Mila Orion pannlampa

Under sommaren har vi ljust nästan dygnet runt här i Sverige och det är lätt att vara utomhus, träna och vara aktiv. Men under resten av året byts ljuset ut mot mörker, dagarna blir korta och kvällarna mörka. Trots tidig solnedgång och mörka kvällar går det att vara utomhus och träna året runt. Vad som krävs är en riktigt bra pannlampa. Om du som vi tycker om utomhusaktiviteter som exempelvis löpning, skidåkning, orientering eller bara att vara ute på äventyr så låt då inte mörkret stoppa dig utan utrusta dig med en bra pannlampa som ger dig nya förutsättningar.

Lagom till höstmörkret passar vi därför på att recensera pannlampan Mila Orion som vi hårdtestade förra hösten/vintern och som möjliggjorde och skapade helt nya förutsättningar för oss när det gällde kvällsträning, aktiviteter och äventyr i mörker.

Låt inte höstmörkret hindra dig från att vara aktiv

För oss är löpningen viktig. Den är tidseffektiv men framförallt ger den oss mycket energi och möjliggör för oss att orka med våra stillasittande arbeten och ett aktivt familjeliv. Men självklart är det lättare att komma ut under sommarhalvåret när det är ljust och varmt än vinterhalvåret när det är mörkt, regnigt/snöigt och kallt.

Det bästa vi vet är att springa terränglöpning i skogen. Det sprätter i benen och man känner sig som en ko på grönbete när snön försvinner på våren och man äntligen får springa i skogen igen. Tyvärr är säsongen relativt kort, för när höstmörkret kommer så är det svårt att efter jobbet hinna ut och springa i skogen innan det blir mörkt. Vi har under åren provat att springa med pannlampor, men de lampor som vi har använt har inte varit tillräckligt ljusstarka för att springa efter steniga skogsstigar utan har endast fungerat på landsvägar.

Men under fjolårshösten/vintern skaffade vi en ny pannlampa, en Mila Orion och helt plötsligt öppnade sig helt nya möjligheter för oss när det gäller träningen. Vi sprang i skogen hela hösten fram till att snön kom vilket förlängde terränglöpningssäsongen flera månader. Så trots att dagarna är hopplöst korta på hösten så gick det helt plötsligt utmärkt att ta sig ut efter skogsstigarna även efter mörkrets inbrott.

Svårt att välja rätt pannlampa

Att välja pannlampa är dock inte så lätt som man kan tro, att LED-lamporna hela tiden utvecklas och det kommer nya aktörer på marknaden hela tiden underlättar inte direkt valet. Det finns massor av starka led-lampor på marknaden idag. Teknikutvecklingen när det gäller belysning har fullkomligt exploderat de senaste åren vilket också har resulterat i att det idag finns många fler valmöjligheter när det gäller pannlampor än vad det gjorde om man bara går tillbaka några år. Samtidigt har priserna har gått ner och det har dykt upp helt nya aktörer på marknaden. Man ska dock vara medveten om att lamporna trots att de har bra ljusstyrka kan ha en dålig ljusspridning och att lamporna inte är anpassade för vårt svenska klimat.

Det är också bra att vara medveten om att det inte allt är den pannlampa som leverar bäst lumen (mått på ljusstyrka) som är den bästa. Letar du efter en pannlampa är det viktigt att tänka på följande:

  • Alla tillverkare anger lumen på olika sätt. En del uppger teoretiska värden. Andra uppger faktiskt uppmätta värden. Det finns idag ingen norm för hur detta ska anges eller mätas, så Lumen-värdet kan endast ses som en vägledning (eller jämförelse inom varje enskilt märke).
  • Antal lumen eller ljusstyrka spelar ingen roll om ljusbilden inte är den önskvärda. Ska du tex ha din lampa när du arbetar med händerna behöver du ett brett ljus någon meter framför dig och inte en lampa som lyser i en smal stråle flera 100 meter

(ovanstående två punkter har vi hittat på lampspecialisten.se. De har också sammanställt en bra sida med lite tips för dig som funderar på att köpa en pannlampa).

Vår upplevelse

Mila Orion har 6 st högeffektiva och kraftfulla LED-lampor (2000 lumen) men dessa har en varmare/lägre färgtemperatur som liknar solljus och ger ett naturligare ljus som påminner om dagsljus till skillnad från det blåa ljus som är vanligt hos många LED-lampor. Vi har läst vissa kommentarer kring detta där det finns de som upplever det lite mer gula ljuset som negativt. Men vi upplever tvärt om att det resulterar i minskade skuggbilder och naturliga färger som är väldigt skönt och vilsamt för ögonen samtidigt som det gör att hjärnan kan slappna av och fokusera på uppgiften. Om man orienterar eller vill läsa på en karta ute på vandringen är detta ljus också att föredra då det inte bländar/reflekterar på samma sätt vid kartläsning som pannlampor med högre färgtemperatur.

