Tälta med barn

tälta

Den här våren/sommaren är vårt mål att hitta fler tillfällen att komma ut och sova i tält. Inga stora strapatser men att komma ut i naturen i närområdet och att hinna med någon resa uppåt fjällen. Med tre små barn kräver det lite planering med lite enkla tips så behöver det inte vara så krångligt. Att tälta med familjen är mysigt.

Förbered barnen
Sätt upp tältet hemma i trädgården så att barnen har en aning om vad som väntar. Låt dem vara med att haka upp innertält, sätta ihop tältpinnar. Låt dem krya in och ut, kanske kan ni ta ut sovsäckarna och prova hur det känns att ligga i tältet. Låt barnet vara med att packa för äventyret, visa gasköket och annat som är bra att ha med sig. Barnet kan vara med och packa sina egna saker, sovsäck, pyjamas och så vidare. Om barnet får möjlighet att vara delaktigt så brukar de vara extra peppade när man ska iväg.
Tälta en natt på tomten om ni vill, då är det enkelt att gå in om det inte funkar.

tälta med barn

Gör det enkelt
Satsa på ett äventyr på lagom nivå, anpassa efter barnen. Ta bilen till ett fint ställe och slå upp tältet direkt på plats. Att tälta måste inte betyda att man måste gå en halvdag innan man slår läger. Börja med att tälta en helg på våren/sommaren med fint väder. Det gör det mesta så mycket enklare. Vem som helst kan tappa humöret efter två regniga dygn och tältnätter.

Ha gott om tid
Som alltid när man har barn med sig, allt tar längre tid än man tror. Behöver man stressa för att komma fram och riskerar att inte hinna fram innan det blir mörkt så försvinner halva tjusningen. Det blir mer av en jobbig upplevelse att behöva gå långt än ett spännande äventyr. Se till att det finns tid till att bara vara och undersöka omgivningarna. Förbered er på att det kan ta tid att få barnen att somna, det kan bli en maratonläggning, det kan vara väldigt spännande att sova i tält  när man är liten, och svårt att komma till ro.

barn i tält

Utrustning
Första gångerna kan det vara smart att försöka låna ihop utrustning så att man inte köper en hel utrustning och sedan upptäcker att detta inte är vår grej. Parkerar man bilen nära tältplatsen finns möjligheten att lyxa med egen kudde och man behöver inte lägga lika stort fokus på att packa lätt.

Sovsäck
När barnen varit bebisar, köpte vi en sovsäck att ha till vagnen på förskolan och den har funkat att ta med när vi tältat. Annars kan man använda åkpåsen som man i vanliga fall har i vagnen. Då är barnet dessutom trygg i den. Vill man inte köpa barnsovsäckar kan man använda en längre som man kortar av genom att dra ett spännband eller liknande vid fotändan så att barnet fortfarande håller värmen bra i sovsäcken. Sovsäck till barnen kan vara en bra present/julklapp till en liten äventyrare. Är det sommar och varmt är det inte lika noga och det kan räcka att ta med ett litet täcke (om man inte tänkt vandra)

Liggunderlag
Glöm inte ett bra liggunderlag, vill du ha ett bekvämare alternativ finns uppblåsbara alternativ som ger högre bekvämlighet, dvs inte lika hårda.
Luftmadrass är inget bra alternativ, luften kyler underifrån och inte ens den varmaste sovsäck hjälper vid kyligare temperaturer, dessutom tung och skrymmande att bära med sig.

Tält
Ska man på fjälltur finns det på många ställen möjlighet att hyra tält. Eller hör efter i din omgivning om det finns att låna. Ska du vara ute flera nätter med barn skulle vi tipsa om ett tält med en rymlig absid så att det finns möjlighet att laga mat/sitta och äta vid dåligt väder och extra utrymme för packning. Det kan vara bra att ha provat sätta upp tältet och se så att alla tältpinnar finns osv. Extra noga om man lånar tält, det är inte roligt att behöva stå i ösregn och småblåst och upptäcka att det saknas viktiga delar för att kunna resa tältet. Vill man investera i ett tält så är det helt klart värt att satsa på ett i en lite dyrare prisklass, ett bra tält håller en livstid! Lägg lite tid på att reka marknaden och fundera på vilket tält som passar era behov.

tält

Välj plats och tillfälle
När man har små barn med sig är det bra att innan veta ungefär hur tältplatsen ser ut och var man ska tälta. Annars är det lätt att tiden rinner iväg när man ska hitta den perfekta tältplatsen. Det är bra att ha hunnit reka i förväg.

Även om det kan var mysigt att slå upp ett tält innan trädgränsen tar slut på fjällen är det ofta myggigt. Är det jobbigt för oss vuxna kan det vara en mardröm för små barn att bli uppäten av knott och mygg. De har inte samma möjlighet att kunna skydda sig.

Välj en tältplats med tillgång till vatten i närheten, det underlättar vid matlagning, disk, tandborstning, tvätt osv. och så slipper man att bära med sig.

tälta med barn

Ta med mat som barnen gillar
Välj säkra kort när det kommer till maten. Ett jämnt blodsocker minskar risken till sammanbrott och att orken tryter. Äventyret blir mer njutbart för hela familjen. Visst är det lätt och smidigt med frystorkat, men om man inte vet om barnen äter eller inte så skulle jag inte chansa.

banan

Små prylarna som kan vara bra att ha med sig;
Pannlampa/Ficklampa
Gos/Napp/Snutte som luktar hemma och ger trygghet
Gaskök
Toalettpapper
Skräppåse
Vattenpåse/flaska så att man enkelt kan hämta och bära med sig vatten
Litet diskkit
Kniv
Litet matkit, kryddor, liten flaska med olja att steka i
Första Hjälpen kit, man vet aldrig när olyckan är framme om inte annat är det ofta kanon att ha ett plåster och lite sårtvätt tillhands.
Extra snacks

4.9 7 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Film från Tännäskröket
Nästa inlägg
Veckans räventyr -Hylströmmen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Elina Rallarmark
Elina Rallarmark
1 år sedan

Bra tips, tusen tack 🙏🏾 Vilket tält är det ni har?

Christian Olars
Admin
1 år sedan

Hej Elin, vad kul att du gillar våra tips. Vi har faktiskt lite olika tält som vi samlat på oss under åren men oftast när vi är ute hela familjen blir det att vi använder vårt Fjellheimen 6 camp från Helsport. Ett lätt och smidigt tält med gott om utrymme för hela familjen. Vi har skrivit om det tältet här om du vill läsa mer.

2
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x