Helsport Fjellheimen 6 Camp

Livet i tält är så mycket mer än trångt och instängt. Det är frihet, frisk luft och den ljuvliga närheten till naturen. Att hitta rätt tält är dock en förutsättning för att få till de där magiska stunderna. Det här med att hitta ett bra familjetält som är tillräckligt rymligt för att hela familjen med 5 familjemedlemmar ska få plats är inte helt enkelt. När vi letade tält ägnade vi åtskilliga timmar åt att läsa på om olika tältmodeller och besöka olika forum o.s.v. Slutligen hittade vi vad vi letade efter.

Vi var ute efter ett tält där alla i familjen skulle få plats, inte enbart nu när barnen är små utan ett tält där hela familjen skulle få plats även när barnen blir lite större. När man har små barn är det faktiskt väldigt smidigt att enkelt kunna nå barnen om de blir ledsna eller behöver upp för att gå på toaletten på natten. Vi önskade också ett tält med en relativt rymligt absid för att kunna förvara packningen och att kunna laga mat i om vädret skulle bli riktigt dåligt.

Samtidigt så var vi överens om att tältet skulle ha en relativt låg vikt och minimerad packvolym. Det fick inte vara för skrymmande hoppackat eller väga för mycket utan att man utan problem kan bära med sig det även på längre vandringar. När man ska ut och vandra som barnfamilj behöver man allt extrautrymme man kan få och vill minimera vikten så mycket man kan, därför är det en viktig aspekt när det gäller tält för aktiva barnfamiljer.

friluftsbarn

Vi konstaterade ganska snart att det inte fanns så många tält på marknaden som uppfyllde våra krav. Vi letade bland leverantörer som Hilleberg, Bergans och Fjällräven som har tält som vi har goda erfarenheter av sedan tidigare. Vi kunde dock slå fast att antingen var tälten för små eller så hade de för hög vikt. I många forum förespråkades att om man är fler än 4 personer i familjen istället för ett tält skulle satsa på två tält. Men för oss kändes inte det aktuellt.

Vi hade nästan gett upp vårt sökande när vi slutligen hittade ett tält som vi tyckte lät bra på beskrivningen på leverantörens hemsida. Det fanns dock inte någon recension skriven och vi hittade inte mycket information och synpunkter om modellen i de forum vi besökte. Så det var lite av en chansning när vi beställde tältet – en lyckad chansning kan vi konstatera såhär i efterhand då tältköpet är vår hittills bästa friluftsinvestering.

Det är många som har frågat oss om vilket tält vi använder (och det finns fortfarande begränsat med information om det här på internet) och vad vi tycker om det. Därför har vi nu skrivit en liten produktrecension av Fjellheimen 6 Camp från Helsport där vi försöker att beskriva tältet och vad vi tycker är bra samt vilka förbättringsmöjligheter/brister vi ser.

Vår upplevelse

Fjellheimen 6 Camp är det största av tälten i Helsports Fjellheimenserien. Tältet är utrustat med två innertält, ett med plats för fyra personer och ett för två personer. Innertälten kan enkelt tas ut om extra utrymme krävs för bagage eller matlagning. Tältet har dubbla sidoingångar och en stor och rymlig absid.

Vi har haft vårt Fjellheimen 6 Camp i ett par år nu och har provat det i flera olika miljöer och väderförhållanden. Allt från att tälta hemma i trädgården till ute på fjället, i fint väder och i blåsigt och regniga förhållanden.

Ett lätt tält i förhållande till utrymme

Vi upplever tältet har en förvånansvärt låg vikt i förhållande till sin storlek utan att funktion och prestanda försämras vilket gör att tältet fungerar perfekt för den långa vandringen på fjället eller liknande aktiviteter.  De flesta andra familjetält som vi tittat är ofta väldigt tunga och otympliga, och därav passar bäst på campingen eller som basläger.

Tältet har likt övriga tält i Fjellheimenserien en aerodynamisk tunnelform och bra ventilation i form av exempelvis ”nätdörrar” och ventilationsöppningar som ger en frisk lufttillförsel och minimaliserar kondensbildning samtidigt som det håller myggen ute.

Det är som sagt ett rymligt tält och längden och höjden på innertältet som är mycket bra. Trots att pappan i familjen är 194 cm har han inga problem med att sovsäcken ligger mot tältduken nere vid fötterna (i det större av innertälten) och inte heller att sitta i tältet.

Det finns även gott om utrymme att förvara packning i tältet, framförallt i den rymliga absiden. Det finns även relativt rymliga förvaringsfickor på båda sidor av innertältet om man vill stoppa undan lättare prylar etc.

