Thule Sapling Elite

tänndalen

Thule Sapling Elite är en säker och bekväm bärryggsäck med snabb justering för att passa båda föräldrarna, backspegel, löstagbar ryggsäck och rymliga fickor i höftbältet. Vi har under drygt ett års tid hårdtestat vår Thule Sapling Elite. Den fick följa med oss på vårt två månader långa äventyr till Australien men den har även fått följa med på massor av äventyr i skog och mark, på fjäll och myr. Vi har även provat att åka längskidor med vår minsting på ryggen. Så vi kan verkligen säga att vi har testat ryggsäcken och låtit den få bekänna färg under det här året. Här följer nu våra synpunkter och en liten produkttest av ryggsäcken.

Vår upplevelse

Till våra två äldsta barn så använde vi en traditionell och enkel variant av bärstol, denna fungerade bra för kortare utflykter i skogen men var inte speciellt bekväm vid exempelvis längre vandringar i fjällen. Detta berodde mycket på att bärsystemet inte var så avancerat samt att det är svårt att ställa in och anpassa bärsystemet.

När vi under början av 2018 skulle på en två månader lång resa till Australien beslutade vi oss för att skaffa en bättre bärstol som dessutom hade ett solskydd. Valet föll då på Thules bärstol Samling Elite. Efter att nu ha använt bärstolen under ett år till allt från nationalparker i Australien till svampskogen, skidturer och fjällvandringar hemma i Sverige så funderar vi nu över varför vi inte skaffade en riktigt bra bärstol redan i samband med att vi fick vårt första barn. Vilken skillnad det är på bekvämlighet och bärkomfort samt inställningsmöjligheter men också i bekvämlighet för barnet och när det gäller möjligheten att bära med sig annan packning.

Thule Sapling Elite har på ett helt annat sätt möjliggjort för oss att ta med vårt minsta barn på vandringar och äventyr på ett säkert och bekvämt sätt. Bärsystemet är enkelt att snabbt justera via rygglängd och omfånget på höftbältet vilket möjliggör att turas om med någon annan att bära vilket vi kommer att återkomma till längre fram. Speciellt viktigt att kunna anpassa för oss som är så olika stora, Christian 194cm och Elin 160cm.

Bärsstemet är som sagt väldigt bekvämt och har en ryggpanel som andas ger stötdämpning och support vid viktiga punkter och gör att luften cirkulerar runt ryggen så att du kan hålla dig sval. Det ergonomiska sätet i plysch som kan justeras i höjdled fördelar barnets vikt jämnt genom att ge stöd på lårets insida samt ett utfällbart solskydd hjälper till att hålla barnet svalt och skyddat från solens starka strålar. Barnet kan också vila sina ben och byta ställning under turen tack vare de löstagbara fotstöden som fungerar som ett par stigbyglar när barnet sitter på ryggen.

I en av höftbältesfickorna så finns ett litet fack med en spegel. En genomtänkt funktion som gör att man enkelt kan hålla koll på barnet även fast man är ensam utomhus i skogen.

Det finns två rymliga höftbältesfickor med dragkedja så att du kan ha de viktigaste sakerna nära tillhands t.ex. mobiltelefon, nappar, leksaker, snacks och andra prylar. Dessa fickor är lättillgängliga och perfekt om man vill plocka fram saker under tiden man vandrar utan att behöva ta av sig bärstolen. I den ena av de två höftbältesfickorna finns även en medföljande liten spegeln som kan användas för att ha ett öga på ditt barn när du vill, perfekt om man är ute och vandrar ensam med barnet. Vidare har bärstolen även bra med packutrymme i både små och större utrymmen/fickor. Nätfickor/fickor av meshtyg, ficka för vätskebehållare (vätskebehållare säljs separat), och ett stort fack med dragkedja för vatten, blöjor, kläder, regnkläder och annat nödvändigt.

Under vår tid i Australien fick vi stor användning av det utfällbara solskyddet som finns gömd och enkelt kan plockas fram och monteras. Den var kanon för att hålla vårt minsta barn svalt och skyddat bra från solens starka strålar.

tännäskröket

Enkel att justera/anpassa

Någonting som vi verkligen har uppskattat och som vi redan har nämnt är hur enkelt och snabbt man kan anpassa bärsystemet genom att justera rygglängd och höftbälte. Du behöver inte ens lyfta ur barnet ur bärstolen utan med några snabba och enkla justeringar kan du göra de anpassningar som behövs och sedan kan den andra föräldern ta över och bära.

