Ekopark Grytaberg

I Hälsingland, tre mil norr om Edsbyn, ligger Ekopark Grytaberg. Den är ett typiskt hälsingelandskap, med mjuka berg, djupa trolska gammelskogar, sjöar, mörka forsar med hoppande öring, vidsträckta myrar och blomstrande ängar. 

Det är skogsbolaget Sveaskog som står bakom ekoparken i Grytaberg som invigdes 2010. En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. I ekoparken kombineras naturvård och ett hållbart skogsbruk för att öka naturvärden samt skapa områden för rekreation och sociala aktiviteter.

Vi besökte Ekoparken i Grytaberg i slutet av april, precis i brytpunkten mellan vinter och vår. När fåglarna sjunger, fjärilarna flyger, myrorna myllrar i myrstackarna, blåsipporna blommar och buskar och träd börjar knoppa.  En fantastisk tid att vara ute i naturen och uppleva den förvandling som årstiderna innebär.  Och sällan blir denna förvandling så tydlig som på platser som denna.

Vi parkerade bilen vid informationstavlan och promenerade bort till Stigen upp till Blåsippeskogen.

Trots att Ekopark Grytaberg endast ligger ett par mil hemifrån så har vi aldrig tidigare besökt den sedan den invigdes 2010. Christian (pappan i familjen) har fiskat här som barn i Stugsjöströmmens virvlande, forsande vatten. Men i övrigt var det en ny plats att upptäcka och utforska. Vi besökte ett par platser men konstaterade att hit får vi återkomma fler gånger för att utforska andra delar av området.

Här börjar stigen upp mot Blåsippeskogen. Stigen är inte speciellt stor och slingrar sig upp för Grytbergets sydbrant.

Blåsippeskogen

Vi började vår dag med att besöka Blåsippeskogen, vilket var en mysig vårpromenad i vårsolen som värmde skönt vid sydbranten av Grytberget.

Längst med stigen låg det flera träd som var spännande att balansera på.

Stigen slingrade sig upp längst bergsfoten och lagom till vi kom fram till gammal, tät granskog så var marken full av blåsippor som växte i mossan.

Äntligen framme vid blåsipporna. Så vackert med alla blåsipporna, upplysta av solens strålar där i mossan mellan grannstammarna.
Blåsippan ute i backarna står, niger och säger att nu är det vår.

Vi satte oss där en stund och njöt i vårsolen innan vi promenerade tillbaka ner till Grytbo igen där vi promenerade längst med sjön igenom vacker gles björkskog tillbaka till bilen.

Så vackert med alla björkstammarna.

Stugsjöströmmen

Sedan åkte vi vidare till Stugsjöströmmen som är en liten virvlande, forsande å mellan de två små sjöarna Stugsjön och Nedre Bursjön. Här finns det även gott om öring för den som vill prova fiskelyckan (men glöm inte att köpa fiskekort först). 

Här forsar Stugsjöströmmen fram mellan stenar och nedfallna träd.
Dags att laga lite mat.

Vi började med att stanna precis bredvid strömmen för att laga och äta lite mat på muurikkan och vårt friluftskök. Det blev kycklingwok med äggnudlar och till efterrätt en riktig scoutklassiker i form av grillade bananer med choklad och topping (lite minimarshmallows, nötter, kockosflingor och torkade gojibär). Vi satt en ganska lång stund där och bara njöt av solen, god mat, forsens brus, fågelsången och lugnet.

Kycklingwok i muurikkapannan.
Grillad banan med choklad, MUMS!

Men efter ett tag packade vi ihop och fortsatte vår promenad uppströms längst med Stugsjöströmmen till vi kom till det vackra lilla vattenfall som var målet. Vi konstaterade att här är det säkert härligt att bada på sommaren. Kanske ska vi komma tillbaka senare för att testa det eller kanske för att fiska och försöka fånga en av Stugsjöströmmens hoppande öringar?

Det lilla vattenfallet i Stugsjöströmmen 

Efter att ha hoppat runt bland stenarna vid Stugsjöströmmen ett par timmar var det så dags att åka hem igen. Som sagt finns det massor av saker och härlig natur att utforska i Ekopark Grytaberg ( se listan här nednanför) så vi återvänder säkert hit fler gånger.

Att utforska i Ekopark Grytaberg

Följande lista har vi lånat från Ekopark Grytabergs hemsida. Där finner du också lite annan information, Broschyr/karta över området m.m.

1.    Grytbo är ett ”gammalt nybygge” från 1820-talet när staten uppmuntrade folk att befolka ödemarkerna. Härifrån har du fin utsikt över ängarna ner mot sjön Gryten. Här finns också vackra björkskogar om du promenerar mot sjön Grytens inlopp.

2.    Mörttjäraberg är ett annat nybygge från 1820-talet. Det är en vacker hälsingegård mitt i skogen med åkrar och stengärdsgårdar runtom. I Mörttjärnen intill finns imponerande mängder sten från odllingarna, utvräkta långt ut i vattnet. 

3.    Blåsippsskogen. En fantastisk vårpromenad kan du få vid sydbranten av Grytberget. I blåsippstid rinner en bäck fram ur berget som gör marken örtrik och granarna grova. Bäcken försvinner ner under jorden igen, lika plötsligt som den dök upp. 

4.    Stugsjöströmmen är en virvlande, forsande å mellan Stugsjön och Nedre Bursjön. Mittemellan sjöarna finns ett vackert vattenfall. Ån är så stenig att den aldrig blev rensad för flottning, vilket gör att fiskyngel och andra vattendjur trivs. 

5.    Järnåldersgraven vid Karsbosjön är markerad med en liten gjutjärnsskylt. Här vid sjön låg troligen en av områdets äldsta boplatser. I närheten finns även en liten grotta dit Sigge Karsks söner enligt sägnen ska ha flytt efter att de slagit ihjäl Önne som dödat deras far. Efter en tid ska de ha slagit sig ner där Karsbo gård ligger idag, som från början lär ha hetat ”Karskbo”. 

6.    Bursjömyrarna är en värdefull myrmosaik med så kallade rikkärr i norra änden. Rikkärr är rika på kalk och därför kan man hitta orkidéer som ängsnycklar och myggblomster här. Även fågellivet är rikt på de lugna myrvidderna. 

7.    En stenbänk står på östsidan om Nedre Bursjön som minne av ekoparkens invigning 2010. Här kan du slå dig ner och begrunda sjön, Bursjöberget på andra sidan och den stora stillheten.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
ekopark grytaberg, hälsingland, hemester, natur, Ovanåker, skog, svemester, vattenfall
Föregående inlägg
Varggrottan, Voxnabruk
Nästa inlägg
Äta utomhus med familjen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x