Bygga pergola

Förra året startade vi bygget av en liten pergola hemma i trädgården. Trallgolvet blev klart under våren och sedan kämpade vi på så gott vi hann under sommaren med att göra tak, planteringslådor och raster runtom för att skapa en rumskänsla. Vi hann sitta här och njuta flera stunder under förra sommaren under tiden vi höll på att bygga men i vår är tanken att i ska hinna inreda och göra iordning på riktigt.

Från början var detta trädgårdens ’skämshörn’. En yta med singel som blivit avlastningsplats för jord, ogräs och förvaring av både ditten och datten. Stökigt var ett milt ord för ordningen här.

pergola

Till att börja med i år är tanken att snickra ihop en platsbyggd sittbänk och ett bord i matchande stil. Ett projekt som vi påbörjat och Christian jobbar med då och då när det dyker upp en ledig stund i hans föräldralediga vardag. Vi har sedan början tänkt att vi skulle bygga något eget möblemang för att få det att stämma överens med pergolan och när vi för några veckor sedan besökte Tännäskröket trillade idén om en platsbyggd bänk på plats.

Sedan ska vi jobba på att få till den ombonade känslan. Utmaningen ligger i att pergolan inte ligger under tak och att vi inte vill behöva släpa mer prylar än nödvändigt ut och in, men ändå vill ha den där mysiga känslan som textiler och annan inredning ger.

Det här är känslan vi vill skapa;

uteplats
Bilder från IKEA, Granit, Chili

Barnen har såklart varit med i projektet och hjälpt till så gott de kan. Som hantlangare, grävare, de har skyfflat grus, mätt och ritat sågstreck, tryckt på knappen till skruvdragaren, målat och övervakat. Visst är det många gånger mer stjälp än hjälp men det är förutsättningen för att kunna hålla på. Och så underbart att få se stoltheten när de kan vara med och få känna sig delaktiga och viktiga.

pergola

stjälpreda

Vi har skissat och byggt pergolan efter storleken på den ytan vi hade tillgänglig. Vi hade en ungefärlig bild av hur vi önskade att vår pergola skull se ut och sedan har vi allt eftersom bestämt hur vi ville bygga dem. Vi ville skapa en uteplats med en rumskänsla utan att kompromissa på känslan att vara utomhus.

Vi har målat stolpar, tak och raster med en svart lasyrfärg. Dels för att vi tycker det blir snyggt men också för att skydda det virke som inte är tryckimpregnerat. Och sedan stämmer det bra ihop med vår carport och lekstuga som är målade i svart slamfärg.

pergola

Innan vi satte igång arbetet med pergolan samlade jag inspiration till pergolan i en mapp på mitt Pinterest konto. En himla bra grej tycker jag. Att samla alla bilder/inspiration man hittar och organisera på en digital anslagstavla.

pinterest

Hoppas ni vill hänga med i vårt pergola-projekt och kanske kan hitta något som inspirerar er! På instagram finns lite bilder under #olarsbyggerpergola

5 3 Röster
Inläggsbetyg
altan, bygga hemma, bygga själv, gör det själv, pergola, uteplats
Föregående inlägg
Utmaning maj
Nästa inlägg
Vårskor för barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Marcus Karlsson
Marcus Karlsson
3 år sedan

Jättefin Pergola!
Jag tänkte starta mitt däck och pergola bygge nu och ska först bygga ramverket för altanen som kommer ligga på plattor på mark. Tänkte därefter fästa stolpar i regelvirket och sedan får strålarna gå in mot huset och fästas i en bärlina som är monterad i husfasad. Är lite oroad över stabiliteten då stolparna inte fästs i plint. Ser att ni också satt stolparna i regelvirket. Hur upplever ni stabiliteten? Och vad använde ni för skruv till stolparna?

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x