Februariutmaningen – bygg en koja tillsammans!

Alla små (och stora) äventyrare behöver en bas att utgå ifrån när de ska ut på sina upptäcktsfärder och äventyr. En koja är det perfekta lägret. Sedan urminnes tider har barn roat sig med att bygga kojor och de flesta av er som läser detta har säkert minnen från när ni själva byggde kojor av olika slag när ni var barn. Att bygga en koja tillsammans och sedan leka i det färdiga resultatet är dessutom en fantastisk aktivitet som brukar uppskattas av både stora och små. En annan sak som är bra med kojor är att de kan byggas året runt oberoende av väder. Så oavsett om du bor på en plats där det är vinter och finns massor med snö eller om du bor på en plats där våren kanske redan har anlänt så finns det möjlighet att delta i denna utmaning. Aktiviteten kan även anpassas beroende på barnets/barnens ålder. Har du lite äldre och mer äventyrslystna barn kan ni exempelvis bygga en koja som ni sedan övernattar i tillsammans.

En gyllene ”regel” för utmaningen

Månadens utmaning har egentligen bara en ”regel” – kojan ska byggas utomhus! Det är givetvis också mysigt att bygga en koja inomhus hemma tillsammans av filtar etc. så gör gärna det också. Men eftersom denna kampanj handlar om att utforska naturen tillsammans och att låta naturen bli en del av våra barns vardag under 2020 så fokuserar vi på utomhuskojor i denna utmaning. Däremot är det fritt fram att välja vilken typ av koja ni vill bygga och vilken ambitionsnivå ni ska ha. Genom att bygga en koja i naturen tillsammans med ditt/dina barn tror vi att du förutom en härlig upplevelse tillsammans också samtidigt lär barnen att tycka om och vårda naturen.

Tagga dina bilder på instagram

Om du lägger upp bilder på den koja ni bygger så vore det fantastiskt om du också vill ta en bild och publicera den på Instagram, gärna tillsammans med hashtaggen #utforskanaturentillsammans så att vi kan peppa och inspirera varandra!

Olika sorters kojor

Det finns flera olika sorters kojor som man kan bygga beroende på årstid, barnens ålder och var man bor. Man kan bygga en en koja av grenar och ris i skogen, en trädkoja i äppelträdet hemma i trädgården eller varför inte en snökoja eller en snöbivack? Oavsett vad ni väljer för typ av koja så låt barnen vara med och planera utmaningen. Hur ska kojan se ut? Ska den byggas i ett träd eller på marken? Vad behöver ni ta med er för material och vad finns det för material i naturen? Men gå också igenom tillsammans vad allemansrätten säger och passa på att lära barnen att ta hand om och vårda naturen. Sedan är det bara att börja samla material och sätta igång och bygga.

”Skogskoja”

Den vanligaste sortens koja är kanske det vi här väljer att kalla för ”skogskojan”. Där man använder pinnar och ris som man lutar mot ett träd, en sten eller liknande. Det mesta som behövs för att bygga en sådan koja finns i skogen. Det är bara att se er omkring, men ett tips kan vara att ta med några meter snöre eller ett par liggunderlag hemifrån. Vill man göra en lite mer avancerad variant för att exempelvis övernatta i kan en presenning vara bra att ta med och använda som ett vattentätt tak.

Trädkoja

Man kan även gå ett steg längre och bygga en koja uppe i ett träd, en trädkoja. Ett förslag kan vara att bygga en enkel trädkoja i trädgården som barnen kan vara med och bygga. Med en hemmabyggd koja i trädet uppmuntrar du till utomhuslek och barnen får känn på naturen – och vill förhoppningsvis ha mer.

Kom ihåg att såvida du inte äger marken du bygger på så måste byggnaden vara temporär. Om man vill bygga koja i ett träd under en skogsutflykt är det säkrast att hålla sig till de nedre delarna av stammen och använda de stadiga och grova grenarna som är placerade nära marken.

Bygga trädkoja – steg för steg-guide

Förutom själva byggandet så finns det endel steg som inte får missas, bland annat följande

