Förberedelser fjällvandring med små barn

Till helgen planerar vi en kortare fjällvandring med hela familjen i Oviksfjällen. Tanken är att gå Dromskåran. Hade det bara varit vi vuxna hade vi löst packningen dagen innan vi åker men nu när vi ska vandra hela familjen krävs lite planering även om det bara handlar om två övernattningar. Barnen är 6,5år, 5år och 2år.

Eftersom vi kommer behöva bära på Nils 2 år gäller att slimma packningen så mycket det bara någonsin går utan att för den sakens skull vara dumdristiga. Bara att få med sig tält, 5 sovsäckar + 5 liggunderlag på två vuxna känns som en utmaning. Vi kommer att behöva provpacka innan vi ger oss iväg, för att se om det överhuvudtaget är möjligt. Tanken är att bära all packning en kortare bit och sedan ’slå läger’, sätta upp tältet och göra dagsturer.

Så här har vi strukturerat upp vår planering.

KLÄDER (lager-på-lager principen)

Ullunderställ

Tunnare ullmössa + ullfingervantar

Underkläder 2 ombyten (1 extra för 5-åringen)

Ullstrumpor 1 par extra

Friluftsbyxa

Skaljacka

Skalbyxa

Mellanlager

Sovkläder (ullunderställ nr 2)

Känga med skaft (vattentät)

Vi klär barnen på samma sätt som oss vuxna. Enligt lager på lager principen så att det är lätt att justera efter temperatur och aktivitet. Att vara rätt klädd kan göra skillnad på upplevelsen!

LOGISTIK

Transport till vandringens startpunkt/vandringens slut till bilen. Det är inte säkert det går att parkera bilen direkt vid ledens startpunkt. Och att promenera 1 timma längs en grusväg med tre barn är inte bara. Bra att kolla upp och fundera på innan avfärd.

Övernattnings platser. Bra att studera kartan och fundera var det kan vara lämpligt att sätta upp ett tält, och om det är ett naturreservat är det inte säkert att det är tillåtet att tälta. I närheten av fjällstugorna tar de ofta en liten avgift för tältplatsen.

Vandringssträckor. Planera hellre för kort än för lång sträcka per dag. Blir det tid över finns det oftast mycket att utforska i närheten, eller en mindre topp att bestiga.

Plan B, om orken tryter/vädret förändras. I fjällen kan vädret ändras fort och överraskande. Med 3 små barn kan saker också hända fort och överraskande. Det är bra att fundera vad som händer om det helt inte enkelt går, av en eller annan anledning, att vandra den tänka sträckan.

MAT

Våra barn är inte vana vid att äta frystorkat så matpackningen blir inte så lätt som man kunde önska. Vi har valt att köra på säkra kort, så att barnen äter det som serveras. Att få i dem tillräckligt med energi är ett måste för lyckade dagar ute på tur.

FRUKOST, Havregryn 2 frukostar, Mjölkpulver, Russin

MAT dag 1, Snabbmakaroner+köttbullar+tomat

MAT dag 2, Couscous+falukorv+morot

MELLIS/KVÄLLSMAT, Knäckebröd 1pkt, Lingongrova 1pkt, Mjukost, Ögonblink, Tepåsar, Varma koppen

SNACKS, jägarsnus (nötter, russin, choklad), tablettask åt barnen att kunna plocka fram vid tillfället då det behövs lite extra motivation

Packa i portionsstorlek, mät upp den mängd som ska användas och märk upp hur mycket vatten det ska blandas/kokas i. Det kan också vara smidigt med en vattenflaska med måttangivelser på.

PACKLISTA

Tält

Sovsäck + liggunderlag x5

Gaskök + gasbytta

Matset x 5 (Kåsor, muggar, bestick)

Tändstickor, tändstål, diskset(liten svamp +liten flaska med diskmedel), salt&peppar

Större sked att röra om i maten med

Karta + Kompass

Ficklampa

Vattenpåse, vattenflaska med dl-mått

Kniv

Toalettpapper

Blöjor + våtservetter

Skräppåse

Neccesär (Tandborstar+tandkräm, värktabletter, skavsårsplåster, Första hjälpen, extra napp)

Liten funktionshandduk

VEM BÄR VAD
Nils 2 år ska bäras i vår Thule Spalding

Hilding bär sin lilla Isbjörns ryggsäck med sina extra kläder

Stina bär sin egen sovsäck + liggunderlag, + ev. extra kläder beroende på vikt och plats.

Sedan får en av oss föräldrar bära Nils och den packning som ryms i bärstolen, och den andra får ta fjällvandringsryggsäcken med tält, sovsäckar och liggunderlag.

0 0 Röster
Inläggsbetyg
aktiv familj, aktivt familjeliv, fjällen, fjällvandra med barn, fjällvandring, packlista, sova ute, utebarn, vandra med barn
Föregående inlägg
Att få ihop vardagen!?
Nästa inlägg
Checklista för förskolestart
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x