Val av brädtyp

Vi val av brädtyp gäller samma för både uppblåsbara och fasta brädor. SUP:ar finns i alla möjliga former, längder och breddkombinationer. SUP-brädans utformning påverkar väsentligen brädans beteende.

Generellt kan man säga att en kort bräda är lätt att hantera också för en liten användare. En kort bräda har snabbare svängradie och har därför bättre egenskaper för exempelvis vågsurf och paddling i strömmande vatten eller på mindre ytor. Ett minus är att man oftare måste byta paddlingssida på en kort bräda, alltså förlorar man riktningsstabilitet på bekostnad av den goda manövrerbarheten. En lång bräda glider snabbare och längre i vattnet per paddeltag. De är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så du slipper byta paddlingssida för ofta under en lång utflykt. Bredden ger brädan stabilitet. Ju bredare brädan, desto stabilare är den och därför lättare att använda för en nybörjare. Den smala brädan är vingligare, men den tillför snabbhet och glidförmåga, och klyver dessutom bättre motvågs. För att förtydliga detta lite så kan man dela in SUP brädor i följande typer:

Våg SUP

Korta brädor med lågvolym lämpade för att vågsurfa, de är under 9 fot och har fenor och brädkropp anpassade för planande på vågor. De är ofta svårpaddlade och kräver mycket övning för att manövrera. De är i princip alltid av hård konstruktion

Allround SUP

Detta har blivit den mest populära och vanligaste modellen på marknaden. Det är ett SUP som inte är specialiserat på ett visst område, men kan därför lite av varje. Dessa brädor är ett bra val för nybörjaren, eller de som vill ha ett bräda som hela familjen kan använda. Men allroundbrädan har felaktigt blivit synonymt med en nybörjarbräda vilket är felaktigt då en bra touringbräda kan ett lika bra val för den som är nybörjare, givetvis beroende på hur man kommer använda sin SUP. Det brukar vara mellan 9-11 fot och 30-33 inch i bredd och har en rund nos. Att de är allround innebär att de funkar till det mesta men excellerar å andra sidan inte på något område. Ursprungligen är konceptet med allroundbrädor att det går att surfa med men samtidigt inte är bedrövliga att paddla på plant vatten.  Allroundbrädan har också blivit en populär Yoga plattform då de ofta har bra stabilitet tack vare bredden.

Touring SUP

Smalare och längre brädor med spetsig nos. Dessa är utformade för längre turer på plattvatten, på öppna havet och allt däremellan. Touring SUP är en blandning mellan en allround SUP och en Race SUP och är mycket mångsidiga, ger effektiv glidning genom vattnet. De är mellan 12-14 fot långa och har ofta en bredd under 30 inch, de har också bättre kursstabilitet vilket innebär att du inte behöver byta paddelsida lika ofta som en kortare bräda.  Syftet med den spetsiga nosen är att skära genom vattnet, här är det intressant att se uppblåsbara bräddesigner som har en rejält uppåtböjd och spetsig nos. Spetsen gör ingen nytta uppe i luften utom att möjligen ge viss styrsel i vågor eller fungera som vindfångare till paddlarens nackdel. Spetsen ska ligga nära eller i vattenlinjen. Trots att touringbrädor är smalare är det bra att komma ihåg att längden även kompenserar lite för den minskade bredden.

Tävling SUP

Extremt smala och långa brädor enbart fokuserade på fart med avancerad skrovdesign.

Övrig fakta

Styvhet

Varför är styvheten av en SUP viktig och vad menar man med styvhet? När en bräda ligger på vattnet och en paddlare ställer sig mitt på brädan kommer idealt paddlarens vikt fördelas jämt genom brädan som flyter på vattnet och brädan kommer ligga helt plant i vattnet. Dock gör tyngden av paddlaren att brädan tenderar till att böja sig under paddlaren och får en bananliknande form. Det här är inte önskvärt eftersom det ger en trögpaddlad bräda som känns gungig och ostabil oavsett bredd. Man får en svampig känsla som påminner om att stå på en luftmadrass. Alltså vill man motverka detta genom att brädan ska vara så styv som möjligt i alla riktningar. Det här har varit en av de största utmaningarna för uppblåsbara SUP brädor. Här gäller det att ha en bräda av hög kvalité på ingående material i kombination med högt lufttryck och rätt tjocklek (se nedan) På en fast bräda är styvheten sällan ett problem så länge man har köpt en bräda som motsvarar ens vikt. Bredden på brädan ger relativt liten inverkan på styvheten.

