Topptur på Tännäskröket

tännäskröket

I Tännäskrökets anläggning ligger de två topparna Hemkröket och Mellankröket. Båda perfekta om du vill ha en kortare topptur med en magnifik utsikt. Uppför Hemkröket finns en led utmärkt med ledkryss som letar sig upp genom pisten. Många höjdmeter på kort tid, men det är helt klart värt utsikten på toppen. Kanske till och med Funäsdalens finaste utsikt!? Vi startade turen direkt utanför stugdörren.

topptur

Vi började morgonen med att äta frukost i lugn och ro innan vi packade ihop våra saker för att förbereda inför hemfärd efter dagens topptur och lunch. Helgens finaste dag, solen sken och värmde gott. Då ville vi inte missa chansen till att njuta en del av dagen utomhus. Vilken skillnad mot dagen innan då snö och kalla vindar piskade oss uppe på fjället. I fjällen förändras vädret fort, det är en del av charmen men också något att ta hänsyn till, speciellt om man är ute med barn. Det gäller att vara förberedd på att sol kan bytas mot stormbyar på nolltid.

Missa inte chansen att stanna till vid pusshållsplatsen. Den ligger till höger ovanför andra höjdnivån i barnpisten där leden går upp.

tännäskröket

Halvvägs upp ligger en liten stuga, Bahckkoja, där vi passade på att göra ett kort stopp och barnen fick lite engeripåfyllning.

topptur

Här i Tännäs lyste höstfärgerna fortfarande upp omgivningen medan de i längre in mot Norge efter Funäsdalen redan hade hunnit falla av och täckas av snö.

fjällvandra med barn
’Där uppe åkte vi skidor på vintern’ säger Hilding

Barnen hade imponerande fart i benen och kämpade upp fortare än vi hade vågat tro. Det är som att det går bättre ju tuffare och mer spännande terräng det är. Barnens tempo är ganska lagom för den vuxen som bär en 2-åring på ryggen, det känns på när det lutar uppför. Vi använder en bärryggsäck från Thule, Spalding Elite heter modellen. Så himlans bra, vi är supernöjda med den! Speciellt för att den passar oss båda, 160 och 195cm långa, och enkel att ställa om.

Uppe på toppen kan man dingla med benen från stolsliftens trall och blicka ut över flera 1000m toppar! Så otroligt vacker vy! Och dessutom på mer än 180 graders vinkel. Helt klart värt ett besök om man befinner sig i närheten.

hemkröket

tännäskröket

Uppe på toppen utlovades toppfika, något som barnen sett fram emot!

tännäskröket

På vägen ner tog vi vägen ner genom pisterna på motsatt sida och njöt av alla vackra höstfärger nere i dalen.

utebarn

Nils somnade gott i bärryggsäcken på vägen ner. Precis lagom till det var dags att stoppa honom i vagnen att sova vidare medan vi lagade lunch.

bärryggsäck

Älskar hur barnen, med sin små hökögon, spontant ser skräp i naturen och plockar upp. Hilding hittar en utbrunnen marschall håller upp den och utropar ’Va, den här ska inte vara här. Håll Sverige rent! Vi måste ta med och slänga den.’  Och sedan får Stina en snilleblixt och tillsammans börjar de skandera ’Håll fjällen rent!, Håll fjällen rent!’ Precis den här inställningen borde alla som vistats utomhus ha.

tännäskröket

0 0 Röster
Inläggsbetyg
fjäll, fjällen, fjällvandra med barn, fjällvandring, friluftsliv, håll Sverige rent, hemkröket, höst, tännäskröket, topptur, utebarn
Föregående inlägg
Kvällsutflykt till hängbron över Tännån
Nästa inlägg
Boende Tännäskröket
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x