Att anpassa rygglängden är enkelt, ryggpanel och höftbälte kan justeras snabbt, smidigt och enkelt och ger en perfekt passform så att båda föräldrarna kan bära på ett bekvämt sätt och enkelt turas om. Du trycker bara på två knappar och drar ryggpanelen upp eller ner på bärstolens aluminiumram. På ramen finns fyra låsningslägen (S,M,L,XL) att välja mellan vilket gör att den lätt kan justeras och anpassas beroende på längden på den som ska bära. Även höftbältet är enkelt att justera i tre olika lägen (S,M,L) med hjälp av en kardborreknäppning.

Ramen kan snabbt och enkelt justeras och anpassas beroende på längden på den som ska bära i fyra låsningslägen (S,M,L,XL)
Höftbältet är enkelt att justera i tre olika lägen (S,M,L) med hjälp av en kardborre.

Att man så enkelt och snabbt kan anpassa bärsystemet gör bärstolen otroligt flexibel och användarvänlig. Detta har möjliggjort att vi föräldrar, trots att det skiljer ca 30 cm i längd mellan oss, enkelt kan justera bärsystemnet och turas om att bära utan problem. Så om ni har tänkt att likt oss turas om att bära ert barn så är denna bärstol vi varmt kan rekommendera. Bärstolens bärsystem har även en riktigt bra passform och det är enkelt att justera ryggsäckens tyngdpunkt med hjälp av stabiliseringsremmar. Detta gör att bärstolen är skön att bära trots att du bär tung vikt så avlastar systemet i bärstolen mycket bra och det känns inte så tungt. 

Full av smarta och genomtänkta detaljer och funktioner

Sapling Elite är likt övriga produkter som vi har från Thule väldigt genomtänkta i funktion och har flera smarta detaljer. Förutom att det finns flera smarta små förvaringsfickor m.m. som redan har nämnts så har bärstolen också en stor ficka på baksidan som enkelt kan tas bort och användas som ryggsäck. Detta är bra om man vill fördela packningen mellan flera eller om man behöver en mindre ryggsäck till en dagsutflykt. Lösningen möjliggör även att plocka bort facket/ryggsäcken om man inte behöver extra packutrymme.

Det stora förvaringsfacket bak på bärstolen kan enkelt tas bort och användas som en liten ryggsäck.

En annan bra och genomtänkt funktion är att man kan knäppa upp sidan på bärstolen så att man enkelt och smidigt kan lyfta i och ur barnet. Detta är något som vi verkligen uppskattat. Speciellt om man är själv för då är det inte så att att hålla i ryggsäck och samtidigt dra upp barnet som lätt fastnar med fötterna.

Ryggsäcken går även att öppna upp helt på ena sidan vilket förenklar i- och urtagning av barnet.

Ytterligare en annan smart detalj och funktion är den lilla ”flärp” som man kan fälla ut från bärstolen. Det kan vara krångligt att få ur barnet ur stolen, speciellt om  man är ensam, det är kyligt ute och barnet har mycket kläder på sig. Då är den här lilla detaljen toppen. Genom att vinka ut flärpen som är fäst med kardborre på bärstolens baksida så får man genom att placera foten på flärpen ett bra motstånd att hålla emot med samtidigt som man lyfter ur barnet.

En annan smart detalj och funktion är den lilla "flärp" som man kan fälla ut från bärstolen.

Någonting som vi också har uppskattat mycket på Thule Sapling Elite är de stödben som man enkelt kan fälla ut från bärstolen. Dessa möjliggör att ställa ner bärstolen på marken med barnet i utan att man behöver vara orolig för att den ska välta. På den enklare modell av bärstol som vi tidigare använt fanns inte denna funktion vilket gjorde att man aldrig kunde ställa ifrån sig bärstolen om barnet satt i den. Stödbenen gör också att man kan använda bärstolen som stol för mindre barn när man är ute på äventyr, exempelvis när man ska äta.

Utvecklings- och förbättringsområden

Vi har egentligen inte hittat så många saker med vår Thule Samling Elite som vi är missnöjda med. Men vi har några punkter som vi skulle önska att man skulle kunna utveckla och förbättra.