Enkelt att slå upp och ta ner

Vi tycker att det är lätt att slå upp tältet. Det har färgkodade tältstänger och kanaler i tältduken vilket förenklar resandet. Vi upplever dock vissa svårigheter med att få tältduken helt sträckt vilket gör att inner-/yttertält lätt ligger emot varandra på några ställen. Det kan behövas att man går runt och eftersträcka tältet för att lösa detta.

Det är också enkelt att ta ner tältet. Tältet har även en rymlig förvaringspåse med kompressionsremmar och det är aldrig några problem att få ner tältet i den.

Yttertältet har en tunnare väv vilket bidrar till en lägre vikt men som vi upplever som ganska känslig vilket gör att man får vara lite försiktig med tältduken så att den inte fastnar i någonting och riskerar att gå sönder. Tältduken har dock trots sin tunnhet ett gott skydd mot regn och en vattenpelare på 4000 mm (Det rekommenderas att satsa på ett tält som har en vattenpelare på minst 3000 mm om du ska fjällvandra) och vi har inte haft några problem med vattenläckage eller liknande.

Vi har även investerat i ett förstärkningsgolv/footprint till vårt tält. Det ger både extra komfort genom att reducera kondens och skydda mot fukt underifrån samtidigt som det skyddar tältgolvet mot slitage från stenar, pinnar, jord och förlänger på så sätt tältets livslängd. Vid vissa underlag är det även skönt att ha ett ”golv” i absiden, som annars bara har ett tak av det yttre tältduken. Det minimerar smutsen man får med sig in i innertälten.

Det är även enkelt och smidigt att montera ihop/isär inner- och yttertält vilket förenklar om man exempelvis skulle vilja minimera vikten ytterligare eller dela på vikten vid vandring. Vi brukar ofta plocka ur innertälten så yttertältet får torka till från eventuell kondens innan vi packar ihop tältet när vi är ute. Också lämpligt att kunna packa ihop innertälten under yttertältet vid regnväder och utan problem hålla dem helt torra.

Om man ska summera ihop detta så är det enligt vår mening ett fantastiskt familjetält som trots sin storlek har en låg vikt. Enligt vår mening vårt hittills bästa friluftslivsinvestering.

Vårt omdöme/betyg

Sammanfattningsvis skulle vi säga att Helsport Fjellheimen 6 camp enligt oss är det perfekta tältet för aktiva familjer som vill vandra och tälta tillsammans. Det uppfyller i stort sett samtliga de krav/kriterier som vi hade när vi letade efter ett tält och har flera funktionella detaljer. Det är ett fantastiskt familjetält med dubbla ingångar som gör det möjligt att alltid ha en ingång i lä för vinden och en rymlig absid.

Tältet erbjuder dessutom generösa innerutrymmen, med gott om plats gällande volym/höjd trots sin storlek. Här finns det utan problem plats för hela familjen och dessutom finns det gott om utrymme för packning etc. i absiden. Absiden är också tillräckligt stor för att tillåta matlagning inne i absiden om exempelvis vädret är väldigt dåligt.

Vidare upplever vi att tältet har en förvånansvärt låg vikt i förhållande till volymen utan att funktion och prestanda försämras vilket gör att tältet fungerar perfekt för den långa vandringen på fjället eller liknande aktiviteter.

Vi tycker att det är lätt att slå upp tältet och att det är lätt att montera ihop inner-/yttertält igen vid uppsättning.  Tältet har likt övriga tält i Fjellheimenserien en aerodynamisk tunnelform och bra ventilation i form av exempelvis ”nätdörrar” och ventilationsöppningar som ger en frisk lufttillförsel och minimaliserar kondensbildning samtidigt som de håller myggen ute.

Funktionalitet97%

97%

Tältets funktionalitet är fantastiskt på många sätt. Som vi redan har lyft fram så är det ett stort och rymligt tält som utan problem rymmer hela familjen. Trots detta har tältet en låg vikt. Tältet har dessutom generösa utrymmen med god sitthöjd och en rymlig absid där man utan problem kan förvara packning och vid behov laga mat etc. Vi upplever vidare att tältet har god ventilation och de dubbla ingångarna är väldigt bra. Vi upplever också att det är gott om förvaringsfickor i innertälten och det finns dessutom gott om öglor i taken för att exempelvis hänga upp torklinor eller liknande i innertälten. Detta är det hittills smidigaste och mest funktionella familjetält för fler än 4 personer som vi har hittat.

