Att välja höstskor

När temperaturen och vädret närmar sig höst, blir det också viktigare med en riktigt bra sko om man vill tillbringa tid utomhus i naturen. Men det är inte helt enkelt att veta vad man ska satsa på. Här är några bra tips för att välja vilka höstskor som passar för dig.

När ska skorna användas

En av de viktigaste delarna i utrustningen är faktiskt den du har på fötterna. Det är därför viktigt att tänka till och välja en sko som är anpassad för de aktiviteter du vill göra. Börja med att fundera på när och hur du tänkt använda dina skor. I vilken terräng, och till vilka aktiviteter. Vill du vandra långt i bergig terräng med tung ryggsäck eller är det mest kortare utflykter på platt mark, längs stigar med lätt packning. Eller kanske en kombination. Vilket typ av väder kan det var a på dina äventyr.

Välja höjd på skon

Ett högre skaft ger mer stabilitet och du håller dig torr längre. Även om skorna har ett vattentätt membran så är det lätt hänt att vatten rinner ner i skon via vått gräs och ris, så ju högre skaft desto mindre risk. Ju tuffare terräng och tyngre packning desto viktigare blir det med ett bra stöd för fotleden.

Vikten

Lätta skor är smidiga på foten, det märks tydligt när man byter upp sig till en lättare sko. Det kan vara värt att kika på. Det är så mycket bekvämare och enklare att ta sig fram i skogen när skorna känns lätta på foten.

Vattentäta skor som andas

Så snart man kommer utanför stigen så behövs det inte mycket fukt för att ett par vanliga springskor blir blöta, och snart också dina fötter. Vattentäta skor är nästan ett måste när man vill kunna var ute i alla väder och speciellt när det är lite kallare ute. Blir man kall om fötterna blir man snart kalla om resten av kroppen också. Det är också viktigt att välja ett par skor som andas bra, så att överskottsvärme (fotsvett) kan ventileras ut.

Material som tål tuffare tag

Ett material som tål tuffa tag är viktigt för att skorna ska hålla under en längre tid. Det är ett tufft jobb att vara sko/känga som ska hänga med i naturen. Ris, stenar, grenar och annat sliter på skorna och då gäller det att materialet kan stå emot.

Hårdare sula med bra grepp

En lite hårdare sula är att rekommendera när man rör sig i naturen, då man går över stenar och andra ojämnheter som man inte vill ska kännas under foten.

Bra passform

Det är viktigt att ha en sko som har bra passform och som är smidiga att röra sig i. Prova om möjligt, så att du vet hur skon sitter på din fot. Idag finns en mängd olika modeller och det brukar finnas möjlighet att välja en modell som passar bra för just din fot.

Funktioner man önskar hos en bra sko;

För att sammanfatta så är följande egenskaper bra att kika efterger du ska välja höstskor;

  • Vattentäthet
  • Bra andningsförmåga
  • Slitstarkt material
  • Lätt vikt
  • Bra sula och grepp
  • Bra passform
5 2 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Saftig banankaka
Nästa inlägg
Höstgryta på stekhäll
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x