AfterShokz Trekz Air

AfterShokz som tidigare lanserat sporthörlurarna Trekz Titanium med stor framgång presenterar nu efterföljaren – Trekz Air. Prisbelönta hörlurar med benledningsteknik som har utvecklats tillsammans med elitidrottare – och som också är det säkraste alternativet till traditionella sporthörlurar eftersom du hör din omgivning samtidigt som du lyssnar. Vi har testat Trekz Air framförallt till löpning men även att ha hemma för att lyssna på ljudböcker, poddar, musik etc. och här nedanför har vi försökt att beskriva vår upplevelse av hörlurarna.

Vår upplevelse

Så länge jag kan minnas har jag hålla på med löpning. Jag växte upp i en löparfamilj och tävlade på elitnivå under hela min uppväxt och in i vuxen ålder till en knäskada satte stopp för min elitsatsning. Det innebar många timmars löpträning och många mil efter vägar och stigar oavsett årstid, väder och temperatur. Även idag tränar jag löpning 3-4 gånger/veckan och håller mig på en vad jag själv tycker god motionärsnivå. 

Jag mins när jag köpte min första Mp3 spelare och känslan av att kunna lyssna på musik under träningen. Det underlättade långpassen oerhört och gjorde att träningen upplevdes enklare och flöt på bättre. Ju mer mp3 spelarna utvecklades och lagringsutrymmet utökades desto fler möjligheter öppnade upp sig. De senaste åren har jag ofta lyssnat på ljudböcker under tiden jag sprungit.

Jag har länge letat efter  ”rätt” hörlurar för löpning

Men under alla dessa år har jag haft ett problem, jag har aldrig hittat några hörlurar som har suttit bra och som har passat mina öron bra. Ofta har jag haft problem med att hörlurarna har lossnat eller att de har suttit obekvämt vilket blir ett problem när man är ute och springer i ett par timmar. Även det faktum att man med vissa hörlurar (framförallt ”in-ear” hörlurar) helt utestänger omvärlden har varit ett problem, särskilt på vintrarna då man inte har hört när bilar har kommit.

Jag vet inte hur många olika modeller av hörlurar jag har hunnit prova under åren utan att hitta några som jag har trivts riktigt bra med. Men så kom för ett par år sedan över ett par Trekz Titanium från AfterShokz som till skillnad från traditionella hörlurar inte leder ljudet via hörselgången utan istället fungerar med hjälp av benledningsteknik, så kallad “Bone Conduction” som leder ljudet direkt via skallbenet, från kindbenet in i örat. De kallar själv sina hörlurar för ”open ear-design” eftersom de möjliggör för den som använder dem att lyssna på musik eller ringa ett samtal utan att stänga ute ljud från omvärlden. 

Trekz Titanium hörlurarna öppnade upp nya möjligheter då man kunde lyssna på ljudböcker, poddar eller musik samtidigt som man har hörselgången fri och följaktigen kan höra alla ljud runt omkring sig. Helt plötsligt kunde man höra sin omgivning i trafiken eller ute i naturen, eller kommunicera med barnen hemma samtidigt som man lyssnade på en ljudbok. Dessutom satt de riktigt bra och skönt under träningsrundorna.

Och nu har AfterShokz släppt en ny modell av sporthörlurar med benledningsteknik som heter Trekz Air. 

Vid en första anblick kunde jag inte se några jättestora skillnader. Visst såg jag att Trekz Air var lite mer slimmad men i övrigt var modellerna ganska lika. Men när jag provade Trekz Air så kände jag direkt att det var större skillnad än vad jag först hade trott. Den nya modellen satt mycket skönare, och faktum är att Trekz Air med en vikt på endas 50 gram är 20% lättare än föregångaren Trekz Titanium. Vidare har AfterShokz  lyckats att på den nya modellen minska ljudläckaget, eliminera brus vid telefonsamtal, förbättrat antennen för bluetooth och dessutom förnyat designen på hörlurarna för att skapa ett bättre basljud (ljust basåtergivning i musik någonting som benledningstekniken har fått kritik för av de som tycker om att lyssna på musik). Med lurarna kommer en förvaringspåse, laddningssladd och ett par hörselproppar (som kan användas om man vill utesluta ljud från omgivningen).

Ljudet är över förväntan

Men frågan är då hur jag upplever ljudet? Visst märker man skillnad mot ett par vanliga hörlurar när det gäller ljudkvalitet och framförallt basåtergivning men jag upplever trots det att ljudet är bra, faktiskt över förväntan. Jag upplever inte att det är några problem att lyssna på musik under träningspassen och när det gäller poddar eller ljudböcker så upplever jag inte att det är någon märkbar skillnad mot andra hörlurar. Det går även att använda hörlurarna som handsfree till telefonen och det funkar riktigt bra. Givetvis påverkar det att hörselgångarna är fria och att omgivande ljud hörs/stör det jag lyssnar på, men det är samtidigt det som är det unika med dessa hörlurar. Att jag har möjlighet att höra min omgivning är just precis det som gör att jag föredrar dessa hörlurar framför ett par vanliga. 

