Tjörn

Under Kristi Himmelfärdshelgen åkte vi på en minisemester till Tjörn, en ö på västkusten strax norr om Göteborg. Just den här tiden på året är det magiskt att åka söderut för att möta våren. Helgens höjdpunkter innefattade bastubad i skärgårdsmiljö, cykeltur över broarna, krabbfiske i havet och att njuta av solnedgång på en klippa med utsikt över havet.

ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE


Tjörnbroarena

Hemma i Edsbyn snöade det kvällen innan och naturen var brun och trist. Väl framme på Tjörn kunde vi gå i shorts och njuta av försommargrönska. Det är verkligen något man njuter av, och sedan får man komma hem och veta att allt där där väntar igen i repris. När vi närmade oss och körde över broarna mot ön började semesterkänslan infinna sig. Fantastiskt att starta resan med en vy från lite högre höjd och få blicka ut över skärgårdsmiljön. Det är helt klart något speciellt att komma ut till havet. Skärgården är så starkt förknippat med sommar och ledighet och ett lugn sprider sig i kroppen. Genast känns den långa bilresan hemifrån som en baggis, lätt värt tiden. Vi checkar in på Tjörnbro Arena , vår utgångspunkt på Tjörn under dagarna, bara ett stenkast från brofästet.

En perfekt basecamp för aktiva familjer

Parkeringen bjuder på en vacker utsikt utöver en havsvik, och en rabatt av gula rapsblommor leder oss in på gången till området. Området är nystartat och sjuder av liv och framtidsdrömmar, men redan nu finns gott om aktiviteter för hela familjen. Vi hyrde cyklar, gick den digitala tipspromenaden (x-rundan), besökte trampolinparken, barnen fick prova på Ninja School, svingade sig fram på områdets lekpark ”Ninja Banan” och klättrade via Ferrata i Sveriges enda via Feratta som är anpassad för barn.

Tjörnbro Arena beskriver sig själva som ett salutorg där man hittar alla möjliga aktörer och aktiviteter. Och det finns många spännande utvecklingsplaner för framtiden. Hit skulle vi gärna återvända! Så smidigt att ha ett ”basecamp” under semestern. Att utgå från ett och samma ställe och inte behöva lägga tid på att leta upp aktörer för enskilda aktiviteter. Och medans man som vuxen måste fixa med nödvändigheter som matlagning, packning och annat praktiskt kan man släppa ut barnen att tryggt leka på området under tiden. Våra grabbar som just nu är inne i en fotbollsfas, uppskattade de stora grönytorna och möjligheten att låna fotboll!

På området finns en bod, med alla möjliga bollar och leksaker som barnen fritt kan låna. Både vi och barnen sneglade längtansfullt på det mysiga poolområdet som skulle öppna om bara någon vecka. Så härligt att få hänga där en fin sommardag.

Rörelseglädje i trampolinpark

En förmiddag spenderade vi på områdets trampolinpark som drivs av  Alternativ Aktivitet. Här fanns även andra aktiviteter förutom flera studsmattor och hopptorn, så som ninja träning, balansgång och annat kul. Älskar hur denna rörelseglädje är en form av träning som inte handlar om prestation utan om att ha kul!

Parkens duktiga och engagerade ledare hade efter bara några minuter hade lärt både vår äldsta dotter Stina och mamma Elin att göra en bakåtvolt. Så roligt att fortfarande som vuxen att tillåta sig leka och utmana sig med nya färdigheter.

Vid Tjörnbro arena finns även den nyrenoverade restaurang Move som serverar allt från frukost till lunch och middag. Perfekt om man inte orkar laga mat en dag eller bara vill sitta ner på kvällen, äta gott och summera dagens äventyr tillsammans.

Vandring vid Sundsby vandringsleder

Bra ett par minuters bilfärd från Tjörnbro Arena ligger det vackra Sundsby säteri. I den omkringliggande naturen runt Sundsby säteri finns flera vandringsleder som erbjuder en variation av utmaning och upplevelser. Här finns en vacker och varierad natur, fantastiska utsikter och en spännande klättring genom smala sprickor och raviner och ett omfattande grottsystem. Och just grottorna var det som lockade oss mest.

Fika med utsikt

På vägen gjorde vi ett snabbt stopp vid Margaretas Kök och Skafferi för att köpa med oss lite fika till vandringen. Det är riktigt lummigt och sådär skirande försommargrönt, och man blir lycklig av att bara vandra i området. Det är vårt första möte med årets vår, barnen fascineras av blommor som slagit ut och kryp och sniglar som de ser på vägen. Efter en lång höst och vinter känns det extra härligt att uppleva hur naturen vaknat till liv igen.

