Bland färggranna väggmålningar, schabloner och pyssel på Hälsingegård Ol-Anders

Världsarvslistade träslott

Här i Hälsingland finns det massor av stora, pampiga och vackra träslott. Stora gårdar som är utsmyckade med dekorativa brokvistar och vackra färgglada interiörmålningar.  Det finns ett tusental hälsingegårdar och sju av dem skrevs in på UNESCO:s världsarvslista år 2012. ”Hälsingegårdar” är ett samlingsnamn för en rik variation av äldre och välbevarade bondgårdar i Hälsingland.

Idag tänkte vi ta med dig till en av dessa vackra gårdar. Hälsingegård Ol-Anders i Alfta som är ett besökscenter med information om Världsarvet Hälsingegårdar och bygdens sevärdheter och evenemang.

Barnens världsarv

Barnens världsarv på hälsingegård Ol-Anders
Inne i en av byggnaderna på Ol-Anders gården har man gjort i ordning barnens världsarv.

Här finns nämligen Barnens världsarv. En gård med flera rum för barnens egna kreativitet och skapande där barnen på egen hand får konstruera och bygga med färg, textil eller trä – helt gratis.

Nils och Hilding älskar att måla.

Här finns ett rum där barnen kan måla och skapa med schabloner. Ett annat rum där man kan pyssla och slutligen ett snickarrum där barnen kan snickra fågelholkar och insektshotell från färdiga byggsatser.

Stina snickrar ihop en fågelholk av de byggsatser som finns.

Detta är ett perfekt utflyktsmål för de där semesterdagarna då vädret kanske inte är det bästa, och vi rekommenderar att man har gott om tid så att barnen hinner pyssla och snickra i lugn och ro. Våra barn uppskattade Barnens världsarv väldigt mycket och tillbringade mycket tid i de olika skapanderummen.

På barnens världsarv finns det även utskurna schabloner så att barnen får prova på schablonmålning.
Schablonmålningstekniken har använts flitigt för att dekorera de vackra Hälsingegårdarna. Här är ett exempel från en av de vackra väggarna på Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.
En schablonmålning som Nils gjort på barnens världsarv.

Färggranna väggmålningar

Vackra väggmålningar
Man kan inte låta bli att fascineras av de vackra interiörmålningarna i klara färger som finns inne på Hälsingegård Ol-Anders.

Givetvis kunde vi inte låta bli att också gå in och titta på Ol-Anders vackra och färggranna väggmålningar. Man kan inte låta bli att fascineras över interiörmålningarna i klara färger, och av hur välbevarade de är efter ett par hundra år.

Målare från Hälsingland och Dalarna inredde i typiska stilar och moden, med natur- och stadsvyer, religiösa motiv, schablonmålning och marmoreringar.

Rikt bemålade rum för betydelsefulla tillfällen

Hälsingebönderna var rika. Böndernas goda ekonomi kom av jordbruket och boskapsskötseln. Många Hälsingebönder hade även möjlighet till inkomster från linnetillverkning och handel samt försäljning av skogsmark och avverkningsrätter. 

Bönderna byggde stort och inredde, målade och smyckade sedan påkostade salar, våningar och ibland hela gårdar. De rikt bemålade festrummen användes bara vid riktigt betydelsefulla tillfällen i människors liv, så som vid bröllop. Detta kanske kan vara en av anledningarna till de välbevarade målningarna.

En av de vackra interiörmålningarna på Hälsingegård Ol-Anders i Alfta.

Är man i Hälsingland eller har vägarna förbi så är ett besök i någon av de vackra gårdarna ett måste även om man inte har något större intresse av historia och folkkultur.

Emigrantmuseum

I besökscentret finns också Emigrantmuseet. Här skildras bygdens utvandrarhistoria och man får följa Erikjansarnas strapatsrika resa från Alfta till Bishop Hill i USA.

Hälsingegård Ol-Anders är helt klart värt ett besök om man har vägarna förbi.

Älgen Hälge flyttar in på Ol-Anders

PS: Just nu flyttar också världens kanske mest berömda älg, seriefiguren Hälge in på Ol-Anders. Hälge föddes nämligen i Alfta av serietecknare Lars Mortimer och har blivit känd i bland annat jakttidningar och Aftonbladet men har även en egen tidning som ges ut en gång i månaden. Just nu håller man på att bygga upp en utställning om Hälge och hans skapare Lars Mortimer (1946-2014) på Hälsingegård Ol-Anders. Så där har vi någonting att se fram emot!

0 0 Röster
Inläggsbetyg
alfta, barnens världsarv, hälge, hälsingegård, hälsingland, hemester, ol-anders, ovanåkers kommun, svemester, sverige, världsarv
Föregående inlägg
Kosafari – en guidad tur i kohagen
Nästa inlägg
Stressiga mornar
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Lottie Knutson
Lottie Knutson
1 år sedan

Hej duktig fotograf! Fina bilder 🙂 Med vänlig hälsning, Lottie

Christian Olars
Admin
1 år sedan
Reply to  Lottie Knutson

Hej Lottie, vad roligt att du hittat hit och tack för den fina feedbacken 🙂

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x