Även om ljudupplevelsen kanske blir lite sämre så upplever jag att ljudet trots allt är bra och funktionen i hörlurarna kompenserar för detta. Fördelen i att jag kan lyssna på musik, poddar eller ljudböcker samtidigt som jag har möjlighet att höra och kommunicera med min omgivning känns toppen och överväger den lite försämrade ljudkvaliten. Men det är klart att om du bara ska använda hörlurarna för att sitta hemma och lyssna på musik och ljudbilden och ljudkvalitet är betydelsefull så är detta inte rätt sorts hörlurar.

Omgivande ljud stör inte

För mig som bor ute på landsbygden där det inte är så mycket trafik och där bullernivån generellt är mycket lägre än i större städer så upplever jag väldigt sällan att omgivande ljud stör så att jag inte hör. Men jag kan tänka mig att ljudet i hörlurarna kan störas/dränkas i exempelvis trafikbuller. Men detta är ingenting jag har haft problem med eller kan uttala mig om.

Jag upplever också att batteritiden är riktigt bra, då man med ett par fulladdade hörlurar kan använda dem till att lyssna eller prata i telefon i 6 timmar. Dessutom upplever jag att de går relativt fort att ladda lurarna, på 1,5 timme är hörlurarna fulladdade. 

Lätta och bekväma

Ett annat stort plus som jag också redan har varit inne lite på är att jag upplever att hörlurarna sitter riktigt bra, vilket jag har haft problem med andra hörlurar. De är lätta att ta på och har ingen tendens att ramla av under träningspassen. De är dessutom otroligt lätta som jag redan har nämnt och sitter så bekvämt att jag inte ens tänker på att jag har dem på mig. Jag och min fru brukar turas om att använda hörlurarna när vi är ute och tränat och trots att det skiljer ganska mycket i storlek mellan våra huvuden så upplever båda två att hörlurarna sitter bekvämt. 

Små knappar

Någonting som Trekz Air har fått viss kritik för är de knappar som man styr av- och påfunktionen av lurarna med samt volymen. Jag har sett att andra som skrivit om lurarna har upplevt att knapparna är för små och därmed är oanvändbara. Jag upplever dock inte att detta har varit något som helst problem. Visst är knapparna som sitter på själva bygeln bakom höger öra små (se bilden här nedanför), vilket de troligtvis också måste vara för att man ska kunna göra hörlurarna så slimmade och lätta som möjligt. Men jag har inte haft några problem med att justera volymen under tiden som jag har varit ute och sprungit. Efter ett par löpturer så har du lärt dig var knapparna sitter och i vilken ordning de sitter och därefter är det inte något problem. 

Knappen som du använder för att svara på telefonsamtal sitter på vänster högtalare/lur (se bilden nedan) och är större än volymknapparna. Med den kan du enkelt kommunicera med exempelvis Siri på iPhone som jag använder vilket gör att du kan ringa samtal medan du springer utan att du behöver plocka fram telefonen.

Lätta att parkoppla

När det gäller bluetoothfunktionen så upplever jag även att den fungerar riktigt bra. Det är enkelt att parkoppla din telefon med hörlurarna genom att när du sätter på lurarna hålla in knappen till en röst säger ”pairing” och en lampa blinkar röd/blått, då får du sedan upp hörlurarna bland bluetoothenheter i telefonen. Rösten föresten som jag precis nämnde. AfterShokz har rösten Audrey som guidar dig genom träning, samtal, parning, batteritid och allt däremellan.

Bluetoothfunktonen är i övrigt stabil och bra och hörlurarna tappar inte anslutningen vilket kan vara ett problem med bluetoothhörlurar. De har också en bra räckvidd vilket gör att jag kan ha telefonen liggande hemma och gå runt i nästan hela huset och lyssna utan att anslutningen tappas.

Vårt omdöme/betyg

Jag upplever att AfterShokz med sina Trekz Air har lyckats skapa ett par hörlurar som sitter riktigt bekvämt och känns genomtänkta, hållbara och framförallt har en funktionalitet som jag inte tidigare har hittat hos några andra hörlurar. Trots att ljudkvaliteten är lite sämre än hos ett par vanliga hörlurar så upplever jag att funktionaliteten och möjligheten i att kunna uppfatta och kommunicera med sin omgivning samtidigt som jag lyssnar på någonting i hörlurarna överväger den försämrade ljudbilden. Sammanfattningsvis så kan jag säga att efter att ha provat massor av olika hörlurar så har jag äntligen hittat ett par som både sitter skönt och bra, som är trådlösa, har bra batteritid och som gör att jag kan höra min omgivning under mina träningspass. detta är de bästa hörlurar jag har använt till just löpning, och jag tror att de fungerar kanon även till exempelvis cykling eller skidåkning. Helt enkelt de perfekta hörlurarna för människor med en aktiv livsstil. 