Fika på toppen är en klassiker som man inte skojar bort. Och den här gången blev en upplevelse att minnas, kanonfin utsikt över Stigfjorden och den godaste bulle vi någonsin ätit! En vetedeg smaksatt generöst med kardemumma, i mitten vaniljkräm toppad med blåbärsfyllning och smulpajssmulor. SÅ OTROLIGT GOTT ! Efter att ha njutit av utsikten och klättrat en stund i skärgårdstallarna tog vi oss vidare.

Spännande grottäventyr

Med fika i magen hade vi ny energi att fortsätta vandringen ner mot grottorna. Vi hade sett någon bild innan och tyckte det såg läckert ut, men det var så mycket större och mer grottor än vad vi trott. Vi fick verkligen klättra fram mellan höga klippväggar, och ibland klämma oss fram genom trånga passager. Riktigt häftiga omgivningar och så kul tyckte barnen.

Det blev ett riktigt äventyr. Vi hann inte ens utforska hela området eftersom klockan tickade mot lunch. Och som familj vet man ju vikten, av dyrköpt (både för små och stora) erfarenhet, att fylla på med energi i tid.

Vi rekommenderar denna led varmt, en riktigt häftigt plats att besöka. Perfekt att vandra med barn, det är som att ju mer utmaning vägen kräver desto mer energi och lust har de. Inte en endaste fråga om vi är framme snart!

Lunch vid Sundsby säteri

För lunchen stannade vi återigen till vid Sundsby säteri.

Som en grön oas, där caféet ligger vid en liten damm och mitt i en stor lummig trädgård. Trädgården har många olika rum och odlingar att kika på. Det finna också stora ytor för barnen att leka och upptäcka på. Grabbarna sögs mot dammen och satt en lång stund för att spana in grodynglen och kika efter fiskar som vakade lite längre ut.

Vi vandrade genom köksträdgårdens odlingar och njöt av Magnolia träd i full blom. Nils som älskar att plocka blommor var eld och lågor över alla arter som fanns att kika på och plocka. Det riktigt lyste i ögonen och spratt i kroppen när han fick plocka förgätmigej, maskrosor, tusenskönor, vitsippor. Visst är det underbart de små buketterna plockade av små barnhänder. Ibland utan skaft och i kombinationer en annan inte skulle komma på. På Sundsby säteri finns både lunchservering, café, bageri och glasskiosk. Ett riktigt smultronställe.

Bastubad bland kobbar och skär

Efter vandring, grottäventyr och en god lunch var det precis lagom med ett avslappnade bastubad. Så vi styrde vidare mot Björholmen Hotell & Restaurang, en riktig skärgårdsidyll. Sista biten ut mot Björholmen slingrade sig bilvägen bokstavligt talat mellan klippor och havsvikar, så mysig miljö.

Här, vid en liten vik med en vit sandstrand, ett stenkast från marinan löper en lång brygga ut mot det lilla bastuhuset.

Som i en dröm, så idylliskt känns det! Den vedeldade bastun ligger vackert inramad av klipporna och har utsikt mot hamnen och havet. Ett perfekt läge för en bastu!

Barnen älskar bastubad och ville inte missa chansen att få bada i havet. Trots knappa 5 iskalla grader var det inte så svårt att komma i trots allt. Och i denna miljö vill man inte missa chansen, man blir lite extra modig. Och för någon som mig, som inte nappar på kallbadstrenden är det precis lagom att komma in och värma upp sig i bastun efter det kalla doppet. Varm och go i kroppen efter bastuns värme kändes det mest bara (ok, lite bestämd var man allt tvungen att vara för att komma i) härligt. Och det är just så här bastubad ska upplevas, nära naturen och med ett dopp i havet. Detta blev ett minne för livet!

Bryggfika

Varma och mosiga efter bastubadande smakade det gott med något kallt att dricka och lite fika. Försommarsolen värmde gott och vi kunde sitta utomhus vid Restaurang Björholmen. Alltid mycket härligare att sitta utomhus och fika, så att man verkligen får chansen att njuta av platsen där man befinner sig.

Den omgivande miljön med sjöbodar, segelbåtar vid bryggorna ger en riktigt mysig inramning.