Vi upplever bl.a. att det kan vara lite krångligt att spänna fast barnet när de sitter i bärstolen då spännet som man fäster in axelremmarna i ofta hamnar långt nere under barnet när man placerar barnet i stolen. Detta gör att det blir lite krångligt och att man får leta för att hitta spännet. Detta blir än mer tydligt om man använder bärstolen på senhöst/vinter och barnet har mycket kläder på sig. Vi skulle önska att detta spänne var fast.

Vi skulle önska att detta spänne var fast så att det inte hamnade under när man lyfter i barnet.

Vidare upplever vi att bärstolen är lite skrymmande, vilket man märker om man vill ha med sig den på resor i bil eller på utlandssemestern med flyg. Vi skulle önska att det var möjligt att fälla ihop den och komprimera den ytterligare för att den inte skulle ta så mycket utrymme.

Vi saknar också ett integrerat regnskydd i bärstolen. Det finns ett regnskydd att köpa till som passar till Sapling Lite men vi tycker att den borde ingå när man köper bärstolen samt att den skulle integreras i någon smidig ficka på exempelvis undersidan, vilket är en lösning som idag finns på många vandringsryggsäckar på marknaden.

Priset på bärstolen är relativt högt (3 399 kr på Thules hemsida). Men för en förälder eller ett par som tycker om att vara utomhus och vill inkludera sitt barn i sitt friluftsliv, så är den här bärstolen en bra investering. Vi har använt oss av en enklare bärstol till våra två första barn och ångrar idag att vi inte investerade i en mer avancerad modell redan till första barnet nu efter att ha använt Thule Sapling Elite till vårt tredje barn. Om du däremot bara tänker dig att använda bärstolen vid enstaka tillfällen så kanske det räcker med en enklare och billigare variant.

Vårt omdöme/betyg

Thule Sapling Elite är en riktigt snygg, bra och framförallt funktionell bärstol, riktad mot familjer som spenderar mycket tid utomhus och som uppskattar stil och funktionalitet. 

Bärstolen har en mycket god bärkomfort och vi har även upplevt att komforten är bra för barnet och vårt barn har trivts mycket bra i stolen.

Funktionalitet95%
95%

När det gäller funktionaliteten så är vi mycket nöjda. Bärstolen är enkel att justera som vi har varit inne på. Den har flera bra detaljer och bra och genomtänkt funktionalitet, bra packutrymme och smarta små fickor som gör att man enkelt kan komma åt vissa saker.

Användarvänlighet97%
97%

Denna bärstol är otroligt användarvänlig. Framförallt är vi imponerad över hur enkelt det är att justera passform på bärsystemet beroende på vem som ska bära ryggsäcken. Ryggsäcken sitter skönt och har bra packutrymmen fördelade på flera olika fack.

Hållbarhet90%
90%

För att verkligen kunna uttala sig om en produkts hållbarhet så är det givetvis en fördel om man har haft möjligheten att testa produkten under en längre tid för att se hur den påverkas av användning och slitage över tid. Men under det året som vi har använt vår Thule Sapling Elite så upplever vi den som hållbar. Den har överlevt två flygresor i endast plastsäck, den verkar också hålla bra mot solpåverkan och har inte blivit solblekt under vår tid i Australien (2 månader). Den har varit med på massor av utflykter och äventyr, skidturer och fjällvandringar. Den ljusgrå färgen på sätet i plysch där barnet sitter tenderar att bli smutsig och visst blir det lite repor och märken på ramen, men för övrigt ser bärstolen fortfarande nästan ny ut. Tyget känns lätt, smidigt, slittåligt, smuts- och fuktavvisande och bra.

Design/formgivning80%
80%

Thule Sapling Elit har en fräsch och modern design och formgivning. Den är ganska rejäl och stabil och relativt stor men är trots detta upplevs den som smidigt när den sitter på ryggen. Som vi nämnt tidigare hade vi önskat att den gick att komprimera ihop mer vid exempelvis transport för att den inte skulle ta så mycket plats. Som det är idag så hindrar ramkonstruktionen den möjligheten vilket gör att den är väldigt skrymmande både i en bagagelucka eller om man vill förvara den hemma.