Bred och jämt fördelad ljusbild

Vidare så upplever vi att ljusbilden är bred och jämt fördelat och sprider ut sitt ljus brett och lyser upp mer än en liten punkt i mitten. Detta gör att lampan lyser upp hela synfältet och inte endast en smal, riktad stråle som det lätt är på mindre avancerade pannlampor. Detta resulterar att man inte behöver koncentrera sig på att hålla koll på var man sätter fötterna utan att man kan slappna av när man är ute och springer. Dessutom är människans ögon väldigt känsliga, man blir väldigt lätt bländad om man tittar på en stark ljus punkt för länge. Därför är det extra viktigt att en pannlampa sprider ut sitt ljus brett och lyser mer än en liten punkt i mitten vilket vi upplever att Orion gör.

 

Någonting annat som vi verkligen uppskattar med pannlampan är att den trots att den lyser både starkt och över ett stort område har bra batteritid, eller brinntiden som många kallar det för. Om man använder det lite större batteriet (6Ah) har pannlampan en batterikapacitet som klarar en Nattvasa. Vi har dock endast använt oss av det mindre nackbatteriet (3,3 Ah) men även det klarar av långpass på ett par timmar så vi upplever inte att vi är i behov av något större batteri utan att vi klarar oss bra på det mindre nackbatteriet. Vi har däremot valt att köpa till ett extra nackbatteri som man kan ha med sig om man vill ut på längre äventyr.

Ljuset går även att ställa ner i effektläge på pannlampan som har två olika effektlägen inbyggda högläge 12W (1500 Lm), lågläge 4W(440 Lm). Detta gör du enkelt på den lilla knapp som finns placerade uppe på själva lampan och som även fungerar som av- och på knapp. Det finns även en fjärrkontroll som man kan köpa till och som möjliggör att själv enkelt skapa och ändra inställningar på ljusstyrka/brinntid mellan 110-2000 Lm.

Jämn ljusstyrka

Lampan har även ett bra urladdningsförlopp och håller en jämn ljusstyrka fram till dess att batteriet verkligen är slut. Orion har även en inbyggd varning för batterinivå, en ”ta mig hem” funktion som gör att lampan inte slutar lysa tvärt mitt ute i skogen när man är ute och springer. Funktionen fungerar på så sätt att när batteriet når en kritisk nivå går lampan istället automatiskt ner i ett lågläge som räcker i ytterligare en timme, tillräckligt länge för att man ska ta sig hem. Vi upplever att detta läge är fullt tillräckligt för att springa med även om det blir lite mer ansträngande och att man får hålla lite mer koll på var man sätter fötterna. Denna funktion är hur som helst väldigt uppskattat då man inte vill att lampan ska slocknar när man springer ute i skogen en mörk höstkväll.

Vi uppskattar även den indikationsfunktion som finns i lampan. Om du trycker in och släpper själva strömbrytarknappen snabbt så lyser en diod i lampan som indikerar batterinivån (grön/röd) så att man vet om lampan ev. behöver laddas före träningspasset.

Lätt och bekväm

Ett annat stort plus som är att pannlampan sitter riktigt bra, och skönt. När man väl har anpassat passformen så sitter den fast och har inga tendenser att hoppa runt på huvudet.

Detta är enligt oss en väldigt betydelsefull del i en pannlampa som man ska använda för fysiska aktiviteter. Även om ljuset är betydelsefullt när man ska köpa en pannlampa så är det minst lika viktigt att testa hur bekvämt och hur bra pannlampan sitter. Ska du ägna dig åt mer högintensiva aktiviteter som löpning och skidåkning så blir komfortens betydelse extra viktig. En lampa som skumpar eller klämmer blir värdelös oavsett hur bra den lyser.

Svårjusterad passform

Någontings om vi upplever att man kan förbättra är banden som används för att justera passformen på pannlampan. Vi upplever att den är lite svår att justera i passform i jämförelse med andra pannlampor som vi har provat. Då vi har olika storlekar på våra huvuden och alltid behöver justera pannlampan beroende på vem som ska använda den är detta någonting som i förlängningen kan bli frustrerande. Därför önskar vi att det hade varit enklare att justera passformen.

Dessutom saknar banden som används för att justera passformen ”stopp” vilket gör att man kan dra ut dem helt ur deras fästen vilket har medfört viss irritation. Så när det gäller själva ”pannbandet” så anser vi att det finns relativt mycket utvecklingspotential och förbättringsmöjligheter.