Användarvänlighet92%
92%

Vi upplever tältet som väldigt användarvänligt. Som vi redan har varit inne på så har tältet en låg vikt i förhållande till sin storlek samt att tältet är relativt litet även när man har packat ihop det (20 x 46 cm). Detta gör att det inte är något problem att bära med sig tältet på exempelvis fjällvandringar. Vi upplever vidare att tältet är enkelt och snabbt att resa. Vi har inte haft några problem att resa tältet och tältstänger och stångkanaler i tältduken är färgkodade. Det är också enkelt att sätta upp och ta ner innertälten vilket gör att man enkelt kan plocka ner det mindre innertältet och på så sätt utöka den redan stora absiden ytterligare. Detta är perfekt om det är dåligt väder och hela familjen vill vara i tältet, laga och äta mat etc.

Hållbarhet88%
88%

Vi upplever att tältet trots sin relativt låga vikt är hållbart och har hög hållfasthet. Tältbågarna är tillverkade av aluminium av hög kvalitet (Helsport Superpole) som ger tältet en stabil grund. Golv och innertält känns bra och slitstarka, det enda som vi upplever är att väven i yttertältet upplevs som tunn och känslig. Samtidigt förstår vi att detta är en förutsättning för att hålla ner tältets vikt. Dock ska det tilläggas att vi inte har haft problem med skador på tältduken eller liknande utan det är mer en känsla och att vi jämför tältduken med andra tält som vi har använt. Tältduken skyddar dock bra emot väder och vind och vi har inte haft några problem med läckage eller liknande. Även andra detaljer som stångkanaler, tältlinor, tältpinnar och tältets öppningar/dragkedjor upplever vi som hållbara och av god kvalité.

Design/formgivning90%
90%

Vi upplever tältet som genomtänkt designat och med många smarta funktioner. Trots sin storlek så upplevelser vi tältet stabilt och att det klarar av väder och vind på ett tillfredsställande sätt. Den enda vi egentligen har att anmärka på när det gäller designen på tältet är att det ibland kan vara svårt att få yttertältet helt spänt. Vi har även hittat lite små förbättringsförslag. Bl.a. upplever vi att det skulle vara bra med ytterligare ett spänne för att fästa in det lilla innertältet i ytterkant på yttertältet. Men i det stora hela upplever vi att det är ett snyggt och framförallt funktionellt designat tält.

Prisvärdhet86%
86%

Helsport Fjellheimen 6 Camp är kanske inte det billigaste tältet på marknaden och priset kan säkert tyckas vara högt för många (ca 10 000 kr). Men i jämförelse med liknande tält från exempelvis Hilleberg, Bergans och Fjällräven så sticker inte priset ut utan känns fullt rimligt och vi anser att man trots allt får mycket för pengarna. Och huvudregeln när det gäller tält (precis som så mycket annat när det gäller utrustning) är att pris och kvalitet följs åt och att man till stora delar får vad man betalar för när det gäller materialval och funktionalitet.

Är du en person som bara tänkt tälta någon enstaka gång? Kanske mest hemma i trädgården eller likande. Då kanske ett tält för 10 000 kr är onödigt dyrt. Kanske är det då bättre att låna eller hyra ett tält vid dessa tillfällen. Men är du en person som har tänkt tälta ganska mycket så är vårt tips att satsa på ett dyrare tält som klarar tuffare förhållanden, väger mindre och håller längre. Att fynda ett billigt tält på lågprisvaruhuset inför äventyr i fjällvärden är enligt oss ingen bra idé. Hela äventyret kan bli förstört om tältet inte står emot väder och vind eller inte andas. Och är det någonting man inte ska snåla in på när det gäller utrustningen så är det just tältet.

Sammanfattningsvis så är Fjellheimen 6 Camp ett dyrt men samtidigt prisvärt familjetält för den som vill ta med sig familjen ut på äventyr i skog, mark och fjäll.

Positivt

+ Rymmer hela familjen.
+ Låg vikt i förhållande till volym/storlek (vikt tält: 4,35 kg, vikt pluggar: 0,27kg).
+ Rymlig absid och generösa innerutrymmen.
+ Bra sitthöjd.
+ Enkelt och snabbt att resa.
+ God packningsvänlighet, smidigt att packa ihop och atr inte mycket plats (20 x 46 cm).
+ Färgkodade tältstänger samt kanaler i tältduken.
+ Innertältet kan enkelt och snabbt kopplas bort från yttertältet.
+ Bra ventilation.
+ Fullstora nätdörrar.
+ Dubbla ingångar.
+ Gott om förvaringsfickor i innertältet.
+ God konstruktion och stabilitet.
+ Bra tålighet mot regn och vind.

Negativt (utvecklingsbart)

– Väven i yttertältet upplevs som tunn och känslig.
– Lite svårt att få tältduken helt sträckt.
– Kräver stor markyta p.g.a. sin storlek.
– Priset är högt.