  • Se över om bygglov behövs. I vissa områden eller kommuner kan man behöva bygglov eller visst tillstånd för att bygga på höjden. Se till att allt detta är i sin ordning innan du sätter i gång.
  • Bestäm kojans storlek. Ju större träd, desto tjockare stam och mer robust trä behöver du. Om du bygger en trädkoja på 3 x 3 meter så behöver stammen vara minst 30 centimeter i diameter.
  • Välj ett lämpligt träd. Både formen, placeringen, dess stabilitet, hur robust trädet är och friskhet spelar in här. Bra trädsorter för att bygga trädkojor i är ofta bok, ek, lönn och tallar av större variant.
  • Säkerheten är viktigast. Att falla ner från trädkojan är det mest farliga med den. Denna risk ska du minimera. En högt placerad koja är farligare och passar inte mindre barn. Bygg ett högt räcke, minst 80 centimeter, med 10 centimeters avstånd mellan stolparna. Se även till att det finns mjukt material runt kojan, såsom madrass eller mjukt gräs. Ta bort stenar och annat som man kan falla på.
  • Bestäm var trädkojan ska placeras. Mät noga ut var den ska sitta, hur du behöver såga och annat.
  • Se över hur man ska komma upp till kojan. Innan du påbörjar kojbygget är det viktigt att fastställa hur man ska komma upp till trädkojan på ett säkert sätt. Antingen kan du ha en repstege, en platsbyggd fast stege och en platsbyggd fast trappa.
  • Undersök stöttning. Din koja kommer att behöva någon typ av stöttning. Fundera över vilken typ som kan passa dig. Det finns några olika typer av metoder för att stötta upp och stabilisera en trädkoja. Bland annat kan du skruva fast trädkojans plattform i trädets stam, du kan förankra trädkojans plattform hängande i grenar ovan, eller så kan du bygga någon typ av markstöttning intill trädet.

    (Ovanstående guide har vi hittat på villalivet.se)

OBS viktigt! Se till att välja att ett stadigt träd att bygga kojan i. Som förälder bör du vara närvarande då ditt barn bygger och leker uppe i trädet.

Snökoja/snöbivack

När snön har fallit hela natten kan barnen kanske bygga både snöfästningar och kojor. En snögrotta görs lätt genom att en stor snöhög skottas ihop och får frysa ihop under några timmar. Man kan antingen gräva en grotta, men ett annat alternativ är att man bygger en koja uppifrån och ner som en snögrop, vilket är enklare och dessutom inte är lika farliga som gångar som kan rasa in. När kojan är färdig är det mysigt att tända lite ljus eller en ficklampa och varför inte ha med sig en termos med varm choklad?

Har du äldre barn och vill krydda utmaningen med lite extra utmaningar är övernattning i snökoja/snöbivack en häftig upplevelse.

Snökojor kan vara farliga

OBS viktigt! Snögrottor kan vara dödsfällor, särskilt när snön töar. Snökojor är väldigt kul, men kan också vara väldigt farliga. Som förälder bör du vara närvarande då ditt barn leker i en snögrotta. Ofta skapar snöröjningen stora plogvallar/högar som är fantastiska att leka i. Men att leka vid vägkanter är alltid farligt. Och om man bygger en snökoja i en hög som snöröjningen röjt undan så finns det en risk att plogbilen återkommer för att trycka ihop ännu mer snö. Om man leker i sådana högar är det därför smart att placera pulkor omkring snöhögar nära vägkanten. Men framförallt är det bästa att hålla barnen under uppsikt. Vi brukar försöka skoja ihop en egen snöhög hemma på gården får att enklare ha uppsikt och säkerställa att de inte kommer i vägen för snöröjningen.

Glöm inte bort att ge tid för lek

Vi vuxna blir lätt väldigt målinriktade och vill bygga färdigt kojan, medan barnen ofta är duktigare på att se resan mot målet som en del av äventyret. Så glöm inte att ge tid för lek både under tiden ni bygger kojan men också när kojan är färdig. Låt barnen få inreda och leka i kojan när den är färdig. Ofta brukar medhavd matsäck vara populär, och att äta den i kojan gör äventyret än mysigare.

Utvecklar många olika delar

Att bygga en koja är inte bara en rolig aktivitet. När man bygger en koja tillsammans med sina barn utvecklas också flera olika saker, exempelvis när det gäller att samarbeta och sträva åt samma håll. Men också kunskapen om naturen, vilka material som finns och som man kan/får använda o.s.v. Och som vi tidigare har nämnt är det just precis sådana små äventyr som barn ofta kommer ihåg lite extra. De är som små frön som sedan kan gro, växa och bli ett brinnande friluftsintresse längre fram.

Förstör inte naturen och följ lagar och regler

Men vad får man egentligen göra och inte göra när man bygger koja? Ja det finns ju vissa regler att tänka på. Inte störa, inte förstöra. Det är den grundläggande tanken i allemansrätten och det betyder att vi får vara överallt i skogen, men vi får inte störa och inte förstöra naturen. Den regeln fungerar ganska bra som riktlinje när man ska bygga en koja i skogen. Bygg och låt kreativiteten flöda, men kom ihåg att lämna platsen i det skick som den var i innan ni kom.

Nedfallna grenar och kvistar går bra att använda sig av, men det är inte tillåtet att utan mark-/skogsägarens tillstånd fälla träd och ta bort buskar, bryta grenar eller ta bark, eller löv från levande träd och buskar.

I vissa fall kan man , förutom markägarens tillstånd, dessutom behöva bygglov. Det beror på plats, hur permanent kojan blir och hur reglerna är i den specifika kommunen. Kolla upp detta innan du börjar bygga.

2.6 5 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Klä barnen så att de håller värmen
Nästa inlägg
Vinnaren i instagramtävlingen är…..!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Emil Birkebo
Emil Birkebo
8 månader sedan

jag vill byga en koja på skolan

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x