Vårt omdöme/betyg

Sammanfattningsvis så måste vi säga att vi tycker att Mila Orion är en fantastisk pannlampa för den som vill springa terränglöpning och göra andra högintensiva aktiviteter och äventyr under mörka höst- och vinterkvällar. Pannlampan fungerar bra för terränglöpning i mörker och funkar även utmärkt för exempelvis cykling, längdskidåkning och andra aktiviteter utomhus (det finns tillhörande snabbfästen för hjälmar som gör att man enkelt klickar fast lampa och batteri på cykelhjälmen).

Vi upplever att Orion levererar imponerade prestanda med tanke på storlek och kanske framförallt vikt. Ljusspridningen är bra och pannlampan har ett starkt men naturligare och skönare ljus än många andra pannlampor.

Vi uppskattar även den lätta konstruktionen och att lampan har möjlighet att använda ett batteripaket placerat på bandet baktill på huvudet.

Pannlampan sitter bekvämt, skönt och stilla på huvudet utan att skava/ trycka mot pannan. Vi har sprungit flera långpass med pannlampan utan att uppleva att pannlampan skulle klämma eller göra ont. Den har justerbara remmar som gör att det går att ändra storleken vilket är bra om man likt oss är två som vill använda samma pannlampa, dessutom kan du använda lampan vare sig du har mössa på dig eller inte. Dock upplever vi att det finns förbättrings- och utvecklingspotential när det gäller just justeringsremmarna och även själva ”huvudselen” som vi upplever att med fördel kunde vara lite mer elastisk i materialet. Vi upplever även att remmen som man justerar passformen uppe på huvudet med skulle vara i samma material som de andra justeringsremmarna.

Vidare upplever vi att den medföljande laddaren är onödigt klumpig. Vi hade gärna sett att det fanns möjlighet att ladda lampan via USB vilket många andra pannlampor på marknaden erbjuder och vilket innebär att man inte behöver släpa ytterligare en laddare. Även kablar mellan lampa och batteri upplevs onödigt klumpiga/grova och borde kunna ersättas av smidigare kablar för att få en smidigare pannlampa och även att minska vikten lite.

Funktionalitet95%
95%

Är det någonting som Mila Orion levererar så är det funktionalitet. Om man önskar en pannlampa för högintensiva aktiviteter så blir man inte missnöjd. Förutom en högeffektiv och kraftfull lampa så erbjuder pannlampan en behaglig ljusbild med bra ljusspridning och batterikapacitet/brinntid. Dessutom har pannlampan god komfort och den sitter bekvämt och bra under högintensiva träningspass.

Användarvänlighet82%
82%

Orion är enkel att förstå och att använda. Med hjälp av en knapp på lampan styr du lampan och de olika funktionerna. Genom att trycka en gång snabbt på knappen visas laddningsstatus i lampan med röd/gröna dioder. Knappen fungerar även som strömbrytare genom att hålla knappen intryckt till lampan tänds eller slocknar. När lampan är tänd kan du justera ljusstyrkan mellan två lägen, detta gör du också genom att trycka på knappen. Du kan även köpa till en fjärrkontroll och skapa dina egna inställning av ljusstyrka/batteritid. Med hjälp av fjärrkontrollen kan du skapa fler lägen för ljusstyrkan än de två som du har möjlighet att justera via knappen på lampan.

Hållbarhet90%
90%

Orion känns gedigen och hållbar. Även Huvudselen känns hållbar i material. Trots att vi har använd lampan väldigt frekvent så upplever vi inte att den känns (eller ser) sliten ut. Visst har det blivit någon repa på höljet som skyddar batteriet men förutom det ser lampan fortfarande som ny ut. Kablarna känns också rejäla och hållbara.

Design/formgivning70%
70%

När det gäller Orions design/formgivning så anser vi att det finns viss utvecklings- och förbättringspotential. Själva lampan har vi inga direkta åsikter om. Den är smidig och lätt och kan även monteras bort från huvudselen och placeras på en hjälm eller liknande vilket är bra om man vill använda lampan som belysning för exempelvis MTB.

Dock upplever vi att själva huvudselen har vissa brister både i materialval och funktionalitet. Visst gör huvudselen sin uppgift. Lampan sitter skönt och stilla på huvudet när man väl lyckats ställa in passformen. Huvudselen är dock svårjusterad i passformen och justeringsremmarna saknar ”stopp” vilket gör att de lätt glider ut sina fästen. Vi har haft andra pannlampor som är mycket mer lättjusterade vilket är positivt om man likt oss vill samsas om samma pannlampa och har olika huvudomfång. Vi upplever även att huvudselen är lite för stum i materialet och vi skulle önska att den var tillverkad i ett lite mer elastiskt/flexibelt material. Remmen som sitter uppe på huvudet och reglerar passformen är tillverkad i ett helt stumt material. Vi skulle önska att den likt övriga justeringsremmar var elastisk.

