Ytterkläder till förskolan VÅR

vår

Ibland känns det som att det krävs en halv garderob till förskolan för att barnen ska klara att vara ute i alla väder. Men om man gör rätt investeringar behövs inte så många olika plagg. Många av plaggen kan dessutom användas året runt. Här kommer vår guide till att möta våren utomhus/på förskolan.

När vårt första barn skulle börja förskolan fick vi lära oss begreppet ’dagiskläder’, att köpa en jacka/overall i sämre skick eftersom den ändå bara ska användas på förskolan. Enligt vår åsikt är det tvärtom, speciellt när det kommer till ytterkläder! För många barn är det på förskolan som ytterkläderna verkligen sätts på prov, de används varje dag i alla väder. Och när barn leker är de som små äventyrare, de är inte rädda för vatten, lera eller att krypa på grusiga rutschkanor. Här är det verkligen på sin plats med funktionskläder. Är du själv mån om att klä dig rätt när du är ute så tycker vi att det är självklart att vara noga när det kommer till barnen. Funktion och rörelsefrihet skulle jag säga är nyckeln till riktigt bra ytterplagg för barn.

PLAGGEN FÖR VÅREN PÅ FÖRSKOLAN / UTE I NATUREN

Skalbyxor
Kan vara det viktigaste plagget i barnens funktionsgarderob. Här skulle jag säga att det är värt att investera i ett par riktigt bra. Skalbyxorna kommer att användas så gott som alla dagar och kommer att sättas på prov, både vattentätheten och hur slitstarka de är. Av vår erfarenhet är det vanligaste orsaken till att barnen blir blöta om fötterna/byxorna att det glipar mellan sko och byxa. Se till att byxan har en bra hälla att sätta under skon och att byxslutet är ihopdraget eller kan dras åt. Det är alltid bra med ett extra par byxor för man vet aldrig när det händer exempelvis en kissolycka.

Skaljacka
En riktigt bra ytterjacka är helt klart värd sin peng. Skaljackan skyddar mot regn och vind.  Använd tillsammans med ett mellanlager i början av säsongen medan det fortfarande är kallt ute. Funktioner som vi uppskattar på en bra skaljacka är muddar inuti ärmslutet så att det är tätt in mot armarna och att jackärmarna inte åker upp. En bra huva som täcker bra och som inte blåser av, bra om det finns möjlighet att justera. Ficka att stoppa en extra fin sten i eller kanske vantarna om det blir varmt. Vi upplever att man klarar sig bra med en jacka.

Ullstrumpor
Välj en tunnare ullstrumpa som sitter bra på barnets fot, ingen bomullsstrumpa under. Mitt tips är att köpa ett gäng ullstrumpor som barnen kan använda till vardags som vanliga strumpor, då är det bara att hoppa i skorna på förskolan. Nackdelen är att de kan vara hala att använda inomhus. Men halkpluttar på sockorna både kyler och fastnar i skon så att den rätta passformen på skon försämras. Raggsockor är för inomhusmys eller för sovande barn i vagn.

Vattentät sko med lite skaft
Vattentäta skor är ett måste, men glöm inte att de även måste andas. Till tidig vår är det en fördel om skon är lite högre i skaftet så att vattnet inte rinner in lika lätt i skon ovanifrån.

Mellanlager tröja/byxa/jumpsuit
Tunnare tröja och byxa i fleece eller ull att använda under skalplaggen för kallare dagar. För små barn är det smidigt med jumpsuit, enkelt att ta på och det blir ingen glipa i ryggen. Tänk på att om plaggen är för tjocka blir det svårare för barnen att röra sig smidigt och då är det också svårare att hålla värmen eftersom de inte rör sig lika mycket.

Mössa
Tunnare mössa i merinoull. Ullens naturliga funktionsförmåga att både värma och svalka är outstanding. Den tunnare mössan ryms också under cykelhjälmen!

Vantar
Fingervantar i ull. Ull håller värmen även när det är blött, vilket vantarna garanterat kommer att bli. Barn är som magneter mot vatten. Köp gärna många par i samma färgställning, då behöver man inte leta sig tokig varje morgon för att hitta ett par som är lika. Förslagsvis olika färger till syskon om det är olika storlekar på vantarna, då vet barnet vilka vantar som är deras.

Sovplagg
På många förskolor sover barnen ute året runt. Så har det varit för oss under alla år. Här skulle jag slå ett slag för att lägga en extra tanke på hur barnet är klätt, men också på hur det är bäddat i vagnen.

Se till att barnet har kläder på förskolan avsedda att sova i, så att barnet säkert får torrt på sig när det ska ut och sova. Välj kläder som både andas och värmer en liten kropp. Vi har använt oss av fleece jumpsuit från Isbjörn till våra barn och en tunnare ullmössa, ullfingervantar. Och en sovsäck att ha i vagnen.

Galon och gummistövlar då?
Vi har sedan flera år, helt valt bort galon. Med riktigt bra skalplagg behövs inte galonplaggen. (En riktlinje för riktigt bra skalplagg är 15.000 mm vattenpelare och andning på 15.000 mg/m3. ) Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att använda galonvantar till barnen. Vårt tips är att köpa den ofodrade tumvanten i galon och sedan komplettera med en innervante i ull för kallare dagar. De med fleecefoder brukar ha dålig passform och trillar lätt av. De ofodrade galonvantarna har också dålig passform men med en ullvante som sitter bra under fungerar det ok. Då slipper man dessutom att köpa två par.