Efteråt strosade vi runt och barnen la sig raklånga på bryggorna för att upptäcka livet under ytan. Småfisk, krabbor, musslor, ostron, snäckor och en och annan sjöstjärna! Entusiasmen är stor när de får syn på en lilablå sjöstjärna. Vid en av sjöbodarna har någon gjort en stor rund mandala som täcker hela husgaveln. Den är gjord av plastskräp, något man ser först när man kommer nära. Älskar kreativ konst som den här!

MTB cykling på Stenungsön

Smidigt och enkelt kunde vi hyra cyklar via West coast bikes och de fanns att hämta vid receptionen på Tjörnbroarena. Ingen väntetid och bokat i förväg, bara att hoppa upp på cyklarna och ge oss iväg. Vi tog sikte mot broarna och cyklade över med ett litet sug i magen. En svindlade utsikt och det är som att kroppen får en tydligare uppfattning om hur högt upp man faktiskt är, än när vi susade över broarna med bil någon dag tidigare.

Strax efter broarna tog vi oss uppför stigen till utsikten ”Stora huvudet” där det bjöds på fantastisk utsikt över Hakefjorden och Tjörn. Stigen kan vara lite svår att cykla för yngre barn, men det är en kort avstickare och det går bra att leda cykeln upp. Väl uppe på toppen tog vi en liten paus, fikade och njöt en stund av sol och utsikt.

När sedan en stor grupp konfirmander kom upp för att njuta av utsikten tyckte vi att det passade bra att ta oss vidare ner mot stranden Hawaii som vi spanat in.

Där var det fullt drag så vi fortsatte stigen förbi och ut på en liten ö strax bortanför. Mycket lugnare och vi hittade en egen klippa med lä för vinden. Medan morsan avslappnat njöt av att bara vara och få sitta med näsan mot solen var resten av familjen fullt engagerade i snäck- och krabbjakt. Och jodå! Lycka på båda fronter, fina snäckskal och napp på en krabba efter tålmodigt väntade.

Turen var en precis lagom kombination av enkla cykelstigar och vanliga cykelbanor, så att alla i familjen orkar hänga med. På vägen hem gjorde vi ett stopp för mjukglass. Ingen sommarsemester utan glass!

Tältmiddag

Mitt på området på Tjörnbro arena finns ett stort tentipitält med möjligheter till mys och matlagning. Vi tände elden med tändstål och lagde sedan maten över elden. Med de tända ljusslingorna och skenet som blir genom en tältduk hade vi en riktigt mysig kvällsmats stund. Ett kanon alternativ de kvällar man vill ha lite skydd från regnet men ändå njuta av att vara utomhus.

Klädesholmen

Det fina med att befinna sig på en ö är att naturen alltid är nära. Nästan vart man än tar sig ut mot havet är det vackert. En av kvällarna tog vi oss till Klädesholmen som förutom för sill även är känd för sina tätbebyggda områden med hus i idyllisk skärgårdsmiljö.

Kvällssol på skärgårdsklippa

Alltså!! så mysiga omgivningar för att bara strosa runt och se sig omkring hand i hand i kvällssolen. Mellan alla hus hittade vi ut på en klippa där vi slog oss ned en stund i mattan av violer för att beundra hur solen närmade sig horisonten. Sådana ögonblick som man spar som guldkorn till minnen att plocka fram en grå november.

Det är så fint att få chansen att besöka platser innan den riktiga säsongen dragit igång. Sällan svårt att hitta parkering eller så mycket kö eller trängsel på caféer, matställen och populära besöksmål.

En plats vi gärna vill återvända till

Efter att ha tillbringat en fantastisk långhelg på Tjörn är det så dags att packa bilen och köra norrut igen med massor av härliga äventyr och upplevelser i bagaget. Även om det känns lite motigt att lämna den vackra skärgården och den ljuvliga försommaren. Samtidigt tröstar vi oss med att vi snart får återuppleva denna grönska igen på hemmaplan. När vi på resan hem summerar ihop äventyret så är hela familjen överens om att Tjörn är en plats som vi gärna vill återvända till i framtiden. Trots att vi hunnit med att utforska mycket så konstaterar vi att det finns massor av platser och äventyr kvar att uppleva. Tjörn är verkligen en perfekt plats för aktiva familjer som vill uppleva fantastiska äventyr och upplevelser tillsammans.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
björholmen, MTB, semester, Sundby säteri, svemester, tjörn, tjörnbro arena, västkusten, västsverige
Föregående inlägg
Produktrecension av woom OFF Air (MTB för barn)
Nästa inlägg
Utmaning 100km
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x