Utomhusaktiviteter för mörka kvällar

Det är lätt att bli sittandes inomhus när dagsljuset för längesedan är borta när man väl är hemma efter jobb och förskola/skola. Under årets mörkaste månader känns tanken på att vara utomhus inte lika lockande, och vad hittar man på där ute i mörkret? Vi har sex utomhusaktiviteter som passar för mörka höst och vinterkvällar .

Mörkerspårning
Gör en bana med reflexer som barnen får använda ficklampa för att lysa sig fram längs. Kräver lite förarbete sätt upp en enklare bana med reflexer, förslagsvis i dagsljus, men så rolig och spännande aktivitet. Kommer garanterat att uppskattas!

Middag i skogen runt öppen eld
Åk ut och tänd en eld att samlas kring. Grilla korv, hamburgare och pinnbröd, något varmt att stoppa i magen. Mysigt och fascinerande för både stora och små med elden och dessutom värmer den gott.

Utflykt med ficklampa
Gör en enkel utflykt och låta barnen ta med varsin ficklampa eller pannlampa, gå en sväng i skogen och spana efter lysande djurögon.

Skridskoåkning
Skridskoåkning på upplyst utomhusplan. Brukar finnas på de flesta orter. Här hemma i Byn har de flesta skolor en plan som spolas upp så snart temperaturen tillåter. (Kanske är det speciellt för en liten bandy-tokig by som Edsbyn, men vi hoppas möjligheten finns på fler orter.)

I pannlampans sken
Med en bra pannlampa går många aktiviteter fortfarande att genomföra även om mörkret har fallit. Även skidspår som inte är upplysta går att åka i. Och lyser månen så ger även den ett extra sken, denna kväll när vi skidade i månskenet (och med pannlampa) kändes nästan magisk. Det är så många naturupplevelser man missar om man inte ibland vågar trotsa lite väder, mörker och trötthet.

Kvällsåkning i backen
Kanske har du en slalombacke nära dig med kvällsåkning. Förbered så att grejerna finns framme så att det är smidigt att sticka iväg direkt efter middagen. Laga en extra stor sats mat på helgen för att kunna värma en vardagskväll, så värt ansträngningen att vinna lite tid om man vill hinna något en helt vanlig vardagskväll i januari. Finns det ingen skidbacke på orten så brukar det ofta finnas i alla fall en pulkabacke med belysning. Plocka fram ditt barnasinne och åk snowracer och pulka med barnen! Visst minns man själv de tillfällen när ens föräldrar lekte och var med i allt det roliga.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
aktiviteter med barn, aktiviteter mörka kvällar, friluftsliv, kvällsåkning, mörka vinterkvällar, mörkerspårning, njutomhus, november, rörelseglädje, ute är bäst, utomhus, utomhusaktiviteter, vintertid
Föregående inlägg
Behåll träningsmotivationen under hösten och vintern
Nästa inlägg
Gästkrönika i tidningen Hälsingland: Tillbringa jullovet tillsammans!
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x