Lära barn tälja med kniv

Att hantera en kniv är lite av grunden för friluftsliv, oavsett äventyr har vi nästan alltid med en kniv i packningen. Förutom att det är praktiskt med en kniv, så är det också ett bra tidsfördriv att tälja och ett sätt att ge utlopp för sin kreativitet. Vi tycker det är viktigt att tidigt lära även barnen att hantera en kniv. Vi minns de många stunder vi själva som suttit nästan meditativt och kämpat med något litet täljprojekt. Här kommer lite tips för att lära barnen ”knivvett”. Att ha respekt för kniven, och att lära sig hur man beter sig med en kniv och att kunna hantera den på ett tryggt och säkert sätt.

Lär barnet hantera kniven

En bra början är att berätta om knivens olika delar och hur man ska handskas med den. Poängtera att den är vass och spetsig och att man kan skära sig och att den kan ge sticksår.

Det är en bra regel att aldrig gå eller springa med en kniv i handen! När kniven inte används ska den förvaras i sitt fodral (knivslidan). Om den läggs på marken kan någon kliva på den och skada sig och dessutom blir kniven smutsig och slö.

Att börja tälja

Börja med en modell av kniv som är anpassad för barn, en med dubbel parerstång (stopp/skydd ner mot knivbladet) och som har en rundad topp utan vass spets. Vi kan tipsa om Scout 39 Safe från Morakniv som vi har till våra barn. Tänk på att en stor vuxenkniv lätt blir otymplig och farlig i en barnhand.

Se till att barnet sitter stadigt. Lär dem att alltid tälja bort från kroppen och nedåt mot marken, aldrig mot sig själv. Och att alltid tälja åt ett håll där ingen annan står i närheten.

Lär också barnen hur man lämnar över en kniv, och att man aldrig får slita en kniv ur händerna på någon. Kniven ska alltid överlämnas med handtaget först och eggen bort från mottagarens hand.

I den här filmen från Morakniv beskrivs på ett bra sätt vad mans ka tänka på när man ska börja tälja med barn.


Säkerhet

Glöm inte att som förälder alltid ha uppsikt över barn som täljer. Första gångerna kan det vara bra att inte vara allt för långt bort i skogen, om olyckan skulle vara framme. Ha alltid med ett första hjälpen kit med plåster, sårtvätt och ett första förband.

Täljämnen

Det finns gott om täljämnen i skogen, men det är viktigt att lära barnen att man inte får skära grenar från levande träd. Vill man ha ett finare täljämne till ett säljprojekt finns det att köpa via nätet.

Små täljprojekt som kan vara lagom att börja med;
– Att skala barken från en pinne
– En grillpinne
– Barkbåt


Tips för små barn

Har du ett barn som är en liten virvelvind och känns för liten för att börja tälja men ändå absolut vill, kan en potatisskalare vara ett bra alternativ att börja med. Det ger naturligt rätt position i täljriktningen, den är relativt enkel att använda OCH framförallt inte farlig som en riktig kniv. Om barnet rynkar på näsan åt ordet potatisskalare kan man ju alltid kalla det för en täljare.

Lycka till!

5 6 Röster
Inläggsbetyg
barn och kniv, friluftsliv med barn, knivar och barn, lära barn tälja, tälja, tälja med kniv, tips tälja, utebarn
Föregående inlägg
Äggkartongsbingo med vårtema
Nästa inlägg
Taktälta
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x