Förra året lät vi bli att köpa gummistövlar till barnen. Vi körde uteslutande på de Gore-Tex skor vi fått möjligheten att testa från Superfit. Det har fungerat riktigt bra! Även om stövlar såklart är enkla för barnen att bara kliva i så är de klumpiga och svåra att springa i. Vi upplever att barnen rör sig smidigare både till vardags och i skogen med sina vattentäta skor. Dessutom är komforten bättre, vem har inte klivit runt och frusit i kalla gummistövlar. Våra barn har vadat och satt sina skor på hård testning och det har fungerat kanon! Det gäller bara att inte kliva i djupare vatten än kanten på skon, men det gäller ju även för gummistövlar.

Våga vägra galon och prova en säsong utan gummistövlar!

Hur man än vrider och vänder på funktionsgarderoben till barnen så är det en stor investering. Vi upplever att det ändå på lite längre sikt inte är dyrare att satsa på riktigt bra plagg av hög kvalité. Kläderna håller längre och kan ärvas eller säljas vidare med ett bra andrahands värde. Och det viktigaste av allt; Barnets komfort under användningstiden blir så mycket bättre!

funktionskläder

HYBER -barnplagg på prenumeration

hyber hubbeEtt annat smart tips är att använda sig av den tjänst som Hyber erbjuder, en prenumeration på högkvalitativa funktionskläder! Du betalar en summa i månaden och kan när som helst byta storlek utan kostnad. Finns flera olika paket med plagg att välja bland. Och eftersom vi som testfamilj åt Isbjörn har använt deras kläder mycket flitigt kan vi lova att det är riktigt bra kvalité! Ett miljösmart sätt att handla kläder.

Som Aktivtfamiljelivs läsare kan vi nu i samarbete med Hyber ge dig en rabatt på deras tjänst. 15% på valfritt paket. Erbjudandet gäller en gång per kund och till och med 2018-04-30. Ange koden: ’aktiv15’ vid din beställning.

Hurra! Vad bra! Passa på!

ATT TÄNKA MILJÖSNÄLLT
Välj plagg i materialer utan gifter. Ofta finns kemikalier i den behandling som används för att göra plagget vattentätt. Fråga eller läs på innan du handlar. Bluesign märkning säkerhetsställer att hela produktionskedjan är så miljösnäll som möjligt, inte bara ämnena i plaggen, utan att resurseffektivitet, utsläpp osv. Välj färger/modeller som passar även yngre syskon när det blir deras tur att ärva. Välj kläder med hög kvalité som tål att ärvas mellan flera barn, eller kan säljas vidare till ett bra andrahandsvärde, smart både för miljön och plånboken. Handla begagnat. Hör efter bland bekanta om deras barn växt ur och vill sälja. Leta på köp&sälj sidor på nätet.

Andra TIPS
Märkt allt, då minskar risken att kläderna kommer på villovägar. Och som bonus får du glad personal på förskolan, det blir mycket enklare för dem att hålla ordning i hallen och att vet vad som tillhör vem. Barnet glömmer gärna lätt vilka skor som är dennes när det finns 20 par i samma storlek att välja på. Glöm inte märka vantar och strumpor!

Dubbla uppsättningar, det kan vara skönt att inte behöva släpa alla kläder fram och tillbaka mellan hemmet och förskolan. Det minskar också risken för att man glömmer något. Att plötsligt stå utan skalbyxor när man ska på helgutflykt är inget roligt eller att vara utan vantar en dag på förskolan. Allt behöver inte köpas nytt, det begagnade utbudet växer och det finns många fina plagg att köpa utan att det kostar skjortan.

Om möjligt hitta skor/plagg som är lätta att ta på och av. Ge barnet tid och uppmuntra att träna hemma så att de kan mer och mer själva ju äldre de blir. Så att de inte alltid måste vänta på fröken för att kunna komma ut.

Köp inte för stora kläder, det är lätt att vilja att jackan ska räcka även till nästa säsong. Det hindrar barnet när det ska leka och blir bylsigt. Det kan vara krångligt nog när man är liten med ytterkläder på. Ibland är det nästan så man gör sig en otjänst, plagget är för stort till en början och blir lagom i storlek under fel säsong och för litet när det är dags att användas igen. (Hybers tjänst har fria storleksbyten! Hur bra är inte det!!)

Nästa avsnitt i denna serie kommer att handla om när våren går mot varmare temperaturer och börjar närma sig sommar.

kläder till förskolan

0 0 Röster
Inläggsbetyg
barn, förskola, funktionsplagg, hyber, isbjörn, miljösnällt, skalplagg, tips, vår, vardag
Föregående inlägg
Granola
Nästa inlägg
Boktips! Mammaroll och snippkontroll
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

5 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
aktivfamilj.se
5 år sedan

Oj. Vi håller inte med om skalplagg före galon i alla lägen… diskuterades i en grupp med aktiva friluftsföräldrar ganska nyligen och att galon är svårslaget i blöta situationer just för att barnen behåller värmen bättre, att de står emot all väta och att rörligheten nu för tiden är densamma som i skalplagg. Spännande att ni upplever annat! Skalplagg är fantastiska också men i hällregn, simmande i pölar osv så tycker vi nog att galon är att föredra… men håller absolut med om att satsa på dagiskläderna! Julstrumpor är bra men fruktansvärt halkigt för barnen inomhus plus att de slits… Läs mer »

Janina
Janina
3 år sedan

Tusen tack för ett jättebra inlägg. Är i full färd att köpa skalkläder för säsongen som kommer.

Har ni några erfarernheter av http://www.gneis.se
Tänker främst på skaljackorna från dom.

Christian Olars
Admin
3 år sedan
Reply to  Janina

Hej Janina, vi har tyvärr ingen egen erfarenhet av deras skaljackor då vi själva använder skalplagg från Isbjörn of Sweden till våra barn. Men vi har hört gott om Gneis från andra som använder deras kläder.

5
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x