Våra bästa tips för en skön dag i skidbacken

Våra bästa tips för en skön dag i skidbacken

Din inställning spelar roll, som i det mesta speglar även av vår sinnesstämning av sig på våra barn. Lika klyschigt som det låter, är det ändå så, att med ett glatt humör kommer man långt. Tyvärr finns det få saker som smittar så effektivt som ett surt humör.

Se till att ha ett jämnt och regelbundet intag av näring under hela dagen. En banan vid rätt tillfälle kan göra underverk och rädda dagen. Planera maten för dagen innan ni åker och försök att alltid ha med något extra ifall en plötslig hunger infaller eller ett plötsligt blodsockerfall. Det brukar också underlätta att ha maten som ska ätas efter skidåkningen planerad och förberedd. Det behöver inte vara mer avancerat än att grilla korv till lunch, frukt till mellis och beställa en pizza när ni kommer hem från backen men det viktiga ligger i att ha framförhållning. Lika tråkigt som det låter så är planering guld värt för flyt i livet tillsammans med barn.

Det finns ingen som känner ditt barn lika bra som du. Läs av noga och styr dagen efter ork, humör och dagsform. Ibland är en extra paus ett måste för att dagen inte ska sluta i ett sammanbrott. Eller har barnet ont någonstans, ett veck på strumpan kan vara så irriterande att barnet inte alls vill åka. Det är värt att ta sig tid att lyssna av för att kunna hitta orsaken till ett tråkigt humör. Kanske behövs det en timmas lek i en snöhög eller en omgång kortspel i värmestugan innan det är dags att kliva i skidorna igen. Våga ge upp i rätt tid, hellre 4 roliga timmar än att barnet ska minnas sista timmens motvilliga åkning.

Klä barnen efter väder. Kalla fingrar och tår gör även den mest luttrade äventyraren osugen på att fortsätta svängarna i backen. Se till att det inte glipar någonstans, vi använder overall till alla våra barn just för att det är mer praktiskt. Till de lite äldre barnen kan jag tipsa om denna overall, Halfpipe, som jag designat för Isbjörn, med en lite tuffare look. Se till att kläderna passar lagom, för små kläder är obekvämt och för stora gör det svårt att röra sig smidigt. Använd bara bra material som värmer OCH andas, då hålls kroppen lagom tempererad och transporterar bort ev. fukt. Kläderna ska man inte behöva fundera över, de ska vara så sköna och funktionella så att man kan koncentrera sig på det roliga i backen. Klä inte på för mycket, det är osmidigt, eftersom de rör sig håller de oftast värmen bra. Genom att använda sig av lager-på-lager är det lätt att anpassa allt eftersom under dagen. Tänk på att barn är olika varma, det går inte att klä hela syskonskaran lika. Om vi klädde Stina och Hilding precis lika, skulle Stina svettas och Hilding frysa.

Hitta bra utrustning till barnen! Och då menar vi inte att man måste ha det allra senaste och bästa på marknaden. Men se till att pjäxorna passar och att skidorna och lagom långa, är vallade och att stålkanterna är i skaplig skärpa. Man vill inte vara den som alltid hamnar sist på transportsträckan, ha pjäxor som glappar eller för små så att fötterna blir kalla efter 10 minuter. Eller en hjälm som sitter löst, googles som ger en glipa upp till hjälmen. Det är värt att vara lite noga i början av säsongen, att faktiskt lägga lite tid på att prova och leta rätt passform, det ger tillbaka i åkglädje! Hos oss har vi en fantastisk sportbutik där det finns möjlighet att byta in och köpa begagnad utrustning, perfekt för en småbarnsfamilj. Hör dig för i din närhet, kanske slalomklubben på din ort har en bytesdag, eller kanske finns det någon på den lokala köp&sälj sidan som har utrustning att sälja. Eller har du kanske turen att kunna ärva eller låna från vänner i din närhet. Som förälder vill vi ju visa på tjusningen med skidåkningen, då blir en bra utrustning viktigt för att ge bästa upplevelsen och så att barnet håller ut och lär sig och sedan själv upptäcker det fantastiska! Glöm inte heller att dubbelkolla halvvägs under säsongen hur utrustningen passar, barn gör ju plötsliga växtsprång och det känns som hela garderoben blir för liten under en natt.

Hitta utmaningar i backen, men i lagom storlek, att ta sig an. Lek er fram, det ska vara kul, då lär barnen sig snabbt! Hoppa i alla små gupp ni kan hitta. Ta slingan genom skogen, leta en ny väg att ta sig ner längs, kanske går det att hitta lite lössnöåkning. Se vem som är snabbast ner i slalombanan i barnbacken. Ta liften hela vägen upp på toppen och åk hela vägen ner i dalen i ett och samma svep. Be barnet åka som en köttbulle mellan dina ben. Jag älskar att se stoltheten hos barnen när de lär sig något nytt eller när de plötsligt klarar något som de inte gjort tidigare.

Bestäm alltid en träffpunkt som barnet känner till väl, så ifall ni kommer ifrån varandra vet barnet var hen ska vänta in dig som vuxen. Det kan vara riktigt läskigt att komma ifrån sin förälder, och bara några få minuter ensam kännas som en evighet. Det kan vara en bra ide att skriva namn och telefonnr till dig på en lapp att lägga i fickan, glöm inte berätta för barnet att den finns där och att de kan fråga ex liftvakten om hjälp. När barnen blir duktigare mer självständiga är det spännande att få åka iväg på egen hand. Släpp inte iväg barnet på egen hand förrän du säkert vet att hon eller han hittar. Se till att de alltid åker med en kompis, så att någon kan hjälpa till eller hämta hjälp om något skulle hända.

Sätt lite guldkant på tillvaron. Ta en fika i våffelstugan, ät lunch på topprestaurangen. Unna er en skön bastu efter skiddagen. Göm en liten överraskning i fickan att plocka fram vid något tillfälle under dagen. En liten kexchoklad eller litet russinpaket kan göra succé! (och vara precis det lilla extra som behövs för att orka sista timmen). Boka träff med vänner i backen, delad glädje ÄR dubbel glädje. Baren inspirerar och lär sig av varandra, och vem som helst kan ju tröttna på en mamma eller pappa.

Vad är dina bästa tips? Nu hjälps vi åt att fylla kommentarsfältet med tips till alla familjer där ute.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
aktiv familj, barn, familj, skidåkning, skidbacken, slalom, tips, uteliv, vinter
Föregående inlägg
Fryslort!?
Nästa inlägg
Snart åker vi på äventyr!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Dana Fouladi
Dana Fouladi
6 år sedan

Toppen! Nu känner jag för att åka skidor med er! Låter så kul! Kram Dana

trackback

[…] har vi skrivit om ”våra bästa tips för en skön dag i skidbacken” som ni kan ta del av här på […]

3
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x