Stressiga mornar

Jag antar att vi inte är de enda som kämpar med att hinna i tid till förskola, skola och jobb på morgonen. Hur man än vrider och vänder så är det ett litet projekt att få iordning tre barn på morgonen. Våra tre barn är 3, 6 och 7 år, och ska lämnas på olika ställen. Här är våra bästa tips för att minska på morgonstressen. Med det sagt så är vi inga experter men upplever att detta underlättar hemma hos oss;

Förberedelser
Kolla vädret så att du vet vad som förväntas behövas i ytterkläder. Kolla upp vilka aktiviteter ska barnen ha på förskola/skola nästa dag och packa bad/gympa/aktivitets utrustning kvällen innan. Så slipper du leta badkläder, vantar eller annat som inte vill hittas i morgonstressen.

vardags morgon

Duka fram kvällen innan
Förbered så långt du kan för frukosten, duka bordet kvällen innan.

Lägg fram kläder
Under perioder när barnen har en mycket bestämd åsikt om vad som ska tas på kan det underlätta att inte behöva ta den striden på morgonen. Är kläderna redan framplockade är valet gjort, funkar inte alla dagar men de allra flesta upplever vi. Dessutom kan barnen då enkelt själva börja klä på sig. Många gånger gör vi en klädgubbe där plaggen ligger som de ska sitta på kroppen.

Ta på kläder trix
Under perioder är det allra klurigaste att få på barnen kläder, tack och lov är vi inte i en sådan period just nu! Det är inte så härligt att börja dagen med att brottas med en gallskrikande unge för att få på kläder. Klädracet på Bolibompa kan vara ett knep, att använda ett timglas för att se om de hinner klä på sig under den tiden. Tävla mot föräldern, se till så att barnen säkert vinner. (att tävla syskon emellan funkar INTE hemma hos oss, det skapar bara bråk) Knepet att säga att ’nej, jag tror inte att du kan klä på dig själv! Eller med bestämd röst men glimt i ögat säga ’Nej, du får ABSOLUT INTE ta på dig kläderna’.  Vi har också klätt på oss under en filt för att sedan kunna överraska den andra föräldern att kläderna redan är på. Är det helt stopp så prova att ta barnet till förskolan i pyjamas (kläderna i en påse), då brukar till och med barnet själv känna att det känns lite konstigt.

Förenkla så att barnen själva kan hjälpa till
Om barnet vet vilka kläder som ska på, så kan de själva. Se till att de har en egenkrok och låda i hallen så vet de precis var de hittar sina ytterkläder. Placera dem så att de når själva.

Gå upp en kvart tidigare
Är det alltid väldigt stressigt, kan det underlätta att inte ha för knappt om tid på morgonen. Prova och se om det hjälper att gå upp några minuter tidigare. (Är fullt medvetna om att det ofta, trots att man har hur mycket tid som helst kör ihop sig precis innan man ska iväg… Har man för mycket tid kan det bli ett problem att man måste rycka barnet ur lek eller annat som de hunnit sätta sig in i.)

Ägna barnet helhjärtad uppmärksamhet någon minut
Kanske kan det vara så enkelt som att ett trotsigt morgonhumör kan bero på att barnet behöver några minuter av lugn och hundraprocentig föräldra uppmärksamhet. Är man själv stressad speglar det nästan alltid av sig i barn som sätter sig på tvären.

Lägg fram ytterkläderna per barn på golvet
Underlättar logistiken i hallen, och barnen behöver inte välja utan kan bara klä på sig det som ligger i deras klädgubbe/hög.

Rutiner
Med tydliga rutiner är det enklare att få logistiken att flyta. Barnen vet då också vad som förväntas. Vill man kan man till och med tillsammans med barnen rita upp en plan över rutinerna. För större barn kan man till och med lägga in klockslag när saker behöver vara gjorda.
Och är man klar med frukost, kläder, tandborstning så finns det kanske sedan tid för några minuter morgon-TV, det kan vara en motivation att bli klar. Förvarna en stund innan, då är det större chans att barnet följer med och gör som du vill utan protest. Då hinner de vänja sig vid tanken och inte bara plötsligt bli avbrutna.

Använd korta och tydliga instruktioner
Istället för otydliga ”Skynda på!”, ”Sluta springa runt” och ”Gör dig iordning!” prova att var mer konkret och tala om vad du vill att barnet ska göra, och en sak i taget. ”Klä på dig tröjan”

Glöm inte dig själv
Ofta är det skönt att kliva upp en stund innan barnen vaknar (och JA! vi förstår att det inte är möjligt för alla, men om man kan) då kan man göra sig iordning i lugn och ro och behöver inte upptäcka att man själv står i pyjamas när alla är påklädda och klara för att gå ut.

Frukost på förskolan/fritids
Finns möjligheten för barnen att få äta frukost på skola/förskola, ta den!! Win-win, en sak mindre att stressa med på morgonen och barnen får ofta sitta i lugn och ro och äta frukost och hinner vakna till och bli hungriga.

Framförallt; Håll dig lugn.
Att hålla sig lugn är lättare sagt än gjort. Men många gånger är det just det som gör hela skillnaden. En stressad förälder ger nästan alltid krånglande barn. Det är deras sätt att protestera och reagera på att du inte agerar som du brukar. Men är man väl förberedd så är det lättare att känna sig lugn och samlad på morgonen.

Och du, ibland skiter det sig. Så är det bara, det är lika för alla småbarnsföräldrar. Och att vara 10 minuter sen någon gång är ingen fara, det är inte värt att stressa ihjäl sig över. Ta ett djupt andetag och landa i att idag blir vi lite sena och det är okej!

4 2 Röster
Inläggsbetyg
aktivt familjeliv, livet, livet med barn, morgon, morgonrutiner, småbarnsliv, småbarnsvardag, stressiga mornar, vardag
Föregående inlägg
Bland färggranna väggmålningar, schabloner och pyssel på Hälsingegård Ol-Anders
Nästa inlägg
Höstskor för barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x