En spontan helgutflykt till gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna.

Förra helgen gjorde vi en spontan utflykt långt in i de djupaste delarna av Hälsingeskogarna. Till gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna och den fantastiska sjön Amungen. Där njöt vi av fantastiskt sommarväder, sol, bad, SUP och av att bara vara och få mycket tillsammanstid.

Efter en varm vecka med temperaturer över 30 grader kom helgen som en välsignelse. Då vi inte har semester än så hade vi arbetet som vanligt och försökt göra kvällsutflykter för att bada och svalka av oss.

En perfekt tältplats precis bredvid en egen liten sandstrand med långgrund sandbotten.

Vi drog till skogs

Vi bestämde därför oss för att göra en spontan utflykt till sjön Amungen som är en ganska stor sjö som också bildar gränsen mellan Hälsingland och Dalarna. Amungen har några riktigt fina sandstränder som också lockar till sig många besökare under varma sommardagar. Mest känd är nog stranden lilla Hawaii som är ett riktigt paradis för den som vill tillbringa en dag på stranden, men räkna inte med att få ha den välbesökta stranden för dig själv under varma högsommardagar.

Men här finns också massor med små stränder så att den som vill kan hitta sig en egen strand att tillbringa soliga dagar på, precis så som vi gjorde.

Google Maps är perfekt för att rekognosera nya platser

Ni är flera som har frågat oss hur vi hittar alla de fina platser som vi besöker. Ofta har vi besökt platser tidigare och har utifrån det koll genom att man utforskat områden runtomkring och på så sätt utökar antalet platser att besöka. Men vi brukar också besöka helt nya platser och då är det inte alltid lätt att veta vad man ska hitta. Ofta använder vi oss av Google Maps och väljer ”satelitvyn”. På så sätt kan man få en liten översikt över nya områden och vad det exempelvis kan finnas en fin strand eller likande.

Har du tältat med familjen? Om inte så är det någonting som du borde testa. Läs ett blogginlägg vi skriv tom att tälta med barn här!

Ta dig tid att utforska området – slå inte läger på första bästa plats

Ett annat tips utifrån hur vi brukar göra när vi besöker en plats första gången är att undersöka det område vi har tänkt uppehålla oss vid innan vi slår upp läger. Detta för att se var den bästa tältplatsen finns, var det är bäst att laga mat, var man kan bada etc.  Vi har lärt oss att det kan vara värt att ta sig tid att vandra runt och leta lite och inte bara slå upp tältet vid första bästa plats.

Började med att bada och äta middag vid strandkanten

Bättre plats än detta för middagen är svår att hitta!

När vi väl hade hittat rätt plats och slagit upp tältet var det dags att ta sig ett dopp och sedan äta lite middag vid strandkanten. Platsen som vi hittade var perfekt. Vi slog upp tältet mellan björkstammarna och precis bredvid var en liten sandstrand med långgrund sandbotten. Så medan vi vuxna hjälptes åt med att tillaga middagen så kunde vi ha uppsikt över barnen som badade och lekte i vattnet.

Efter middagen blev det bad och SUP till det var dags att sova.

Efter vi hade ätit så pumpade vi upp vår SUP som vi tagit med oss och paddlade lite. Barnen kom även på att brädan fungerar perfekt som ”flytbrygga” och att hoppa/bada ifrån vilket vi också provade.

Sedan var det dags för fredagsmys på en filt vid stranden innan barnen fick krypa ner i sina sovsäckar.

Mot tältet. Efter en varm och intensiv dag var det skönt och mysigt att få krypa ner i sovasäckarna.

När barnen hade somnat så passade vi föräldrar på att njuta av lugnet, stillheten och lite mer SUP i kvällssolen. När så solen sakta började sjunka ner bakom Hälsingeskogarna så började myggen och knotten vakna till liv och även vi vuxna tyckte att det var ganska skönt att få krypa ner i sovsäckarna. Att tälta vid en sjö har mestadels fördelar, men framförallt såhär runt midsommar så är det stor risk för att man blir exponerad för mygg och knott. Vi har precis skrivit ett blogginlägg om just detta där vi har lite konkreta tips kring just myggor när man är ute på äventyr.

När barnen hade somnar så passade vi vuxna på att njuta av lugnet och solnedgången.

En dag med bad och SUP

Även när vi vaknade på morgonen var det ganska mycket knott utanför tältet. Men vi satte oss nere vid sjön på en solig plats och där var det inga problem. Så vi åt frukost innan vi inledde dagen som vi hade avslutat gårdagen, med bad och SUP i det fantastiska sommarvädret.

En SUP är ju en perfekt ”flytbrygga” konstaterade barnen

Och så fortsatte dagen med paus för lite lunch till det var dags att ta packningen och vandra tillbaka till bilen. Vi visste att det skulle bli väderomslag efter helgen så vi passade på att njuta av sommarvärmen.

Vår personliga favoritbräda. White Witch från svenska Black Cat Boards

Väl hemma kunde vi återigen konstatera att sommardagar som dessa måste man ta tillvara på, för det blir inte så många sådana på en sommar. Vi var också överens om att de där spontana äventyren är fantastiska och att man inte alltid behöver göra äventyr så avancerade. Åk ut i naturen, ta med dig ett tält och bara vara – mer komplicerat än så behöver det inte vara.

Helgen gav oss mycket mersmak inför stundande semester och de äventyr som vi har planerat då.

5 3 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Låt inte mygg-, knott, bromsar och fästingar hindra dig från att vara ute i naturen i sommar!
Nästa inlägg
Fettjeåfallet
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x