Låt naturen vara en del av barnens vardag under 2020!

Denna inlägg är ett betalt samarbete med friluftsbutiken Outnorth.se

Vi kommer nu att i några inlägg fördjupa oss mer i ett ämnesområde som vi verkligen brinner för – att låta naturen vara en del av barnens vardag. Det finns så många viktiga aspekter och anledningar till varför du ska ta med dig dina barn ut i naturen. Exempelvis när det gäller kunskap och erfarenhet men framförallt ur ett hälsoperspektiv. I dessa blogginlägg kommer vi att gå in lite mer på djupet i detta, men självklart också gå in på mer konkreta tips och idéer på hur man kan bli med medupptäckare och utforska naturen tillsammans med sina barn. Att uppmuntra och möjliggöra för barn och ungdomar att komma ut i naturen, och samtidigt röra på sig, är en viktig uppgift för hela oss föräldrar. Att främja barns och ungas fysiska/psykiska hälsa genom att låta naturen vara en del av deras vardag.

Utforska naturen tillsammans

Vi vill därför i samband med denna bloggserie passa på att i samarbete med Outnorth.se släppa en kampanj och föräldrautmaning för 2020 kring just detta tema som vi valt att kalla ”Utforska naturen tillsammans”. Under 2020 kommer vi att varje månad kommer att släppa en ny ”utmaning”. Givetvis ska detta ses enbart som en rolig grej, som en inspirationskampanj där du får konkreta tips på aktiviteter och INTE som ett tvång eller krav. Det är inte heller meningen att det ska ses som ett misslyckande om man inte klarar av eller orkar med alla utmaningar. Tänk mer att du kommer att få förslag på spännande aktiviteter att göra med dina barn, känns de som någonting som du vill testa så kör! I samband med dessa utmaningar kommer vi även att publicera blogginlägg med lite konkreta tips, tankar och idéer. Hoppas att du vill anta utmaningen och följa med oss ut på äventyr under 2020!

Vårt ”nyårslöfte”/målbild för 2020

Vi har inte något direkt nyårslöfte men däremot har vi en önskan och någon form av ”målbild” för året som ligger framför. Vi önskar att under 2020 ska bli ett år där gemenskap, familjetid, frisk luft, rörelseglädje och medupptäckande (att utforska och upptäcka naturen tillsammans som familj) får vara i fokus. Vi har som målsättning att naturen ska få bli en del av barnens vardag och att få till någon form av utomhusaktivitet varje dag. Vi hoppas att denna målbild kanske kan delas av någon mer och att vi tillsammans genom kampanjen kan inspirera, uppmuntra och peppa varandra till att vara utomhus tillsammans med våra barn.

Hitta en lagom nivå för er familj

Många frågar oss om tips på aktiviteter och äventyr för barnfamiljer och givetvis delar vi gärna med oss av förslag, tankar och idéer och vad som har fungerat för oss. Men som med så mycket annat så gäller det att hitta någonting som passar just dig, dina barn och er familj. Att hitta rätt nivå och anpassa aktiviteter efter barnens förutsättningar är viktigt, annars kan resultatet bli tvärtemot vad man önskar. Lägg inte ribban för högt till att börja med, utan börja på en lagom nivå.

Låt ditt barn guida dig och upptäck/återupptäck naturen tillsammans

Det är en häftig upplevelse att få upptäcka naturen tillsammans med sina barn. För vissa är det kanske första gången man upptäcker naturen och då är barnen den bästa guide man kan få, de har nämligen en fantastisk förmåga att stanna upp, se de där små detaljerna och låta fantasin styra. De är också till skillnad från oss vuxna inte så målinriktade utan ser vägen mot målet som en del av äventyret, där har vi som vuxna faktiskt mycket att lära oss av våra barn.

För andra är det kanske så att man får möjlighet att återupptäcka alla de där minnena, upplevelserna och äventyren från sin egen barndom tillsammans med sina egna barn. Att ta med sina barn ut i naturen på samma sätt som de egna föräldrarna gjorde en gång i tiden och låta kunskaper och upplevelser gå i arv till nästa generation.

Ge barnen en god grund som kan växa på sikt

Oavsett ambitionsnivå så finns det ett tips som vi tror att alla föräldrar kan ta till sig, det som vi har haft som en av våra grundfilosofier när det gäller vårt föräldraskap. Fokusera huvudsakligen på att lära barnen att tycka om att vara utomhus, att låta naturen vara en del av barnens vardag och att inte göra det till en så stor och omständlig sak. Håll det enkelt, bli en medupptäckare och utforska naturen tillsammans med ditt barn. Och vänta inte, ju förr desto bättre. Ta med barnen ut i naturen och lär dem att uppskatta att vistas där, vänta inte till de har blivit äldre och annat lockar och konkurrerar.

Som vi ser det så behöver man inte vara en extrem outdoor- och äventyrsfamilj för att ha ett aktivt familjeliv och kalla sig en aktiv familj. Det handlar som vi ser på det mer om att göra saker tillsammans som familj, och att hitta de där små äventyren i vardagen. Vår filosofi är dessutom att det är just precis i dessa små vardagsäventyr i närområdet som ni sår små frön hos era barn som sedan kan växa till ett brinnande natur, fritid och outdoorintresse i framtiden.

Vår förhoppning är att kampanjen kan vara till hjälp och inspiration för dig att komma ut och utforska naturen tillsammans med ditt/dina barn under 2020!

0 0 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Vi inleder ett samarbete med Outnorth
Nästa inlägg
Januariutmaningen – gör en vinteraktivitet tillsammans!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x