Navigera i skogen

Att lära känna en ny skog är ett spännande äventyr för både stora och små. Att vara ute och vandra i skog och mark är dessutom en fantastisk upplevelse, och att röra sig och vandra fritt ger en enorm frihetskänsla. Med rätt kunskap har du alla möjligheter att upptäcka mer. Men många känner sig också osäkra och är oroliga för att komma vilse, vilket gör att de undviker att besöka skogen eller vandra på platser som de egentligen skulle vilja besöka. I detta inlägg tänker vi därför dela med oss av våra tankar och tips för hur du ska göra för att lära dig hitta i skogen och känna dig trygg när du är ute i naturen.

ANNONSSAMARBETE SILVA.SE

Att vara ute i naturen ska vara härligt och lustfyllt, känner man sig lite osäker och orolig så blir lätt upplevelsen den motsatta. Med hjälp av några enkla punkter så kan du känna dig mycket tryggare när du är ute på äventyr. Huvudfokus i detta inlägg handlar om navigation, men vi kommer även in på saker som planering, packning och lite konkreta tips kring hur man ska agera om man trots allt går vilse i skogen.

Planera ditt äventyr

Innan du ger dig ut i skogen så finns det några saker att tänka på för att skogsäventyret ska bli så bra som möjligt. En viktig detalj för att känna sig trygg när man är ute i naturen har med planering att göra, att förbered sig innan man åker ut.

Titta på en karta eller som vi ofta bukar göra, använda satelitvyn i Google maps för att skapa sig en bild över ett område. Tänk ut platser som kan vara bra att stanna till vid för en paus, eller ställen som belönar dig med vacker utsikt och magiska vyer.

Kolla om det finns någon sjö, å/bäck, berg, fält, kalhygge, elledning, väg eller liknande som kan fungera som verktyg och uppfångningslinje när du navigerar.

Packning och utrustning

När du skall ut i skogen är det bra att med lite saker som kan hjälpa dig om du skulle gå vilse eller behöva vistas ute i naturen en längre tid. 

Oavsett om du ska ut på ett litet eller stort äventyr är det bra att ha för vana att alltid ha en liten rycksäck med sig och att ta med tillräckligt med vatten och energi för ditt äventyr. Vätske- och energibrist kan göra att du får svårt att navigera men genom att fylla på med blir klok igen ifall du skulle tappa orienteringen. Det kan också vara bra att packa med förstärkningsplagg och utrustning för att hålla sig torr, varm och bekväm. Särskilt om du exempelvis vandrar i fjällen där vädret snabbt kan slå om.

Ta även med en fulladdad mobiltelefon om du har en och gärna en powerbank eller liknande för att kunna nödladda telefonen om batteriet tar slut. Men tänk på att det inte är säkert att det alltid finns täckning i skogen eller ute på fjället så förlita dig aldrig enbart på en mobiltelefon. En visselpipa och pannlampa eller ficklampa kan också vara bra om du ska ut på längre äventyr. Tändstickor, tändare eller tändstål kan också vara bra att alltid ha med sig så att man kan få start på en eld om man behöver värma sig. En kniv är också bra att ha med sig när man är ute i skogen.

Innan du ger dig iväg kan det också vara bra att meddela någon var/i vilket område du ska röra dig och berätta när du planerar att vara hemma igen om du mot förmodan skulle gå vilse eller råka ut för en olycka. På så sätt kan man enklare ringa in ett område där man kan leta efter dig om du inte kommer hem.

Börja med att vandra efter stigar och leder

Ett första steg för den som känner sig lite orolig för att vandra i skogen är att vandra efter stigar och leder. Till en början kan man välja stigar och leder som är bra uppmärkta så att man inte själv behöver fundera kring var man ska gå när man kommer till en stigkorsning utan endast kan följa markeringar och skyltar. Ju vanare man blir desto mer kan man utmana sig och med hjälp av en karta vandra mer fritt längs med stigar och leder.

Gör små avstickare

När du känner sig trygg med att vandra efter stigar och leder så kan du börja att prova på att göra små avstickare från stigen. Det är ett bra sätt att prova på att vandra fritt i skogen samtidigt som man har stigen som en trygghet som man enkelt kan återkomma till. På så sätt lär du dig också att registrera hur omgivningen ser ut. Öva gärna på att försök komma ihåg vad du passerar och titta gärna bakåt så att du kan notera vad du går förbi. Registrera gärna det som ser lite annorlunda ut, för det är lättare att komma ihåg det som sticker ut.

