Skallabergsgrottan (Trollhålet)

När jag var barn tog mina föräldrar med mig till Skallabergsgrottan eller ”Trollhålet” som det också kallas, en spännande utflykt som jag fortfarande kan minnas såhär 30 år senare. Därför känns det roligt att nu få ta med sig sina egna barn och återupptäcka/återuppleva sin barndoms äventyr och upplevelser. Skallabergsgrottan är en ganska liten och trång grotta men för den som inte är rädd för trånga utrymmen (och bergstroll) och vågar sig in genom den smala gången in i Skallaberget väntar ett ganska spännande grottäventyr. Glöm inte att ta med dig en pannlampa/ficklampa, annars blir det svårt att ta sig in i grottan.

Hitta till grottan

För att ta sig till Skallabergsgrottan får man först promenera efter någon av de stigar som finns i skogarna på Skallaberget. Vi har försökt att rita en karta som beskriver hur du tar dig till grottan. För som så många andra platser här i Hälsingeskogarna så finns det inga skyltar till grottan och vi har inte heller lyckats hitta någon bra karta/beskrivning över hur man tar sig dit. Därför passar vi nu på att rita en karta så att förhoppningsvis fler ska kunna hitta detta guldkorn.

Vi brukar ta oss till grottan från Näverbergsvägen. Men det finns även stigar från Skallabergsvägen om man kommer från det hållet.

Det är härliga skogar och omgivningar på Skallaberget. Här finns många fina stigar som slingrar sig fram genom skogen, bland stenar och stockar. Det är inte en jättelång promenad och stigarna är relativt enkla att ta sig fram på så det är inga problem även för mindre barn att ta sig fram.

Stigen slingrar sig ner genom skogen på Skallabergets sydsida.

När man närmar sig grottan gäller det att hålla lite extra koll, grottöppningen är inte speciellt stor och relativt enkel att missa om man inte är uppmärksam.

Grottöppningen in i Skallabergsgrottan är inte jättestor så det gäller att man håller koll så att man inte missar den.

Väl framme vid grottan är det dags att sätta på pannlamporna och sedan börja krypa in genom grottöppningen. Grottan börjar med en ganska rak och smal gång 4-5 meter in i berget. Sedan finns det även möjlighet att krypa ner till höger där det finns ett lite större utrymme och även lite små håligheter och gångar som man kan krypa in i. Barnen som är lite mindre tar sig in i och utforska varje liten vrå. Grottan är som sagt inte jättestor och det tar inte så lång tid innan man har utforskat den. Men det är spännande att krypa in i grottan och med hjälp av pannlampans sken leta sig fram.

Perfekta omgivningar för lek och äventyr

Omgivningarna runt grottan är också fantastiska för barnen att leka i. Här finns mossbeklädda stenar med massor av små håligheter och smågrottor att utforska och stockar att balansera på.

Här finns det också en liten eldstad direkt utanför grottan om man exempelvis vill grilla korv. Men tänk på att elda försiktigt då skogarna ofta är torra. Det finns inte heller vatten i närheten så om du tänker grilla så ta gärna med dig vatten för att släcka elden ordentligt med.

Ett besök till Skallabergsgrottan är ett perfekt äventyr för barnfamiljer som tycker om att göra lite äventyrligheter tillsammans. Man kan göra en dagsutflykt, utforska grottan och sedan leka och utforska omgivningarna. Men det går lika bra att göra en kvällsutflykt hit efter skola/jobb.

Frågor/funderingar?

Har du frågor/funderingar kring Skallabergsgrottan eller hur du tar dig dit etc. så är du varmt välkommen att kontakta oss antingen via Instagram eller via info@aktivtfamiljeliv.se.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Äta utomhus med familjen
Nästa inlägg
Vinnaren i vårens instagramtävling!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x