Marsutmaningen – bestig en topp tillsammans.

Det är något speciellt med att bestiga en topp, att för egen maskin ta sig hela vägen upp och att stå och blicka ut över vyerna och omgivningarna. Känslan av att det inte går att komma högre på just den här platsen, den känslan är fantastisk. Trots att toppbestigningen många gånger kan vara både strapatsrik, tung och jobbig så är det en härlig känsla att komma upp på toppen. Det spelar ofta ingen roll om toppen är hög eller låg. För målet är nått. Denna känsla är någonting som i under historien har lockat stora och små äventyrare till att bestiga stora och små toppar.

Hemkröket, Tännäskröket/Funäsfjällen Härjedalen

En magisk känsla som ger mersmak

Troligtvis är det denna känsla som bidragit till att många äventyrare under åren har fått mersmak och försökt att tagit sig upp på världens högsta topp, Mount Everest (8 848 meter). Försöken att nå Mount Everests topp inleddes redan på 1920-talet när Tibet öppnades. Men det var först 29 maj 1953 som nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay som första människor nådde toppen. Den 11 maj 1990 blev Mikael Reuterswärd den första svensken att bestiga Mount Everest. Renata Chlumska blev den första svenska kvinnan att nå toppen, den 5 maj 1999. Många minns säkert också Göran Kropp som den 23 maj 1996 besteg Mount Everest utan syrgas, efter att ha cyklat dit hela vägen från Sverige. När han klättrat ner igen cyklade han tillbaka hem.

Drommen/dromskåran, Oviksjällen Jämtland (1140 m.ö.h)

Även de största äventyrarna började med mindre expeditioner och äventyr!

En sak som vi är helt övertygade om är att äventyrare som Martin Letzter, Renata Chlumska, Göran Kropp och Fredrik Sträng som alla bestigit världens högsta topp inte började där. Alla har de börjat med mindre toppar.

Kanske började deras äventyrsresa hemma på den där stora stenen i skogen där de klättrade medan föräldrarna plockade blåbär, eller på det där lilla berget som de som barn besteg tillsammans med sina föräldrar för att grilla korv vid det lilla vindskyddet på toppen? Kanske brukade deras föräldrar ta med dem ut på fjällvandring, och där på en fjälltopp någonstans i den svenska fjällvärden föddes en äventyrare som senare skulle bestiga världens högsta berg?

fjällen
Kariknallens, Funäsfjällen Härjedalen (1050 m.ö.h)

Toppar finns överallt – alla kan delta i utmaningen!

En annan sak som är säker är att oavsett var du bor så finns det möjlighet att bestiga någon form av topp vilket innebär att alla har möjlighet att delta i denna utmaning. Men vad som räknas som en topp är upp till er, och givetvis ska man som alltid när det gäller äventyr tillsammans med barn anpassa utmaningen efter barnets/barnens ålder och förutsättningar. Så välj en eller flera toppar efter er nivå och fysiska förutsättningar. Att bestiga en topp nära där man bor är också speciellt och fascinerande. Att stå på toppen och se sina hemomgivningar från ett helt nytt perspektiv.

Drommen/dromskåran, Oviksjällen Jämtland (1140 m.ö.h)

Så sätt er ner med barnen, planera er toppbestigning tillsammans, packa med er den utrustning som behövs och glöm inte att packa med er någonting gott att äta medan ni njuter av utsikten från toppen. Vi lovar att ni kommer att få ett härligt äventyr tillsammans!

Mittåkläppen, Funäsfjällen Härjedalen ( 1212 m.ö.h)

Delta gärna med er av era toppexpeditioner!

Lycka till med era toppbestigningar! Dela gärna med er av era expeditioner via instagram och inspirera andra genom att tagga era bilder med #utforskanaturentillsammans så att vi kan peppa och inspirera varandra!

Gårdtjärnsberget, Edsbyn Hälsingland
Rönnåsen, Ockelbo Gästrikland.
fjällvandra med barn
Hemkröket, Tännäskröket/Funäsfjällen Härjedalen
Mittåkläppen, Funäsfjällen Härjedalen ( 1212 m.ö.h)
0 0 Röster
Inläggsbetyg
bestig en topp, drommen, dromskåran, fjäll, fjällvandring, kariknallen, mittåkläppen, tännäskröket, topp, vandring
Föregående inlägg
Fira fettisdagen med en smaskig krabbelursemla!
Nästa inlägg
Aprilutmaningen – Ät mat utomhus tillsammans.
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x