Funktionalitet90%
90%

Hörlurarnas funktionalitet är kanske det som gör dem mest unika. Benledningstekniken möjliggör en funktionalitet som jag aldrig tidigare har upplevt i några andra hörlurar, nämligen möjligheten att kunna uppfatta och kommunicera med sin omgivning samtidigt som man lyssnar på någonting i hörlurarna. Visst är ljudkvaliteten lite sämre än i traditionella hörlurar, framförallt basåtergivningen som benledningstekniken har vissa begränsningar i. Men som redan har nämnts så anser jag att föredelarna och funktionen klart överväger den lite sämre ljudbilden.

Användarvänlighet80%
80%

Hörlurarna känns användarvänliga och det krävs inte mycket tid för att lära sig hur man parkopplar dem, samt vilken funktion de olika knapparna har. Visst är på/av och volymknapparna på gränsen till små men som tidigare har nämnts så upplevs inte detta som något större problem.

Hållbarhet85%
85%

Hörlurarna känns trots att de är lätta och smidig relativt gedigna och rejäla. Hörlurarna är gjorda av titan som sedan har fått en gummibeklädnad vilket också ger flexibilitet och förstärker hörlurarnas hållbarhet.

Design/formgivning90%
90%

Hörlurarna har en lätt och smidig design. Formgivningen finns det inte så mycket att klaga på egentligen. De sitter otroligt skönt och man tänker inte på att man har dem på sig, inte ens efter att man varit ute och sprungit i flera timmar. Som redan nämnts så upplevs knapparna små av vissa, kanske skulle man prova att kombinera funktionaliteten i knappen som används för att svara på samtal och använda den även för att reglera volym och som på/av knapp. Men det är inget stort problem och ingenting som egentligen påverkar betyget.

Prisvärdhet75%
75%

Även om priset kan tyckas vara högt ( ca 1599 kr) och att man för samma pris kan få ett par hörlurar som levererar en bättre ljudkvalitet så anser jag att hörlurarnas pris känns rimligt. Men visst hade man kunnat önska sig en prisbild under tusenlappen. Samtidigt får man ett par riktigt lätta och bekväma lurar som sitter bra och som genom benledningstekniken erbjuder en funktionalitet som de flesta andra hörlurarna på marknaden saknar. Om man räknar ihop priset på alla de hörlurar jag testat under åren och som inte har fungerat så bra så överstiger det priset för Trekz Air mångdubbelt.

Positivt

+ Lätta (endast 50 gram), smidiga och sköna att ha på sig. Benledningstekniken möjliggör att lyssna på musik eller ringa ett samtal utan att stänga ute ljud från omgivningen.

Negativt (utvecklingsbart)

–  Priset är lite högt. Ljudkvaliteten och framförallt basåtergivningen är sämre än i vanliga hörlurar. Knapparna för på/av samt volymjustering är på gränsen till små (fast man vänjer sig snabbt och då upplevs det inte som något större problem).

Sammantaget betyg (0-10)

Med utgångspunkt i ovanstående produkttest så ger vi Trekz Air från AfterShokz följande betyg på en skala mellan 0-10.

0 / 10
löpning höst

Information från tillverkaren

Nedanstående information är hämtad från tillverkaren AfterShokz

Fjäderlätt design: Trekz Air är framtagna för att användas av atleter och väger endast 50 gram, vilket är 20% lättare än föregångaren Trekz Titanium. Hörlurarna är gjorda av titan vilket också ger flexibilitet, en säker passform och full komfort.

OpenFitTM Design: AfterShokz hörlurar har något som kallas ”open ear-design” som gör att du enkelt lyssna på musik eller ringa ett samtal utan att stänga ute ljud från omvärlden. Praktiskt och säkert!

PremiumPitch+TM: Benledningsteknik har fått kritik för att generera en svag bas och för att läcka ljud. Trekz Air är förbättrad på båda dessa punkter och utrustad med patenterade PremiumPitch+TM- och LeakSlayerTM-som eliminerar ljudläckage nästan helt.

Svettresistans: Trekz Air är framtagna för att klara svettiga pass och dåligt väder. De har en IP55- certifiering och stöter även bort svett, fukt och imma så att du kan träna lika hårt varje gång!

Sex timmar av samtal och musik: Vid laddning fullt i 1,5 h kan du lyssna och prata i telefon med Trekz Air i minst 6 timmar.

Audrey SaysTM: AfterShokz har rösten Audrey som guidar dig genom träning, samtal, parning, batteritid och allt däremellan.

Trekz Air finns i färgerna Slate Gray, Midnight Blue, Forest Green och Canyon Red. Ca. pris: 1599 kr.

2 kommentarer. Leave new

 • Nils-Erik Hjelmer
  2022-05-10 08:47

  Fråga: Kan benledningtekniken påverka/överföras till tänderna och orsaka störningar såsom ilningar och tandvärk?
  Finns det någon uppföljning/undersökning på detta?

 • Christian Olars
  2022-05-19 07:36

  Vi använder våra hörlurar i stort sett dagligen och har gjort det i flera år nu och har inte haft några sådana problem. Inte därmed sagt att andra inte kan uppleva problem med detta. Det är dock ingenting vi har läst någonting om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.