Lär dig att navigera med hjälp av karta och kompass

Sedan är du redo att börja vandra mer fritt i skogen. Med rätt kunskap har du alla möjligheter att upptäcka mer. Även om många idag använder GPS-funktioner i bl.a. mobiltelefoner för att navigera sig är karta och kompass nödvändiga hjälpmedel framförallt om du vandrar mycket ute i skogen eller i berg och fjäll där täckningen kanske inte alltid är den bästa eller om mobilens batteri tar slut. Om detta händer kan det vara bra att veta hur man kan navigerar med karta och kompass.

Går du utanför markerade leder är kartan helt avgörande för att du ska kunna planera din färdväg, göra kloka vägval och orientera dig rätt. Att navigera med karta och kompass handlar om att både hålla kurs och riktning – men också just om att ha möjlighet att avvika från både leden och planen om andan faller på. Med hjälp av en kompass kan du enklare navigera på kartan, vilket minimerar risken att gå vilse eller navigera fel.

Hur fungerar en karta?

En karta ger dig en översikt över ett område och ger dig information om vad som finns runt omkring dig, inklusive terräng och hur långt avståndet är mellan olika punkter. Men tänk på att kartor är färskvara och att stigar, leder och olika riktmärken förändras över tid. Så använd alltid den senaste upplagan när du är ute och vandrar.

Innan du kan börja använda en karta så kan det vara bra att veta vad de olika symbolerna på kartan betyder, då dessa kommer att kunna hjälpa dig att orientera dig emot ditt mål. Ett tips kan vara att ta hjälp av en expert. På många orter finns det exempelvis orienteringsklubbar som ofta har nybörjarträningar där man kan få hjälp att lära sig att läsa och tolka en kartas olika tecken. Ofta har orienteringsklubbarna också särskilda träningar för barn och ungdomar vilket gör att barnen får lära sig att använda karta och kompass redan som barn.

Det är också bra att veta hur du ska kunna räkna ut avståndet på en karta för att uppskatta avstånd och planera hur man ska gå. För att kunna göra det så behöver du först lista ut vilken skala den är på, vilket vanligast är 1:50 000 eller 1:100 000. På en karta som har skalan 1:50 000 så betyder det att avståndet är alltså 50 000 gånger större i verkligheten eller vad det är i verkligheten. Med andra ord så är till exempel 1 cm på din karta, är 500 meter i verkligheten, och så vidare. På många kompass finns det dessutom linjaler som du kan använda för att mäta ett exakt avstånd mellan två punkter vilket underlättar när man är ute och vandrar.

Ett tips är att ha med karta och kompass även när man är ute på kortare turer i skogar där du hittar och känner dig trygg för att öva på att navigera. Ju mer du över desto lättare blir det för varje gång. Ett annat tips är också att öva på att hitta bra riktmärken på kartan som till exempel vattendrag, hus, elledningar eller vägar. Detta är perfekt att lära sig och ha som riktpunkter så att det blir enklare att peka ut på kartan var du befinner dig.

Hur fungerar en kompass?

Det finns många olika kompasser, men de fungerar alla på liknande sätt. Vi tänkte nu förklara hur du ska göra för att använda en kompass när du är ute i naturen. Här följer nu några grundläggande punkter

Så här använder du en kompass för att navigera i skogen

Det bästa sättet att hitta i en skog är med hjälp av karta och kompass. Att använda karta och kompass är inte alls så komplicerat som många tror. Med hjälp av nedanstående steg så kommer du relativt fort att lära dig hur du ska hantera en kompass vilket också skapar helt nya förutsättningar för att röra dig fritt i naturen.

