Boktips! Mammaroll och snippkontroll

mammaroll snippkontroll

Vi vill tipsa om boken ”Mammaroll och snippkontroll” -Du och din kropp året efter förlossningen.

Christians kusin Mia Fernando, även känd som SnippMia, fysioterapeut med inriktning kvinnohälsa har tillsammans med Louise Winblad, även känd under namnet ’Hej Hej Vardag’ med sina ärliga och klockrena illustrationer av vardagen med småbarn, skrivit boken ’Mammaroll och snippkontroll’. Jag vill säga att detta är en viktig och banbrytande bok. Kanske världens bästa boktips för alla nya föräldrar! Såklart främst till alla mammor men jag tror även att pappor kan ha glädje av boken och få en större förståelse för vad kvinnokroppen faktiskt går igenom och brottas med. En faktaspäckad bok med ovärderliga råd och en stor portion humor. Ett väl genomtänkt upplägg som gör det lätt att läsa. Faktatexter blandas med läsarberättelser och talande illustrationer. Det här är boken som jag önskade fanns när jag blev mamma för första gången. Man går på täta kontroller på BVC för att kolla sin bebis men känner sig själv ganska utlämnad i en väldigt skör period i livet. Äntligen börjar tabut släppa att faktiskt prata om och synliggöra det faktumet att föda barn är en stor påfrestning på kvinnokroppen och att eftervården måste tas på allvar!

Boken tar upp vad som egentligen händer med kroppen under en graviditet, förlossning och som nyförlöst. Vad som är normalt och inte, när man ska söka vård och att våga vara en ’besvärlig patient’. Men den handlar också om den stora omställning det innebär att bli förälder och ha en nytt litet liv att ta hand om. De träffsäkra illustrationerna, som fångar vardagen med bebis, gör att man kan skratta åt de många gångerna ganska jobbiga och eländiga situationerna man befinner sig i som nyförlöst.

Efter att snart ha tjuvläst boken från pärm till pärm tänkte jag slå in den och ge bort den till en vän. Bra tips på present om man vill ge något att än bebiskläder som man annars blir översköljd av som nyblivna föräldrar.

mamma

Bildresultat för mia fernando louise winblad
Louise Winblad och Mia Fernando

Mia är legitimerad fysioterapeut som efter sin egen första traumatiska förlossning har specialiserat sig inom kvinnohälsa och då främst inom nyförlösta och påföljande besvär. Vi vill också passa på att tipsa om Mias blogg som hon driver tillsammans med sin man Joseph. Här finns en faktamässig guldgruva och många konkreta tips i just ämnet graviditet och kroppen därefter. Bloggen heter Baking Babies eftersom de startade bloggen i samband med att de var gravida med sitt första barn. Här finns massor av bra inlägg om ämnen som vad som händer i kroppen under en graviditet och efter en förlossning, hur man på bästa sätt kommer igång med vardagsmotion och träning efter förlossning, osv.

Louise är illustratör och bloggare. Så här beskriver hon väldigt bra precis vad man hittar i hennes blogg och illustrationer. En stor favorit hemma hos oss, med HÖG igenkänningsfaktor och många härliga gapskratt. Missa inte hennes instagramkonto, Hej Hej Vardag!

”Här hittar du beskrivningar av kaotiska morgnar och svettiga hell hours, ett krig mot kropphetsen och pressen på kvinnor. Du hittar illustrationer om livet med småbarn, om relationen under småbarnsåren, om kvinnokroppen och om kvinnan i dagens samhälle. En aningen jobbig och alldeles underbar vardag, helt enkelt. Här hoppas jag att du ska känna dig som hemma. Jag vill att du ska skratta, känna igen dig eller känna lättnad över att INTE känna igen dig. Jag vill att du ska kunna fundera, diskutera och känna någon form av sällskap i din vardag.”

småbarns vardag
Illustrationer av Louise Winbland

Vi fick en mini intervju med Mia och så här säger hon om boken;

Till vem vänder sig boken?

’Boken vänder sig till nyblivna mammor som varit gravid och fött barn, oavsett om det är vaginalt eller via snitt. Det är en slags guidebok om kroppen första året efter förlossning och följer en kronoligisk tidslinje. Kapitlen heter ”första veckan”, ”första månaden”, ”Första halvåret” och ”Första året” och handlar om kroppslig (och lite själslig återhämtning). När kan man förvänta sig att allt känns normalt igen, och vad gör man om det inte gör det? Vår vision var att boken skulle vara som en god men brutalt ärlig vän att hålla i handen under det första året, helt enkelt. Jag har skrivit faktatexterna, Louise har illustrerat och fyllt på en del mer beskrivande texter kring mående, relation, sex etc.’

Varför behövs boken?

’Boken behövs för att det fyller ett faktiskt tomrum. Mammor blir väldigt uppföljda under graviditeten, men väldigt knapphändigt uppföljda efteråt. Det finns ingen riktig bra vårdkedja för uppföljning och många blir väldigt ensamma med sina frågor och tankar och funderingar. Vi försökte helt enkelt fylla det tomrummet något!’

Inspirerade av Louise och hennes illustrationer tog vi två bilder på lugnet när man som småbarnsförälder vill sitta ner och läsa en stund i godan ro, eller inte 🙂

mammaroll snippkontrollmammaroll snippkontroll

3 1 Röst
Inläggsbetyg
baking babies, boktips, hej hej vardag, kvinnohälsa, kvinnokroppen, mamma, mammaroll, nybliven mamma, nyförlöst, snippkontroll
Föregående inlägg
Ytterkläder till förskolan VÅR
Nästa inlägg
Vårvinter helg i Tännäskröket
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x