Nyår i Edsåsdalen

fjällresa med barn

Vi har under flera års tid pratat om att fira nyår i fjällen, och i år blev det verklighet, en vecka med vinteraktiviteter i jämtländska Edsåsdalen. Efter julfirande hos Elins föräldrar nere i Töreboda, mellanlandande vi ett par dagar hemma i Edsbyn innan vi åkte upp mot fjällen och Edsåsdalen. Vi siktar på att få en lugn vecka med mycket skidåkning, både utför och i längdspåren och tillsammanstid att bara vara.

edsåsdalen

Edsåsdalen ligger strax söder om Åre, ca. 4 timmars bilresa hemifrån oss i Hälsingland. Vi pausade för lunch i Åsarna, på Åsarnas skidcenter (kan rekommenderas!) och Christian fick möta sin barndoms stora idol, Tomas Wassberg. Stort tyckte Christian som sekunden innan stått och beundrat alla hans medaljer vid entrén. Resan upp gick smidigt och vi anlände till ett Edsåddalen i vinterskrud men det var sista kilometerna som gjorde skillnaden med snö i träden. Snömängden här är ungefär lika som hemma i Edsbyn, ca 2dm.

edsåsdalen

edsåsdalen

Barnen, eller de två stora, är mer än laddade för att få åka slalom eftersom förra årets skidsäsong blev ganska kort när vi var i Australien. Vi hann med en dag i hemmabacken innan vi åkte iväg på årets första skidsemester. Både Stina och Hilding har skidåkningen färskt i minnet och fortsatte åka ungefär där de slutade förra säsongen. Och vilken känsla att ha två barn som klarar sig själva i backen. Hilding behöver fortfarande hjälp med liften men kan resa sig när han ramlar och transportera sig själv när det blir flackt eller lite uppförslut. Så otroligt skönt!

åka i sele
Nils fick prova på att åka lite slalom i slutet på förra säsongen, men då var han för liten. I år, 2,5 år gammal hoppas vi att han är mer redo, och det har gått över förväntan under dessa första dagar. Han uppskattar att få vara med oss andra och göra lika som vi.

Nyårsafton spenderade vi dagen med skidåkning i backen, och när liften stänger öppnar anläggningens bad- och bastuhall. Så det var ett givet besök när barnen fick välja. Lagom trötta och mosiga gjorde vi oss fina för nyårsmiddag i Köjagårdens restaurang. En riktigt god trerätters nyårsmiddag med lokala delikatesser. Mycket uppskattat av oss vuxna men även barnen hittade sina favoriter bland det som bjöds. De jublade mest över gottebordets godissida, där de festade stort. Efter maten gjorde de nya kompisar och spelade spel framför öppna spisen i entrén. Klockan 22.00 sov vi gott hela familjen efter en lyckad dag. Det där med tolv-slaget tror jag den här trötta småbarnsfamiljen väntar ytterligare något år med…

Vad som däremot var lyxigt var den sovmorgon som barnen bjöd oss på årets första dag. Barnen hade ju trots allt varit uppe längre än vad de är vana vid. Och att få starta 2019 med en dag i skidbacken känns som bästa möjliga start för oss. Vi som älskar att vara ute tillsammans!

Nu väntar resten av veckan med fler härliga utflykter och uteaktiviteter, det ser vi fram emot!

edsåsdalen

Takboxen vi investerade i under förra året är verkligen ett måste för att få med all packning för en trebarnsfamilj på fjällsemester. Vi hade inte fått med oss all utrustning om vi inte haft takboxen. Valet stod mellan en större bil och en takbox, och plötsligt kändes takboxen som en ganska billig investering.

takbox

Hilding tycker fortfarande det är lite läskigt att åka lift själv och åker gärna mellan benen på någon av oss vuxna.

åka skidor med barn

Magiskt ljus när solen plötsligt kikar fram i snöfallet.

barn i fjällen

Så otroligt vackert när snön drar in och skapar nyanser och dimridåer över granarna.

vinter

barn i fjällen

0 0 Röster
Inläggsbetyg
åka skidor med barn, åre, edsåsdalen, fjällen, friluftsliv, skidåkning, skidor, slalom, utebarn, vinter, vintersport
Föregående inlägg
God Jul och Gott Nytt År!
Nästa inlägg
Edsåsdalen, fjällhotell Köjagården
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x