Topptur i Sonfjällets nationalpark

Varje gång när vi kört sträckan mellan Sveg och Funäsfjällen, har vi sett Sonfjällets imponerande och karaktäristiska siluett som i ensamt majestät reser sig mot horisonten. Vi har så många gånger pratat om att vi måste stanna till där någon gång för att vandra. När vi under sommaren 2020 skulle ta oss från Vemdalen till Tännäskröket passade vi därför på att planera in ett stopp och en vandring i Sonfjällets nationalpark.

Vi lämnade Vemdalen efter några härliga dagar där och körde ca 4 mil söderut mot Hedeviken.  Från Hedeviken svängde vi sedan av och följde skyltningen mot Sonfjällets Nationalpark. Sedan körde vi ca 15 km längst slingrande grusväg genom skogen till Nyvallens fäbod där vi planerat att börja vår vandring.

Den ursprungliga planen var att vandra upp till ”Lillfjället” (1 010 m ö h). Men på plats bestämde vi oss för att istället göra den 11 km långa och krävande toppturen upp till den högsta punkten i Sonfjällets nationalpark, Högfjällets topp (1278 m ö h). Barnen hade pigga ben och var motiverade att nå vad de tyckte var ”den riktiga toppen”.

Vi började med att äta lite lunch vid parkeringen innan vi påbörjade vår vandring längs med leden genom en vacker fjällbjörkskog. Vi upplevde att det var lite svårt att hitta någon tydlig skyltning var leden började. Men efter att ha hittat rätt stig så var det därefter inga problem att hitta rätt resten av vägen.

Litet fjäll med stor utsikt

Den första kilometern av leden går genom en vacker fjällbjörkskog. Leden är bitvis ganska brant, men är fortfarande så pass enkel att gå att även mindre barn klarar av den. Efter ca 1,5 km kom vi upp ovanför trädgränsen och möttes av fantastiska fjällvyer. Sedan var det en liten bit kvar innan vi kom upp till Lillfjällets topp. En topp som som passande nog kallas för den lilla toppen med den stora utsikten.  Perfekt tur för barnfamiljen!

Turen till Lillfjället tur och retur är enligt nationalparkens hemsida ca. 4 km och är enligt oss en perfekt dagstur för barnfamiljer med mindre barn som vill fjällvandra och njuta av en fantastiskt, milsvid vy över det omgivande skogs- och fjällandskapet. Från Lillfjällets topp kan man sedan bestämma huruvida man vill vända tillbaka och vandra ner till Nyvallens fäbod igen eller om man vill fortsätta vandringen upp mot Högfjällets topp.

Lillfjällets topp

Mot toppen

Vi valde att fortsätta vandringen uppåt, med blickarna fästa upp mot Högfjällets karakteristiska branta nordsida. Det var väldigt blåsigt den här dagen och till en början så är det rejäl motvind innan vi tillfälligt fick vindskydd av toppen. Barnen som trots att de inte är så gamla har bestigit ett flertal tusenmeterstoppar kämpade på bra. Vi pausade nedanför branten upp mot fjällplatån för att fylla på med lite energi. Därefter påbörjade vi den tuffaste etappen upp mot toppen.

Vandringen uppför den branta ravinen och fjällsluttningen är bitvis är så brant att man inte kan gå rakt upp utan måste kryssa sig upp. Den här delen av vandringen är tuff för både stora och små vandrare. Som så många gånger förr så imponeras vi över barnen. Av deras uthållighet och hur duktiga de är på att kämpa på, branten som enligt vad vi har läst så ska ha ca 45° lutning känns nämligen på även i våra ben. Ofta upplever vi att när det blir brant och tufft så går det nästan enklare för barnen än när det är enkel ”transportvandring”. Det är som att de sporras av utmaningen och inte tänker på att det är jobbigt på samma sätt.

Uppe på fjällplatån möts vi av ett stenigt fjällandskap och en mycket hård motvind som gör att man nästan inte kan stå upprätt. Här uppe blir leden inte lika tydlig och man får kryssa sig fram och hoppa mellan stora stenar och klippblock. Vi vandrar, hoppar, klättrar oss fram längs kammen upp mot toppröset.

Belönade med en fantastisk vy från toppen

När vi nådde toppröset på Högfjällets topp (1278 m ö h) belönades vi med för vår kämpainsats med en helt fantastisk 360° vy över det omgivande fjällandskapet i Härjedalen och delar av Jämtland. Vi kunde bl.a. se Vemdalsfjällen, Funäsdalsfjällen och Helags. Härifrån ska man också kunna se bl.a. Oviksfjällen, Lunndörrsfjällen, Skarsfjället och in i Norge.

Ganska direkt efter att vi nått toppen letade vi oss ut mot den branta nordsidan av berget för att hitta en plats som låg skyddad mot den kraftiga vinden. Plötsligt befann vi oss på en plats kavlugn, läckert med de kontraster som fjället bjuder på. Sedan fikade vi och njöt av utsikten. Vi kunde bl.a. se parkeringen vid Nyvallens fäbod där vi började vår vandring och när man såg den långt där nere så kunde vi inte låta bli att återigen imponeras över barnen och deras bedrift. Och de själva kan häpna över hur starka de är som för egen maskin tagit sig hit upp, det bygger självkänslan!

Tillbaka ner igen

Efter att ha vilat ben och fyllt på med energi så var det tid att vända tillbaka ner mot Nyvallens fäbod. Den första biten ner var även den ganska tuff, för bara för att det lutar neråt behöver det inte vara lätt att vandra. Men efter att ha passerat den steniga fjällplatån och den branta ravinen ner igen så kändes det skönt att kunna slappna av och njuta av de sista kilometrarna tillbaka.

Full fart ner på rumpan

Längs med vägen så passerade vi en ravin där det fortfarande låg snö kvar och givetvis kunde vi inte låta bli att ta oss en närmare titt. Barnen som ville åka på snön tog på sig regnbyxorna och gav sig sedan ner på rumporna på snön medan de tjöt av skratt och förtjusning. En perfekt avslutning på ett riktigt fjälläventyr.

Väl nere vid Nyvallens fäbod blickade vi tillbaka upp mot den branta toppen som storslaget reser sig ovanför fjällbjörkskogen och konstaterar nöjda och lite stolta att där uppe har vi varit idag.

Att bestiga Högfjället är en ganska krävande tur som man kanske inte ska börja med om man har små barn eller är ovan vid att vandra i fjällen. Då skulle vi istället rekommendera Lillfjällets topp som vi tidigare nämnde. Men om man har barn som är vana att vandra i fjällen och söker ett lite utmanande äventyr så är detta en spännande och fin tur som vi varmt kan rekommendera. Och utsikten som man får som belöning är magisk.

Hitta hit

För att komma till Nyvallens Fäbod där vi började vandringen så åk riksväg 84 till Hedeviken och sväng av vid skyltningen mot Sonfjällets Nationalpark. Kör därefter vägen genom byn, över bron och uppför sluttningen tills ni ser skylten “Här slutar allmän väg”. Där svänger ni höger och fortsätter följa skyltningen. Kör grusvägen i 15 km uppför fjällsidan till du kommer fram till Nyvallens fäbod och parkerar på Nationalparkens parkering. Nyvallens fäbod finns även att söka fram i Google maps om man känner sig osäker. Vid parkeringen finns det iordningställt med bl.a. toaletter.

5 3 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Oktoberutmaningen – gör en utflykt i regn och rusk
Nästa inlägg
Att klä sig för regnväder
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x