  1. Till att börja med ska du hitta den position på kartan där du befinner dig (A), samt den plats du vill vandra till (B).
  2. Placera kompassen på kartan så att linjalens kant bildar en rak linje mellan A och B (det spelar ingen roll vilken sida av kompassen du använder). Du har nu lagt kompassen i färdriktningen.
  3. Håll sedan kompassen stilla i positionen på kartan och vrid kompasshuset tills den röda delen av norrpilen (ej kompassnålen) och kompasshusets hjälplinjer är parallella med kartans meridianer (hjälplinjerna som går genom kartan från norr till söder). Norrpilen ska peka åt norr på kartan. Norr på kartor är alltid tydligt markerad och är oftast uppe på kartan, så om du tittar på texten på kartan så vet du vilket håll du ska hålla kartan.
  4. Lyft sedan kompassen från kartan och håll den horisontellt i handen. Vrid kroppen och kompassen så att den röda änden på kompassnålen linjerar med den röda norrpilen. Nu pekar riktningslinjen och kompassets kurspil mot den plats du ska gå till (B).
  5. Ta ett riktmärke i naturen (exempelvis ett träd, sten eller liknande) i rätt riktning och börja förflytta dig mot riktmärket så behöver du inte behöver hålla uppe kompassen hela tiden när du går. När du kommer fram till riktmärket tar du ut ett nytt riktmärke längre bort i färdriktningen. Det är viktigt att du använder kompassen varje gång du tar ut en ny riktpunkt, eftersom minst lilla avvikelse ökas på successivt vilket kan göra att du missar den destination som du vill vandra till. Längden till riktmärket får du anpassa beroende på naturen. I öppna landskap som uppe på fjäll kan man ha ett riktmärke längre bort. Men om man vandrar i tät skog behöver man ha kortare avstånd mellan riktmärkena.

OBS: Tänk på är att elektrisk spänning, magneter och järnföremål i närheten av kompassen kan påverka kompassen så den ej visar rätt kurs. Så undvik att ha mobiltelefoner eller likande i närheten av kompassen när du navigerar.

Kompasskola på silva.se

Vill du få mer smarta tips kring navigation, och lära dig mer om hur du ska använda kompass? Då vill vi rekommendera kompassskolan på silva.se. Svenska företaget Silva inspirera fler nyfikna äventyrare som nyligen hittat sitt outdoor-intresse att lära sig mer om karta, kompass och navigering. Silva har därför nylanserar sin stora kompasskola för att inspirera fler att lära sig navigera med karta och kompass. I kompasskolan delar Silva med sig av sin mångåriga kunskap om kompasser och navigation, perfekt för dig som är sugen på att lära dig mer om att navigera med hjälp av karta och kompass.

Om du går vilse i skogen

Om du trots ovanstående tips går vilse i skogen så finns det några enkla saker att komma ihåg som gör det lättare för andra att hitta dig om du skulle gå vilse. En bra metod är STOP-metoden (Stanna, Tänk, Orientera dig, Planera).

STOP-metoden

Stanna – Så fort du förstår att du är vilse ska du stanna upp och försöka ta det lugnt. Att förstå att man är vilse är läskigt, vilket kan göra det svårt att tänka klart. Ge hjärnan nya problem att lösa. Det hjälper dig att kontrollera känslorna, inte få panik och kunna fatta bättre beslut. Vi har lärt våra barn att om de kommer bort och inte hittar i skogen så ska de stanna och krama om ett träd. Trädet blir en kompis i skogen tills någon kommer och hittar barnet. Risken är annars att barn får panik och rör sig ännu längre bort. Det kan också vara bra att se till att barnet har en visselpipa i fickan och att de blåser i den ifall de kommer bort.

Tänk – få en klar bild över situationen. Kanske kommer du på var du är, eller att du har mobiltäckning och kan ringa efter hjälp.

Orientera dig – var är du, ser du landmärken, hur har det sett ut tidigare, vad har du med dig?

Planera – vad behöver göras nu? Sysselsättning är ett bra sätt att lugna nerver.

Tänk även på detta om du går vilse

Om du går vilse är det viktigt att du tänker på att hålla värmen. Behåll alla kläder på så att du inte blir kall och vid behov hitta skydd för väder och vind.

Visa var du är genom att hänga saker på trädgrenar, men ta inte av dig kläder och häng upp så du risker att bli kall.

Om du väljer att försöka hitta ut ur skogen genom att till exempel följa en stig så ska du lämna spår efter dig. Tre saker lagda bredvid varandra (grenar, stenar eller annat) är en nödsignal. Ge också ljud ifrån dig. Ropa eller använd en visselpipa om du har någon med dig.

4.7 3 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Tarzanbanans äventyrsstig i Alfta
Nästa inlägg
Guldvaskning i Hälsingland
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x