MSL /fusion drop stitch

Det här är ett begrepp som marknadsförts i vissa modeller. Det innebär att man har en förlaminering av det ytterskiktet på brädan mot det inre dropstitchmaterialet. Fördelen med detta är att man sparar ca 15% i vikt. Nackdelen är att styvheten är sämre än en tvålagersbräda, det begränsar också kraftigt möjligheterna till grafik och val av färger. Om man är uppmärksam kan man titta på en bräda gjord i MSL / Fusion drop stitch och märker då att all grafik sitter på deckpadden och att de ofta nästa helt saknar grafik på själva brädkroppen.

Kvalité uppblåsbar SUP

Som tidigare nämnts är kraven på kvalité högre för att få till en bra uppblåsbar bräda än en hård motsvarighet. Det straffar sig därför rejält att gå på budgetsegment vad gäller uppblåsbar SUP. Man riskerar att få en bedrövlig paddelupplevelse, brädor som är svåra att bibehålla balansen på och som går tungt i vattnet pga dålig styvhet. Ofta håller utrustning inte särskilt länge. Kort sagt får du vad du betalar för även om det finns undantag åt båda hållen.

Tjocklek Uppblåsbar SUP

Tjockleken är av större vikt än man kan tro. En tjock bräda har en större volym, vilket ger brädan mera bärkraft och styvhet. De vanligaste standardtjocklekarna är 4inch (ca 10cm) respektive 6 inch (ca 15cm) Det finns även tjocklekar som ligger mellan dessa men för att hålla det enkelt tar vi standardtjocklekarna. Viktigt att komma ihåg är att brädor med för låg volym i förhållande till din vikt blir väldigt instabila pga att de saknar tillräckligt med flytkraft i kanterna för att motverka en kantrande rörelse då du exempelvis är lite ur balans. Styvheten på brädan beror till stor del av tjockleken, visserligen är kvalitet och täthet på dropstitch samt kvalite på övriga material viktigt men tjockleken är den enskilt viktigaste faktorn vad gäller styvhet. Så hur kan skillnaden mellan 10 och 15 cm tjocklek var så stor och hur stor är den? Här kan vi låna en formel från grundläggande mekanik som räkneexempel och räkna på böjtröghetsmoment av en konstruktion liknande en SUP bräda för respektive 10 och 15 cm med samma bredd på 100cm. Det ger då att en 15 cm bräda är ca 230% styvare än en 10cm bräda. 5cm extra ger alltså förvånansvärt mycket i styvhet.

pastedGraphic.png

Tillbehör

Sist men inte minst ska man komma ihåg att du inte bara köper en bräda. Det gäller främst uppblåsbara brädor. Till en uppblåsbar bräda medföljer ofta en rad tillbehör så som paddel, säkerhetsleash, pump reparationskit och transportväska.

Transportväska

Väskan är ett mycket viktigare tillbehör än vad man kanske tror, speciellt om du ska transportera väskan längre sträckor. En bra SUP ska också ha en rejäl rymlig väska med dragkedjor som går långt ned för enkel i och urpackning. Den ska också vara försedd med hjul. Hjulen underlättar transport avsevärt och är något man uppskattar enormt ganska snart.

Paddel

Här är det inga konstigheter tänker man först det kan väl inte vara så noga. Men att välja rätt paddla är lika viktig som att välja rätt SUP. Liksom det finns olika typer av SUP-brädor finns det olika typer av paddlar som uppfyller behoven hos de olika disciplinerna.

Till att börja med kan det vara bra att känna till att paddlar finns i: 1. fast längd (en delad) 2.Justerbar (två delad) 3.Justerbar och delbar (tre delad). De senare är bra för att de går ner i en transportväska vilket underlättar förvaring och trasport av paddeln.

