OBS: Vi vill upplysa om att årets bana är ganska mycket tuffare än fjolårets. Stora delar av banan går i obanad terräng och efter steniga stigar. Så har du mindre barn får du vara beredd på att bära. Banan går bitvis både brant uppför och nerför så räkna med minst en (1) timmes tidsåtgång. Vi rekommenderar inte heller personer med dålig balans och orka att gå. Och glöm inte att ha bra skor (även vuxna).

Mörkerspårning vid Edsbybacken 19-28 november 2021!

Nåja, vad är väl en mörk novemberkväll ute i hälsingeskogarna? Den kan vara mörk och kall och alldeles, alldeles underbar! 

Vi följer upp fjolårets succé där dryga 1000 personer kom och gick vår mörkerspårning på Borgen och vi hoppas att det är många som även detta år vill vara med och utforska naturen i pannlampans sken tillsammans med oss på aktivtfamiljeliv.

Klockan är omställd till vintertid och dagarna blir allt kortare och mörkare, perfekt tillfälle för en mörkerspårning med andra ord! Det är lätt att bli sittandes inomhus när dagsljuset för längesedan är borta när man väl är hemma efter jobb och förskola/skola. Under årets mörkaste månader känns tanken på att vara utomhus inte lika lockande, och vad hittar man på där ute i mörkret?

Samtidigt är det under den här tiden av året extra viktigt att komma ut, få frisk och rörelse. Därför anordnar vi nu en mörkerspårning och hoppas att det är många som vill komma och delta.

Tid: När som helst mellan 19 och 28 november. Det måste dock vara mörkt utomhus för att det ska räknas
Plats: Start och mål vid parkeringen vid Edsbybacken (Gårdtjärnsberget) i Edsbyn.

Banan börjar vid den vägbom som du finner i det övre högra hörnet av parkeringen. Här finns en liten informationstavla och även en låda med svarstalonger. Följ sedan vägen och reflexerna in i skogen och runt till du kommer tillbaka till parkeringen ovanför Lillbogården.

Banan: Banan som är väl utmärkt med reflexer och pilar och är ca 2 km lång går efter stigar som slingrar sig fram upp och ner för Gårdtjärnsberget. Banan går också delvis i obanad terräng (utanför stigar) så bra skor rekommenderas. Tyvärr går det inte att ta med sig barnvagn runt banan så om du har små barn som inte orkar gå själv ta bärsele/bärstol.

Alla barn som deltar har chansen att vinna fina priser

Alla barn som deltar och skickar in sina svar är med i utlottningen av fina ryggsäckar och pannlampor från våra samarbetspartners Thule och Silva.

1 st Thule AllTrail X (15 liter) värde 999 kr (https://www.thule.com/…/thule-alltrail-x-15l-_-3204127)

2 st Thule UpTake (vätskeryggsäck för barn/ungdom) värde 749 kr (https://www.thule.com/…/thule-uptake-youth-_-3203811)

3 st Silva Scout 3XTH (pannlampa) värde 549 kr (https://silva.se/collections/pannlampor/products/scout-3xth)

Det kan tillkomma fler priser.

Vill du, ditt företag eller din förening bidra med några priser? kontakta oss på info@aktivtfamiljeliv.se

För oss är inte det viktiga att man har alla rätt utan att man har deltagit och kommit ut i naturen. Därför lottar vi ut priser bland alla som skickar in sina svar oavsett om alla svar är rätt eller ej.

För att vara med i utlottningen av priser måste du skicka in dina svar på www.aktivtfamiljeliv.se/svar

ICA Supermarket Edsbyn bjuder på korv och festis första kvällen (19 november)

Vi är också glada över att ICA Supermarket Edsbyn vill vara med och sponsra oss även detta år. Detta år bjuda de alla som går mörkerspårningen den första kvällen (fredagen 19 november) på korv och festis.

Såhär går mörkerspårningen till

Vi kommer att sätta upp en bana med reflexer i skogen. När det blir mörkt utomhus så tar man sig till startplatsen och följer sedan reflexerna runt banan med hjälp av en pannlampa/ficklampa.

Banan går till största delen efter stigar och det är ganska enkel vandring så förhoppningsvis kan alla som vill delta.

Längs med reflexbanan kommer vi att placera ut en frågesport som man kan besvara. Det finns två olika svårighetsgrader på frågorna:

Svårighetsgrad 1 ”Haren” för barn i åldern ca 1-5 år

Svårighetsgrad 2 ”Ekorren” för barn i åldern ca 6 år <

Svaren kan du antingen skriva ner på den svarstalong som finns vid startpunkten eller alternativt direkt via din mobiltelefon genom att gå in på www.aktivtfamiljeliv.se/svar.

Delta i mörkerspårningen – Steg för steg

  1. Gå mörkerspårningen.
  2. Svara på tipspromenadfrågorna längs vägen.
  3. Skicka in dina svar på www.aktivtfamiljeliv.se/svar.
  4. Vi lottar ut priser bland alla barn som deltagit och skickat in sina svar.

Vad behöver jag ta med mig

För att kunna gå mörkerspårningen behöver du ha med dig:

  1. En pannlampa eller ficklampa.
  2. En penna för att fylla i svarstalongen (alt. en mobiltelefon där du fyller i svaren och skickar in direkt).

Ta gärna bilder och tagga med #utforskanaturentillsammans

Under hashtag #utforskanaturentillsammans försöker vi inspirera och uppmuntra andra barnfamiljer att komma ut och utforska naturen tillsammans. Hjälp oss gärna genom att tagga dina mörkerspårningsbilder med #utforskanaturentillsammans.

Hitta till mörkerspårningen

Mörkerspårningsbanan är detta år belägen i skogarna kring Edsbybacken (se kartan här nedanför). Parkera på den stora parkeringen och gå sidan till startpunkten som finns vid den väg som går ut i skogen i det övre högra hörnet av parkeringen.