Prisvärdhet85%
85%

Även om priset kan tyckas vara högt (dryga 3000 kr i ordinarie pris) så är det vad motsvarande bärstol från andra märken kostar. Den går dessutom att hitta på rea/nedsatt pris med jämna mellanrum. Om du tänker dig att regelbundet vara utomhus tillsammans med ditt barn så är det helt klart en bra investering att köpa en lite mer avancerad och påkostad variant av bärstol likt Thule Samling Elite. Men om du bara tänker dig att använda bärstolen mer sporadiskt och till kortare promenader så kanske det räcker att köpa en lite billigare och mindre avancerad bärstol. Vi har flera gånger frågat oss själva varför vi inte skaffade en mer avancerad bärstol tidigare och ger alla våra vänner som tycker om att leva aktiva familjeliv som tips att investera i en bra bärstol direkt. Vi tycker att Thule Sapling Elite trots sitt pris är prisvärd, mycket p.g.a. alla de genomtänkta funktioner och detaljer och den kvalité som den har.

Positivt

+ Snygg, bekväm, bra bärsystem, fullt justerbar, enkel att justera i storlek beroende på vem som ska bära, full av funktioner, bra förvaring med både stora och små fack.

Negativt (utvecklingsbart)

–  Bärstolen upplevs som lite skrymmande, krångligt att spänna fast barnet då spännet som man fäster in axelremmarna ofta hamnar långt nere när man placerar barnet i stolen så man får leta för att hitta. Vi skulle också gärna se att det tillsammans med bärstolen levererades ett integrerat regnskydd som förvarades i någon bra förvaring på bärstolen.

Sammantaget betyg (0-10)

Med utgångspunkt i ovanstående produkttest så ger vi Thule Sapling Elite följande betyg på en skala mellan 0-10.

0 / 10

Information från tillverkaren

Nedanstående information är hämtad från tillverkaren Thule

 • Ryggpanel och höftbälte som kan justeras smidigt ger en perfekt passform så att båda föräldrarna kan bära på ett bekvämt sätt och enkelt turas om
 • Fickor av meshtyg, ficka för vätskebehållare, en löstagbar ryggsäck och ett stort fack med dragkedja för vatten, blöjor, kläder, regnkläder och annat nödvändigt
 • Ha det viktigaste nära till hands i två extra rymliga höftbältesfickor med dragkedja, t.ex. leksaker, snacks och prylar
 • Med spegeln kan du hålla ett vakande öga på din dyrbara last
 • Med stabiliseringsremmarna går det att justera ryggsäckens tyngdpunkt genom att dra barnet närmare föräldern så att det blir bekvämare att bära
 • Utfällbart solskydd hjälper till att hålla barnet svalt och skyddat från solens starka strålar
 • Det ergonomiska sätet i plysch som kan justeras i höjdled fördelar barnets vikt jämnt genom att ge stöd på lårets insida
 • Barnet kan lyftas i ovanifrån eller från ryggsäckens sida
 • Barnet kan vila sina ben och byta ställning under turen tack vare de löstagbara fotstöden
 • Ryggpanel som andas ger stötdämpning och stöd vid viktiga punkter och gör att luften cirkulerar runt ryggen så att du kan hålla dig sval
Mått 35 x 31 x 73 cm
Vikt 3.6 kg

2 kommentarer. Leave new

 • Tack för mycket bra och utförlig recension! Jag har en fråga dock, hur upplever ni att barnet trivs i stolen? Både sovandes och vaken? Både som mindre och större barn?

  Vi har en vaude där vi upplever att huvudet hänger väldigt mycket åt sidan när barnet sover, vilket inte känns så bra. Barnet är nu 1,5 år, men om vi investerar i en ny vill vi ju kunna använda den även när han är lite äldre.

 • Elin Olars
  2019-09-25 17:51

  Tack, kul att du uppskattar den!
  Vi upplever att vår Nils trivts bra i stolen, att han har suttit bekvämt både vaken och sovandes.
  Ofta har han somnat ganska fort. Dock upplever vi nog precis som du säger att huvudet blir lite hängande, det är svårt att komma från.
  Nils blev 3 nu i augusti, och åkte senast förra veckan en stund i bärstolen när vi var uppe i fjällen. Och protesterar inte över att komma upp i bärstolen eller klagar över att han skulle vilja ner eller att det är oskönt. Nu är han ändå så pass stor att han klart och tydligt kan säga till vart det inte är skönt. En nackdel är att han lätt blir kall, men det handlar nog mer om att han blir stillasittande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fill out this field
Fill out this field
Ange en giltig e-postadress.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.