Sammantaget betyg (0-10)

Med utgångspunkt i ovanstående produkttest så ger vi Helsport Fjellheimen 6 camp följande betyg på en skala mellan 0-10.

0 / 10

Information från tillverkaren

Personer: 6 st
Vikt tält: 4,35 kg
Vikt pluggar: 0,27kg
Storlek packat: 20 x 46 cm
Vattenpelare: 4000 mm
Ytterduk: Superlight 1000
Innertält: Polyamid Superlight
Bågar: Scandium Superpole

Helsport är ett norskt familjeföretag som funnits sedan 1951. De utvecklade sin första sovsäck redan 1954 och sitt första tält 1957. Det första tunneltältet tillverkades 1970 och därefter har Helsport tillverkat ett rikt sortiment funktionella produkter för outdoor-fantaster. Varumärket räknas nu som ett av Skandinaviens ledande företag inom tält och sovsäckar. De har även vunnit en serie utmärkelser genom åren. Den första 1968 och det senaste 2012. Helsport är ett företag som garanterat levererar produkter av högsta kvalitet.

Varumärket grundades av Arild Helliksen och man hade namnet Helliksen fram till år 1974 då man bytte namn till Helsport AB. Samma år som den första sovsäcken tillverkades lanserades även loggan för Helsport vilken står sig än. Helsport var inte bara tidiga med att tillverka tunneltält utan var även de första som lanserade tält med vestibul. Detta blev snart populärt bland allt fler köpare. Likt många andra varumärken inom outdoor- och friluftsliv har även Helsport varit inblandade i diverse expeditioner. Bland annat i den expedition som Erling Kagge företog sig år 1993 till Sydpolen. Redan året efter var Helsport även inblandade i den expedition till Nordpolen som Børge Ousland gav sig ut på. 1996 var ett äventyrligt år för Helsport då Torry Larsen och Rune Gjeldnes begav sig ut på den dåvarande längsta skidexpeditionen.

År 1999 lanserar Helsport tältet Svalbard 3 som har kommit att bli deras flaggskepp. Detta tält är ett av de allra vanligast använda på expeditioner till Nordpolen. Svalbard 3 är ett tält som passar utmärkt för vinteranvändning och som har väl genomarbetad funktion. Under 2000- talet har Helsport utökat sitt sortiment till att även inkludera ryggsäckar. Deras ryggsäckar är både funktionella, tekniskt avancerade och komfortabla. Ryggsäckar från Helsport passar alla som är ute på äventyr.

4 kommentarer. Leave new

  • Hej,
    Tältet ser väldigt bra ut på alla områden. Nu när ni har använt tältet längre och barnen äldre, är ni fortfarande lika nöjda ?
    Letar tält till hela familjen, två barn som börjar bli större och 2 vuxna, som även fungerar i fjällmiljö.
    Vänliga hälsningar,

  • Christian Olars
    2022-02-02 08:13

    Hej Anette, ja vi är fortsatt väldigt nöjda med tältet och kan fortfarande konstatera att det inte finns något tält som rymmer hela vår familj och som samtidigt är tillräckligt lätt för att bäras med ut på fjället. Tältet fortsätter att följa med oss ut på äventyr och kommer nog att göra det även i framtiden. Ni som är 4 i familjen kanske kan hitta ett 4-mannatält som kan fungera?

  • Hej Christian,
    Tack för ditt svar!
    Vi har haft ett Hilleberg Keron 4GT, men det tycker vi är för tungt och tar upp för mck utrymme ibåde ryggsäck och ffa i Kajak då det inte går ner i packluckan utan måste samsas i sittbrunnen tillsammans med yngsta barnet.
    Nu har vi ett Hilleberg Nallo 4, men det är för trångt att sova, men är lättare och får plats i ryggsäck och kajak. Så det är inte helt lätt att hitta medelvägen.
    Därmed tänkte ja att detta kunde vara ett alternativ, barnen är 12 och 8 år, tar därmed mera plats för varje år.

  • Christian Olars
    2022-02-10 14:31

    Ja, det är alltid svårt att svara på. Det bästa sättet är ju att få möjlighet att prova. Men vi fördelar oss på så sätt att vår 10 åring och 8 åring har det mindre innertältet och övriga har det större innertältet. Men skulle nog säga att det blir tight att få in 6 vuxna i tältet. Men 4 vuxna borde ju inte vara något problem. Annars kanske Fjellheimen Superlight 4 Camp skulle kunna vara ett alternativ? Iof. ser ju storleken ungefär lika ut som i Hilleberg Nallo 4, lite bredare (framför allt samma bredd i hela innertältet, inte avsmalnat) och lite lägre vikt. Oavsett så lycka till, hoppas att ni hittar något bra tält som passar bra för er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.