Höstgryta på stekhäll

Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det hemma, kräver lite mer planering men upplevelsen blir ofta så mycket större. Det är ett fantastiskt sätt att sätta guldkant på tillvaron och njuta av naturen. Varför inte åka ut efter skola och jobb och äta middagen utomhus? Vi tänkte nu dela med oss av en riktig favorit som är enkel och snabb att tillaga. En perfekt mat att bjuda familjen och vänner på ute i skogen.

Någonting som vi tycker om att göra för att få in mer friluftsliv i vardagen är att åka ut efter skola och jobb för att äta middagen utomhus. Här kan du läsa ett annat inlägg om att äta utomhus med familjen där vi delar med oss av lite bra tips. Äta behöver man ju ändå göra och då kan man lika gärna göra det utomhus och samtidigt passa på att få en härlig stund tillsammans ute i naturen. Vi tänkte nu bjuda dig på ett gott recept som vi tillagat på vår stekhäll. En Höstgryta med kött, potatis, kantareller och lingon. Hoppas att det kan inspirera och att du vill testa. Skriv gärna en kommentar i sådana fall så vi får veta vad du tycker.

Stekhäll

Att laga mat på en stekhäll är enkelt och ett härligt alternativ när du vill laga mat utomhus. Vi älskar att laga mat på en stekhäll. Det är så smidigt eftersom man kan sätta igång och laga mat direkt på elden och inte behöver invänta glöd. Maten som tillagas över en eld smakar dessutom alltid gott. Vi har en smidig stekhäll från Dalum som är väldigt lätt och som vi enkelt bär med oss i den tillhörande väskan. Perfekt om man vill ha med sig stekhällen ut på en vandring eller liknande.

Det som är bra med stekhäll att man kan laga väldigt mycket olika mat på den. Woka, steka, koka, fritera eller baka – ja bara fantasin sätter gränserna. Våga prova dig fram. Börja med att flytta ut din vanliga matlagning till stekhällen. Sedan kan du efterhand testa dig fram och upptäcka massor av nya möjligheter.

Förbered så mycket som möjligt hemma

Hemligheten med att laga mat på stekhällen är att förbereda allt innan man börjar laga maten. Vi brukar försöka förbereda det mesta hemma redan innan så är det bara att tända en eld och sätta igång att laga maten. Det är också ett bra tips för barnfamiljer som i likhet med oss har svårt att få tiden att räcka till. Om man förbereder det mesta i förväg, kanske kvällen innan eller på morgonen. Så är det bara att snabbt packa ihop allt när man kommer hem från skola och jobb och sedan åka ut i skogen. På så sätt sänker man tröskeln, sparar mycket tid och underlättar att komma ut även på vardagar.

Så hacka grönsakerna och de andra råvarorna och lägg i burkar. Då minimerar du packningen, och det går fort att tillaga maten väl på plats. När det väl vankas mat utomhus brukar barnen vara hungriga på sekunden. Gå igenom maträttens tillagning och vilka redskap som behövs, så att ni inte står där utan.

Ingredienser

(4-5 personer)

  • 500 g kött
  • 900 g potatis (vi använder helst delikatesspotatis eller färskpotatis)
  • 1 stor rödlök
  • 1 röd spetspaprika
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 purjolök
  • Färska kantareller, trattkantareller eller rödgul trumpetsvamp. Har du torkad svamp kan du blötlägga den en stund före och använda.
  • En näve lingon
  • Smör och olja att steka i
  • 2 dl vatten
  • 2-3 dl grädde
  • Grillkrydda (chili)
  • Vitlökspeppar
  • Svartpeppar
  • Salt

Samt tortillabröd att äta i (på så sätt slipper man dessutom massor med disk).

Gör såhär

  • Tänd en eld och plocka fram ingredienser och det som behovs samtidigt som elden får brinna en stund.
  • Koka potatisen, kyl sedan ner den i kallt vatten och dela i lagom stora bitar. Vi brukar koka potatisen i förväg hemma och ha med ut i en burk för att snabba på processen. Men det går givetvis lika bra att koka potatisen på plats.
  • Dela köttet i lagom bitar och salta.
  • Värm upp stekhällen och tillsätt en rejäl klick smör och lite olja. 
  • Fräs på köttet och låt den gå ett tag, tillsätt sedan potatisen och krydda på med grillkrydda, fräs sedan potatisen och låt den få lite fin färg.
  • Tillsätt svampen, vitlöken, paprikan, purjolöken och rödlöken och fräs en liten stund till.
  • Häll på vatten och låt puttra en liten stund
  • Häll sedan på grädden och tillsätt lingonen och stå och puttra en stund till.
  • Smaka av med salt, svart- och/eller vitlökspeppar.
  • Fyll ett tortillabröd med grytan, ät och njut!

Fler recept att tillaga på stekhäll

Som sagt finns det massor av spännande mat som kan tillagas på en stekhäll. Här nedanför hittar du fler inlägg om att laga mat på stekhäll. Hoppas att du kan hitta lite inspiration att laga mat på stekhäll.

  • Julig äppelpaj på stekhäll
    Vi vill slå ett slag för att ta med sig julmyset och familjen ut i naturen. Här är en julig äppelpaj som passar perfekt för utomhusjulmyset men den går givetvis lika bra att göra året runt. Så låt dig inspireras, ta med familjen ut och testa detta smaskiga receptet. Det kommer garanterat att bli succé….
  • Saffranskrabbelurer
    Ta med dig adventsmyset ut! Vi gjorde saffransskrabbelucker på stormköket.
  • Höstgryta på stekhäll
    Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det…
  • Pizza på stekhäll
    De flesta är nog överens om att mat smakar extra bra när man äter utomhus. Pizza är inget undantag. Så varför inte ta med dig familjen och pizzamyset ut i skogen? Ett perfekt sätt att göra utflykten lite äventyrligare, mysigare och godare. Här delar vi med oss av en favorit, att grädda pizza på stekhäll….
  • Kycklingwok på stekhäll
    Det är något speciellt med att tillaga och äta maten utomhus! Att tillaga och äta mat ute är ett enkelt sätt att göra utflykten lite mera äventyrlig. Du kanske tror att det är svårt och krångligt att laga mat ute? Sanningen är att det inte behöver vara jobbigare och mer omständigt än att göra det…
5 1 Röst
Inläggsbetyg
äta mat ute, friluftsliv, recept, stekhäll, utemat
Föregående inlägg
Att välja höstskor
Nästa inlägg
Höstweekend i Sälenfjällen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x