Att få ihop vardagen!?

veckoplanering

Många gånger är det nog att få ihop vardagen med lämningar, hämtningar, gympapåsar, fruktlådor, jobb, lunchlådor, matlagning, städ, tvätt, ja listan kan göras lång! Dessutom finns det annat man också vill hinna med för att orka, må bra och få livskvalité. Inte ouppnåeliga saker, utan saker som träning, aktiviteter för barnen, tillsammanstid med barnen, träffa familj och vänner som man vill ska vara en del i vardagen. Detta är något som vi också brottas med i allra högsta grad.

frukost

Sedan 2 år tillbaka när Nils föddes har någon av oss varit hemma föräldraledig på heltid. Det har helt klart underlättat för vardagssysslorna, den som är hemma har skött markservicen till största del. Nu väntar en ny tid när vi båda jobbar och barnen är i skola, förskola. Nu blir det en helt ny nivå av att hinna med. Dessutom driver vi ett företag, designproduktion, vid sidan om våra vanliga jobb och aktivtfamiljeliv Instagram och blogg tar sin tid.

Något som för oss föräldrar är viktigt är att prioritera träningen. Paradoxalt nog så ger det mer tid och ork för att lägga resten av vardagspusslet. Här finns ett tidigare inlägg skrivit om ämnet. Och här finns snart ett inlägg om mina bästa tips för att hinna med träningen under småbarnslivet.

Något annat som för oss är A och O för att ha ordning i vardagen är en veckoplanering. Lite planeringstid, säg att det tar en halvtimma, för att strukturera och samla veckans tider, kom-i-håg och mat på ett och samma ställe, underlättar för att få ihop vardagen. Jag har tagit fram en egen veckoplanering för alla familjemedlemmar där matlistan är integrerad. Samtidigt passar jag också på att skriva en inköpslista för veckans mat. Planeringen sitter i köket på kylskåpet, tillgängliga för alla. Än så länge är våra barn för små för att riktigt förstå sig på planeringen, men den finns där och såsmånigom kommer även de kunna ta del i den.

Vi har aktivt gjort valet att både jag och Christian går ner i tid nu under hösten. Vi kommer att vara lediga varsin dag i veckan. Det är i första hand för att få mer tid tillsammans med barnen, och automatiskt kommer det även att spela roll för att få mer balans i vardagen. Mindre tid på förskolan, färre stressiga mornar, mer hemmatid under veckan ger också möjlighet att hinna med viss del av städ, tvätt och plock. Visst ger det mindre pengar i månaden men det ger andra värden som inte kan ersättas med pengar.

Vi har försökt att i den mån vi kan anpassa våra arbetstider så att vi får ett bra flöde i lämningar och hämtningar av barn. Jag, som pendlar 25 min med buss, börjar tidigt och åker hemifrån innan resten av huset vaknat. Christian börjar jobba så att han i lagom tid hinner lämna grabbarna först och Stina lagom till skolstart. Sedan hinner jag hem med bussen till strax efter fyra och kan hämta barnen och vi är hemma allihop vid ungefär samma tid.

lämning

Vad blir det för mat!?

För mig finns inget så dränerade som när man står och maten helst ska vara på bordet inom en halvtimme och ’Jaha, vad ska vi äta idag då?’ Det är då det är superskönt att matlistan är gjord och att matvarorna redan finns hemma. Att laga maten i sig tycker jag inte är så jobbigt men just att komma på vad man ska laga. Samtidigt som vi planerar veckan brukar vi skriva en inköpslista för veckans middagar och göra den handlingen på måndagen. Smidigast gör någon av oss det på väg hem från jobbet, och den andra hämtar barn. Barn på matbutik precis efter hämtning och innan mat är ingen bra kombo, det är vi många som har erfarenhet av…

Vi är mån om att barnen ska röra på sig och vill att de ska vara aktiva även utanför skoltid. När det kommer till egna aktiviteter för barnen har vi än så länge varit avvaktade och istället valt aktiviteter där vi som familj kan vara med. Dels för att vi ser värdet i att göra saker tillsammans och för att barnen inte ännu uttryckt önskemål om egna aktiviteter. Det känns också viktigt att lära barnen att vara aktiva utan att det behövs en ordnad aktivitet. Samtidigt ser vi såklart också en stor fördel att barnen blir en del av en gemenskap i föreningslivet, men just nu känns det som att det kan vänta något år till. Som det är nu sparar vi tid på att inte behöva skjutsa/hämta på olika ställen och istället får vi tid att komma ut på vardagsäventyr som familj.

Som det ser ut för oss idag har vi ingen avlastning i vardagen, vi drar hela lasset med allt vad det innebär med tre små barn. Men om man har mor- eller far-föräldrar eller andra närstående som är pigga och bor på nära håll är det guld värt att kunna få lite hjälp ibland.

Våra generella tips för att få vardagen gå ihop

1. Titta på de stora dragen
Jobbtider, logistik, arbetsfördelningen hemma. Vad finns det som ni kan göra något åt och vad måste ni anpassa er efter? Vad är viktigt och hur vill ni prioritera er tid!

2. Prioritera träning och motion
Det ger mer ork och tid för resten av vardagen

3. Sänk kraven!
Det är ok att servera snabbmakaroner och köttbullar till middag, en del veckor blir träningen inte som man tänkt sig, det måste inte vara städat överallt.

4. Planering
Lite tid på planering gör stor skillnad i en hektisk vardag. Samla alla tider och kom-i-håg på ett ställe, och planera veckans mat! Se till att även planera in handlingen så att råvarorna finns hemma när det är dags att laga.

5. Skit i vad andra hinner och gör
Det viktiga är att ni mår bra i er vardag. Och ingen hinner allt! Så är det bara, även om man kanske får bilden av det genom sociala medier.

6. Ta hjälp om möjligheten finns!
Kanske har ni föräldrar på orten som kan supporta på alla möjliga olika sätt, det är guld värt! Kanske har ni råd att ha städhjälp?

Vad är era bästa tips i vardagen? Hur får ni vardagen att gå ihop? Går den ens ihop?

småbarnsvardag

5 1 Röst
Inläggsbetyg
går vardagen ihop, hur hinner man, livet, planering, småbarnsliv, vardag, vardagspussel
Föregående inlägg
Kanotpaddling längs Voxnan
Nästa inlägg
Förberedelser fjällvandring med små barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Therese
Therese
8 månader sedan

Vilket bra inlägg. Kommer ta med mig flera av dina tips till min familj. Ha en fin helg!

Christian Olars
Admin
7 månader sedan
Reply to  Therese

Vad kul att höra! Kul att man kan dela med sig av tips och tankar och att fler kan ha användning av dem!

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x