Håll barnen varma i vinterkylan

varm mössa

 A och O när man är ute med sina barn är att hålla dem rätt tempererade. Så här i årets kallaste månad är kanske den största utmaningen att hålla dem varma. Att frysa är aldrig kul, och kan göra det roligaste äventyr till en hemsk upplevelse. Här har vi samlat våra bästa tips för att dina barn ska hålla värmen de där riktigt kalla vinterdagarna.

klä dig rätt i kyla

Lager-på-lager

Klä ditt barn i flera lager, flera tunna lager håller värmen bättre än ett tjockt! Det beror på att luftlagren som bildas mellan plaggen isolerar och håller dig varm. Många tunnare lager ger dessutom bättre rörelsefrihet. Dessutom är det lättare att anpassa efter aktivitet och hur varmt barnet blir. Understället närmat kroppen ska ha en tight passform så att det så effektivt som möjligt kan transportera fukten bort från huden. Mellanlagret kan styra vilken värmegrad, allt från en tunn fleecetröja till en tunnare dun/lättviktsjacka. Det som avgör hur varmt ett mellan lager är hur mycket luft det innehåller som isolerar mot kylan.

kläs sitt barn varmt

Fjärde lagret, förstärkningslagret. Är man ute under en längre period och går från aktivitet till vila är det bra att ha en riktigt varm jacka att ta på sig utanpå övriga plagg för att hålla värmen under tiden man är stilla. En dunjacka eller lättvikts jacka är ett bra exempel på detta lager. För små barn kan en vuxen dunjacka vara ett perfekt förstärkningslager om man exempelvis tältar vintertid.

Funktionsplagg

Se till att använda material som transporterar fukt hela vägen ut, så att inte fukten stannar i något av plaggen. Därför är det viktigt att skalplaggen inte bara är vind och vattentäta utan också andas och släpper ut fukten från det kroppen svettats ut. Det är viktigt att transportera bort svett/fukt från huden så den håller sig torr och varm. Om man blir blöt direkt mot kroppen kyls vi av snabbt. Därför är det viktigt att undvika t.ex. bomull som suger åt sig fukt och inte transporterar den vidare utan istället blir fukten kvar och kyler ner kroppen. För att funktionskläderna ska fungera behöver man alltså se till att använda funktionsmaterial i alla lager! 

Välj ull

Ullens förmåga att värma är outstanding. Ullsockar är ett måste kalla vinterdagar! Merinoullen är den mjukaste ullen som finns, perfekt för känslig barnhud. Ullen är perfekt som lager 1/underställ, och lager2/värmande lagrets plagg. 

Inga glipor

Se till att det inte finns några glipor för kallluften/snön att smita in på. Mellan jacka/byxa om man inte använder overall. Se till att stoppa i underställströjan ner i underställsbyxorna, se till att mellanlagret stoppas ner i täckbyxorna. Välj en modell av byxor som går upp ordentligt i midjan, så att snön inte kommer in när barnen leker och klättrar i snön. Var noga att det är tätt mellan vantarna/handskarna och ärmslutet. För små barn kan man med fördel använda en tumvante med högt skaft och bra elastiskt band vid skaftetsslut. Även för äldre barn upplever vi att de tumvantar/handskar med lite längre skaft som kan träs utanpå jackärmarna håller tätt bättre. Viktigt att det finns möjlighet att dra åt vid skaftetsslut.

Se till att overall/täckbyxorna har ett bra snölås som sitter tätt runt vinterskorna, och viktigt med en bra fotstrapp som kan fästas under skon. Det är ett måste för att bensluten inte ska dras upp vid lek och klättring i snöhögar!

vinterkläder barn

Kragen vid halsöppningen är också ett ställe där kall luft kan smita in. Använd ett mellanlager med en krage som går upp ordentligt och inte är för vid, eller använd en halskrage i ull eller fleece. Eller en balaklava för de där extra kalla dagarna.

En riktigt bra huva på jackan/overallerna som sitter bra och skyddar mot kall vind är ett måste för dig som vill kunna vara ute i alla väder. En pälskant skyddar effektivt med yrande snö.

klä barn varmt

Varma händer och fötter

Det räcker inte bara med en riktigt varm jacka/overall för att hålla värmen. Men håller man sig varm om händer och fötter är man ofta varm om hela kroppen. Vår erfarenhet är att det är värt att satsa på ett par riktigt varma vantar. Tumvantar håller värmen bättre än en handske, det är stor skillnad. Vill man ha extra värme i vanten kan man komplettera med en liner under i ull. Ullstrumpor gör stor skillnad för att hålla fötterna varma. Kolla över vad barnen har för vinterskor, se till att de är rymliga nog att få plats med en ullsocka och plats för luft som isolerar och håller foten varm. Och att de är vinterfodrade, extra plus om de har en ullsula och en tjock sula som isolerar från markens kyla. Och glöm inte bort att även vinterskor behöver kunna andas, en barnfri svettas mer än man kan tro. Vi kan tipsa om Superfits vinterkängor Culusuk, lätta varma och sitter bra på barnets fot!

Varm mössa

Från huvudet släpper vi ifrån oss mesta värmen, och är därför viktig! Med en riktigt varm mössa som går ner över barnets kinder håller de sig varma även de kallaste vinterdagarna. Komplettera med en tunn ullmössa under om det är riktigt riktigt kallt.

håll ditt barn varmt

Glöm inte att klä av om ni kommer in eller åker i en varm bil till utflyktsmålet. Annars ökar risken att frysa när man väl kommer ut! Blir man varm svettas man och fukten kyler ner kroppen. Se också till att ventilera och öppna upp om du ser att barnet blir varmt av fysiska aktivitet. Barn säger oftast inte till utan de ät gäller att vara lite observant.

Barn är olika

Något som verkar lagom för ett barn behöver inte vara det för ett annat. Lär känna ditt barn och klä det lagom efter deras termostat. Vi ser en stor skillnad på våra barn. Äldsta fryser nästan aldrig medan vår minsting nästan alltid är frusen.

Generellt kan man dock säga att små barn som rör sig mindre håller värmen sämre. Se till att vara extra noga att klä på barn som sitter stilla i en pulka/vagn. Komplettera med en varm åkpåse och ullfilt.

vinterkläder
5 2 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Vardagsmat
Nästa inlägg
Packlista för vintersemester i fjällen med barn
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x