En paddel till SUP är vanligtvis tillverkad av aluminium, som vanligtvis är medföljande i ett uppblåsbart SUP-paket. En nackdel med aluminiumpaddlar är förutom vikten att de tenderar till att sjunka snabbt. Om du vill ha en lättare och styvare paddel, kommer du att njuta av en kolfiberpaddel. SUP-paddlar av kolfiber är mycket styvare och lätt, vilket gör det mer effektivt i vattnet. Det betyder att du behöver mindre arbete för att paddla i samma hastighet. Kolfiberpaddeln är dyrare än aluminiumpaddlar. Det finns många olika åsikter om hur liten eller stor paddeln och paddelbladet ska vara. Men det kan vara bra att tänka på att ett för stort paddelblad ger en tung paddling som bäst kan liknas med när man cyklar på för hög växel. En mindre paddelarea ger mjukare paddling och är skonsammare mot kroppen man kan då paddla ”oftare” eller bättre uttryckt ha högre frekvens.

Det finns både ställbara paddlar, som hela familjen kan använda och som du enkelt anpassar beroende på längden på den som ska paddla, och paddlar som du kapar och anpassar till din egen kroppslängd. Det finns även paddlar i flera olika material och vikter, med en lättare paddel i exempelvis kolfiber orkar du mer och några hundra grams skillnad kan faktiskt göra stor skillnad om man tänker sig att paddla lite längre sträckor. Generellt kan man säga att material följer oftast priset och de billigare paddlarna i aluminium är billigare än paddlar i glas- och kolfiber. Vi skulle rekommendera dig att som första paddel köpa en justerbar paddel så du kan hitta rätt längd enkelt. Fördelarna med justerbara paddlar är att du kan använda den för olika discipliner, eller fler vänner eller familjemedlemmar kan använda samma paddel. Vill du sedan ha en fast lättare paddel är det enklare efter att du fått testa och hitta den längd du önskar med den justerbara paddeln.

Tänk på det här

  • Tänk på att välja utrustning som passar dig och det du ska använda den till.  Vilken bräda som passar bäst beror på hur duktig du är, vad du väger och vad du ska använda den till. En större och stabilare bräda med mer volym är enklare att hålla balansen på. Glöm inte paddeln. Med en lättare paddel orkar du mer och några hundra gram kan göra större skillnad över tid än du kanske tror.
  • Köp en bräda av god kvalité, framförallt om du köper en uppblåsbar bräda. Det kan straffa sig rejält att gå på budgetsegment vad gäller uppblåsbar SUP. Bra brädorna kostar mellan 6 000 och 18 000 kronor och du bör inte köpa utrustning billigare än så om du vill ha bra grejer. En paddel kostar mellan 1 000 och 3 000 kronor.
  • En uppblåsbar SUP-brädor kan vara enklare att förvara och transportera, men tänk också på att köpa till en bra, rejäl och rymlig väska till din bräda som har dragkedjor som går långt ned för enkel i och urpackning. Det är också bra om väskan har hjul så att du slipper att bära väskan i onödan.

Slutligen. Lycka till med ditt val och hoppas att du har fått lite hjälp av detta inlägg när det gäller att hitta rätt i djungeln av brädor och tillbehör. Ut och paddla!

4.6 11 Röster
Inläggsbetyg
fast SUP, friluftsliv, köpa SUP, natur, paddla SUP, paddleboarding, paddling, SUP, SUP paddling, uppblåsbar SUP, ute
Föregående inlägg
En långhelg i Tännäskröket, Funäsfjällen
Nästa inlägg
Höstlovs aktiviteter
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
trackback

[…] Kvalité uppblåsbar SUP – Som tidigare nämnts är kraven på kvalité högre för att få till en bra uppblåsbar bräda än en hård motsvarighet. Det straffar sig därför rejält att gå på budgetsegment vad gäller uppblåsbar SUP. Man riskerar att få en bedrövlig paddelupplevelse, brädor som är svåra att bibehålla balansen på och som går tungt i vattnet pga dålig styvhet. Visa hela svaret […]

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x