Det skulle också vara intressant om man kunde utveckla huvudselen så att man kunde justera passformen via en liknande teknik som används för hjälmar. Det skulle exempelvis vara intressant att se om man skulle kunna använda sig av ett mer innovativt anpassningssystem/justersystem som exempelvis Boa® (som idag används flitigt inom bl.a. skotillverkning) för att möjliggöra justering av huvudselens passform.

Prisvärdhet78%
78%

Mila Orion är inte den billigaste pannlampan på marknaden och priset kan tyckas vara högt (ca 3000 kr).  Samtidigt får man en pannlampa med fantastiska ljusteknik, prestanda och kvalité. En pannlampa som är anpassad för just arbete och träning i mörker och som levererar vad den lovar.  Priset är inte högre än andra högkvalitativa pannlampor som finns på marknaden. Vi har tidigare provat pannlampor i prisklassen runt 1000 kr och upplever inte att de har levererat tillräcklig prestanda för att på samma sätt möjliggöra träning i mörker, framförallt inte efter stigar med stenar och rötter. Så frågan är vilket behov du har. Om pannlampan endast ska användas för att springa landsväg eller för enklare äventyr i mörker finns det kanske billigare alternativ som är mer prisvärda. Men om du likt oss tänker dig att använda pannlampan regelbundet för att kunna träna i skogen eller efter oupplysta skidspår så upplever vi att Mila Orion är prisvärd och att man till viss del får vad man betalar för. Mila är för många förknippade med högkvalitativa produkter och man får produkter som är utvecklade i Sverige för svenska förhållanden.

Positivt

+ Låg vikt trots sin kapacitet (endast 317 g med huvudställ och batteri).
Lämplig för flera användningsområden som löpning, cykling och skidåkning. Bred och jämt fördelad ljusbild. Jämn ljusstyrka. Varmare/lägre och behagligare färgtemperatur. Möjlighet att kunna ändra/justera mellan olika ljuslägen. Pannlampan sitter bekvämt, skönt och stilla på huvudet. Bra batteritid!

Negativt (utvecklingsbart)

–  Huvudselen borde kunna utvecklas för att bli mer lättjusterat. Vi skulle också gärna se att man använda sig av ett material som är lite mer elastiskt i själva ”pannbandet”. Vi upplever även att den medföljande laddaren är klumpig. Vi hade gärna sett att det fanns möjlighet att ladda lampan via USB. Även kablar mellan lampa och batteri upplevs onödigt klumpiga/grova, där skulle man kunna minska ner dessa för att både göra lampan smidigare och lättare.

Sammantaget betyg (0-10)

Med utgångspunkt i ovanstående produkttest så ger vi Orion från Mila följande betyg på en skala mellan 0-10.

0 / 10

Information från tillverkaren

Nedanstående information är hämtad från tillverkaren Mila Design & Tillverkning AB

Mila Halogen grundades 1983 och tillverkningen bestod då främst av pannlampor för orientering, senare kom sortimentet att utökas till att även innefatta produkter för yrkesfolk. Vid LED-teknikens inträde i början på 2000-talet var Mila tidig med att använda sig av den nya tekniken. Pannlampan Orion som är Milas senaste pannlampsmodell lanserades under hösten 2016 och är idealisk för Traillöpning alla typer av arbete och träning i mörker. Fortfarande finns det en stark koppling till orienteringen och Mila har fått hjälp av bland andra några landslagsorienterare för att testa och utveckla pannlampan Orion.

6 st högeffektiva LED’ar ger en mycket stark och väl spridd ljuskägla.

Ljusfärgen 5000K  likt dagsljus.

Valbara lägen mellan 1-15W. 110-2000 Lumen

Standardinställning högläge 12W (1500 Lm), lågläge 4W(440 Lm).

Brinntid standarsinställning: Högläge 1,5h, lågläge 4,5h

Batteri laddningsstatus visas i lampan med röd/gröna dioder.

Vikt: Endast 317 g med huvudställ och batteri.

Automatisk steglös temperaturreglering gör att lampan ej riskerar överhettning.

Batteri 3,3Ah i skyddande hölje endast 125 g.

Allt på huvudet. Ingen förlängningskabel eller batterisele behövs.

”Kom-hem-funktion” säkerställer att lampan inte tvärslocknar utan automatiskt går ner i ett lågläge och lyser en timme till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.