Fem roliga vinteraktiviteter för hela familjen

Vi älskar att bo i ett land med de variationer och den magiska förvandling av naturen som årstiderna innebär. Alla årstider har sina fördelar och när det gäller vintern så anser vi att det inte finns någon anledning att hålla sig inomhus bara för att det blir snö och minusgrader, tvärt om! Minusgrader och snö möjliggör massor av roliga aktiviteter att göra tillsammans med hela familjen. Vintern väcker dessutom leklusten och barnasinnet i gammal som ung. Så ta med dig familjen ut och låt fantasin sätta gränserna.

ANNONSSAMARBETE ADDNATURE.COM

barn i fjällen

Vintertider, hej hej, vintertider!

Det bästa med vintern är de utomhusaktiviteter som vinterns kyla och snö möjliggör. En perfekt årstid för härliga aktiviteter och upplevelser utomhus. Dessutom är ljuset ofta magiskt de dagar himlen är klar och solen kikar fram. Så vad du än gör, stanna inte inne! Eftersom sportloven närmar sig tänkte vi passa på att i samarbete med Addnature dela med oss av våra fem favoritaktiviteter för vinter och hoppas att det kan inspirera dig till att komma ut tillsammans med familjen.

1. Besök pulkabacken

Att ta med familjen till en backe för att åka pulka, snowracer, snowkick, stjärtlapp eller madrass är en uppskattad aktivitet både för stora som små. Skratt och glädjetjut är nästan en garanti. Besök en upplyst backe eller hitta dig en egen längs en sluttning i skogen. Det brukar sällan vara något problem att hålla värmen när man tar sig upp och nedför backen, men kan vara bra att se till att vara ordentligt klädd så inte snön smiter in. Ta med en liten spade och bygg ett hopp att flyga över. Glöm inte hjälmen!

2. Åk skidor

En annan populär vinteraktivitet som är en av våra personliga favoriter är att åka skidor tillsammans, dels utför i en slalombacke eller längdskidor i något skidspår. Har man möjlighet att ta sig till en lite större anläggning finns alla möjligheter till att upptäcka nya slingor och trick att prova på i snön. Speciellt utförsåkningen är en aktivitet som hela familjen brukar uppskatta lika mycket, även om man har äldre barn, det finns något för alla. Man kan dela på sig för att sedan sammanstråla för fika och lunch, någon vill åka längdskidor medan andra hellre hänger i pisten. Kanske kan man ta sig bara en lite bit utanför området och få en helt egen fikaplats med sol på näsan och härlig utsikt.

3. Åk skridskor

Att åka skridskor är en annan favoritaktivitet som man kan göra tillsammans med familjen på vintern. På många platser finns det spolade skridskoisar som man kan besöka. Annars kan man åka på någon frusen sjö, givetvis under förutsättning att isen är tillräckligt tjock vilket man alltid ska kontrollera först. På flera ställen finns plogade banor på sjöar om man är sugen på en tur med långfärdsskridskor.  Bor man i de delar av landet där det inte är tillräckligt kallt för utomhusisar så kanske det finns möjlighet att besöka någon ishall för att åka skridskor. För små barn funkar det lagom att halka runt på sina skor, eller kanske få skjuts på en spark, pulka eller snowracer.

4. Lek och skapa i snön

Att leka i snön är ofta populärt och går att göra även om man inte har så mycket snö. Bygg en snökoja, en snögubbe eller en snölykta tillsammans. Måla i snön genom att använda vatten som du färgar med karamellfärg. Göra fina snöänglar i snön eller varför inte skapa iskonst tillsammans genom att fylla olika former med vatten och karamellfärg och ställ ut så att de fryser (är det inte tillräckligt kallt utomhus går det ju bra att använda frysen).

5. Gör en vinterpicknick

Någonting som man kan göra oavsett var man bor i landet och oavsett om det är snö och kyla eller ej är att åka ut i naturen och ha en vinterpicknick tillsammans. Ja, det går givetvis lika bra att åka på picknick på vintern som på sommaren. Packa med någonting att äta och fyll termosen med varm choklad och ta er ut i naturen tillsammans. Ni kan exempelvis göra en liten vandring tillsammans och sedan stanna till för att äta. Ett tips är att tända en eld för att tillaga maten på, det skapar mysfaktor och ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera friluftsig. En eld är dessutom perfekt för att värma sig vid under kyliga vinterdagar.

Ha roligt tillsammans!

Oavsett vad ni väljer att hitta på tillsammans så är det viktigaste att komma ut i naturen, andas frisk lufta och att ha roligt och skapa minnesvärda upplevelser tillsammans.

Innerst inne har vi alla barnasinnet kvar och det är bara fantasin som sätter gränser för vad man kan hitta på. Men oavsett vad ni gör så lägg undan mobiltelefonen, var närvarande och ta tillvara på chansen att få vara barn på nytt. Att flyga ner för en pulkabacke eller få bygga en snökoja tillsammans med barnen är minst lika roligt för oss vuxna. Och en av föräldraskapets verkliga fördelar är ju att det äntligen är legitimt att leka i snön igen, så passa på.

Givetvis kan det som vi varit inne på vara så att du bor i en del av landet där det inte blir någon snö under vintern. Och bor du på en sådan plats och inte har möjlighet att göra aktiviteter i snö så går det givetvis lika bra att hitta på någon annan rolig utomhusaktivitet. Att åka ut i skogen, grilla en korv och leka kurragömma fungerar också bra. Det viktiga är att komma ut och umgås i naturen tillsammans.

Det är också mysigt att efter en dag utomhus i snö och kyla komma in, tända en brasa, läsa en bok eller spela ett spel tillsammans.

Klä er rätt

Slutligen vill vi lyfta fördelen med att klä sig rätt när man ska göra aktiviteter tillsammans utomhus. Rätt klädd håller barnen sig varma och torra samtidigt som de kan reglera temperaturen vilket gör att det inte är några problem att vara utomhus även när det är kyliga eller slaskiga vinterdagar. Hos addnature.com hittar du ett bra utbud av barnkläder för olika typer aktiviteter och väder.

3.5 2 Röster
Inläggsbetyg
vinter, vintersport
Föregående inlägg
Våra bästa tips för friluftsliv med barn
Nästa inlägg
Säterturen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x