Fettjeåfallet

Omgivningarna runt Vemdalen är välkända för sina vackra vattenfall och vi har sedan länge pratat om att besöka det vackra Fettjeåfallet, ett vattenfall som ligger i strax väster om Klövsjö i Jämtland. Fallhöjden är dryga 60 meter och fallet är ett av den svenska fjällvärldens högsta, vackraste och mest spektakulära. Så när vi under några dagar under sommaren 2020 besökte Vemdalen för att utforska omgivningarna så var besök till Fettjeåfallet ett givet äventyr och utflyktsmål.

Det var en regnig eftermiddag men det hindrade inte oss från att vandra de 2 km till det vackra vattenfallet.

Den ca. 2 km långa vandringsleden från parkeringen till fallet är bara den värd ett besök. Leden slingrar sig fram längs med Fettjeån igenom en vacker, frodig och trolskt dalgång med mysig skog. Längs leden passerar man flera små forsar och vattenfall. Vid två tillfällen korsar leden Fejjteån med hjälp av broar.

Trolska omgivningar
Ett av de många vackra små vattenfall som kantar leden upp till Fettjeåfallet.

Fallet är ett populärt besöksmål, och eftersom vi helst ville undvika mycket folk (p.g.a. den rådande covid-19 pandemin) så valde vi att besöka fallet på sen eftermiddag vilket visade sig vara ett bra beslut då vi i stort sett var helt ensamma längst leden och vid vattenfallet. Vi har några vänner som besökte fallet mitt på dagen ett par dagar senare och då var det väldigt mycket folk både längst leden och vid fallet. Detta är ett bra tips när det gäller de mer populära turerna och besöksmålen i fjällen, att antingen komma iväg tidigt (kanske ta med dig frukosten ut och äta den på platsen) eller senare på dagen/kvällen eftersom de flesta besökarna är ute mitt på dagen.

Leden håller på att iordningsställas/repareras. Det ökade intresset för sommarturism i de svenska fjällen har nämligen inne burit att leden upp till fallet har slitits hårt och därför bitvis blev svår att vandra p.g.a. alla stenar och rötter.

Under 2019 påbörjades därför utvecklingsprojektet med att göra i ordning leden, och till sin hjälp tog man Sherpas från Nepal med att bl.a. anlägga stentrappor. När vi vandrar längst leden och uppför de vackra stentrapporna kan vi inte låta bli att förundras över det fantastiska hantverket, som sagt bara detta är värt ett besök. Restaureringen av leden har också inneburit att fallet har blivit mycket mer lättillgängligt och passar perfekt som en utflykt för barnfamiljer.

De fantastiska stentrappor som har byggts längs leden är bara de värda ett besök. Man kan inte annat än att bli imponerad över de trappor som byggts här mitt ute i skogen, vilket hantverk!

Här nedanför finns en liten film som vi hittade och som visar hur restaureringen av leden har genomförts.

Framme vid fallet finns ett vindskydd där man kan tända en brasa för att grilla eller bara sitta och njuta av det vackra vattenfallet. Från vindskyddet är det ytterligare ca 100 meter fram till själva vattenfallet. Den sista biten är lite krångligare med stenar och rötter men väl värd att vandra.

Väl framme vid fallet är det som en liten ”pool” där man varma sommardagar kan ta sig ett svalkande dopp eller en dusch i fallet. När vi besökte fallet var det tyvärr regn och ganska kyligt så något bad blev det tyvärr inte. Barnen tyckte däremot att det var spännande att stå där och titta på fallet och vi förundrades alla av hur vackert det var.

Att stå precis där ett vattenfall landar är en magiskt upplevelse men påminner oss samtidigt om vår egen litenhet i jämförelse med naturens krafter.

Efter att vi varit vid vattenfallet var det så dags att vandra tillbaka längst leden, samma väg som vi kom.

Har du inte redan besökt Fettjeåfallet så kan vi verkligen rekommendera dig att göra det. Här kommer lite fler bilder från vårt besök och längre ner finner du också en beskrivning av hur du hittar till denna fantastiska plats.

Hitta hit:

Du kör in till Klövsjö skidanläggning och förbi Katrinabackarna. Du följer sen den enda bilväg som finns, den mot Börtnan i ca. 5 kilometer till du kommer fram till en parkeringsplats på vänster sida. Där finns en informationstavla precis där vandringsleden börjar. Sedan är det bara att följa den ca 2 km långa leden. För att ta dig tillbaka går du samma väg.

5 4 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
En spontan helgutflykt till gränslandet mellan Hälsingland och Dalarna.
Nästa inlägg
Septemberutmaningen- Plocka, laga och smaka på naturen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x