Vardagsmat

Vad blir det för maaaat!? Vardagsmat som passar både stora och små i familjen. Hur hinner man laga mat i småbarnsvardagen, och när hinner man handla? Hur hittar man inspiration till maten? Och hur får man barnen att äta näringsrikt? Ibland känns det som ett omöjligt uppdrag. Här kommer våra tips för att underlätta vardagsmaten.

Planering

Precis som i den övriga vardagen så gör lite planering underverk för att inte vilja slita sitt hår varje eftermiddag när det är dags för matlagning igen. Den berömda ’hellhour’, efter jobb/hämtning på förskola/fritids och innan maten är lagad och har landat i magen, kan vara nog så jobbig utan att behöva våndas över vad man ska äta. Med en enkel planering upplever vi att det fungerar så mycket bättre. Och dessutom att man många gånger också slipper en strid med barnen om vad som ska lagas, eftersom man följer planeringen. Extra bra om man kan involvera barnen i planeringen, så att de får vara med och bestämma. När man gör en planering är det dessutom smidigt att samtidigt skriva en inköpslista för veckohandlingen.

Här kan du ladda hem vår VECKOPLANERINGSMALL som vi använder oss av för att planera veckan och veckans mat, här finns ytterligare en VECKOPLANERINGSMALL om den passar dig bättre. Det är bara att ladda ner, skriva ut och fylla i!

veckoplanering
En matplanering för veckan behöver inte vara mer avancerad än såhär.
Att hitta inspiration

Att ens hinna med att hitta inspiration till ny mat i en småbarnsvardag kan ge stresspåslag. Till att börja med vill vi förespråka att sänka ribban, välj att laga enkel mat. Vi har ett gäng med rätter som ofta återkommer på vår matlista. Dels för att då vet vi att barnen äter och dels för att det inte krävs en stor ansträngning att laga något som man kan utan recept. Genom att ha en lång lista där jag helt enkelt bara skriver upp de rätter vi brukar göra så har jag ganska många alternativ att läsa igenom och välja bland när inspirationen är på noll. Men ibland vill man såklart ha lite ny input och då bläddrar jag i någon av de få kokböcker vi har. Köp en kokbok eller ladda hem en app eller googla dig fram. Jag har en anslagstavla på Pinterest där jag samlar nya recept jag vill testa. Bläddra/Sök/leta och skriv upp sidnumret/gör en print screen på receptet till matlistan. För dig som vill ha lite mer vegetarisk inspiration kan jag tipsa om; Mera Vego (finns också som app!) Ännu mera Vego, Green Kitchen Stories, Plåtmat. 

Ett annat tips som vi ofta använder oss av är att helt enkelt söka på den huvudingrediens som du tänkt att använda dig av på google. Exempelvis köttfärs+recept. På så sätt får du snabbt och enkelt upp massor av recept som du kan prova.

För att underlätta planeringen har vi under perioder använt oss av tekniken att sätta olika teman för veckodagarna, typ måndag-vegetariskt, tisdag-fisk, onsdag-kyckling, torsdag-köttfärs/kött och så den klassiska fredagstacosen. (Barnen älskar det och vi tycker det är ett bra sätt att få våra barn att äta grönsaker). Vi har också bekanta som använder sig av en rullande matlista där man har exempelvis en 8 veckors planering som sedan återanvänds. Detta är ingenting som vi har använt oss av men det verkar rätt praktiskt och givetvis kan man byta ut och ändra emellanåt. 

Vill man kan man ju dubbelkolla planeringen mot skolan/förskolans matsedel, men det har varit överkurs för oss. Ibland blir det ju såklart dubbelt upp men det överlever man.

Hur får man barnen att äta mer näringsrikt då?!

Lägg till grönsaker. En enkel början. En viktig fråga, men samtidigt gäller det att ge sina barn ett sunt förhållningssätt till mat och bibehålla matglädjen. Vi brukar prata om maten och berätta vad som är bra med att äta olika livsmedel/grönsaker och hur det påverkar vår kropp. Lite som att utrusta dem för att göra egna bra val. Välja att uppmuntra istället för att ge pekpinnar om vad som inte är bra. Våra barn, som många andra barn, ogillar att blanda ihop maten för mycket. Vi serverar ofta grönsaker i olika skålar så att de tydligt ser vad som är vad och kan välja vad de vill ha. Istället för att blanda ihop allt och att de då också väljer bort allt.

Som i mycket annat så tror jag att det handlar om att leva som man lär. Att visa att vi som vuxna är måna om vad vi stoppar i oss för att kroppen ska må bra. Äter vi näringsrikt med ett syfte så visar vi barnen på att det är viktigt för oss och de får det med sig utan att vi behöver predika det för dem.

kyckling i pitabröd

Är barnen jätte hungriga brukar vi kunna dela upp lite grönsaker innan vi börjar matlagningen och ställa fram på bordet som de kan snacksa på. Morötter, gurka, avokado, körsbärstomtater, paprika, frysta ärtor brukar vara säkra kort. Och går det åt innan maten är klar så är det perfekt!

vardagsmat

Jag var själv otroligt kräsen i maten när jag var liten, och är otroligt tacksam att jag hade föräldrar som var avslappnade i det. Jag kan minnas hur jobbigt det var i situationer utanför hemmet när jag förväntades smaka och äta av saker jag absolut inte ville ha. Jag har förstått att det inte är ovanligt att kräsenhet går i arv.  Jag läste någonstans, något som jag tyckte var bra; ’Du som förälder väljer vad som serveras och barnet väljer vad det äter.’ Undvik att köpa hem en massa skräp för då finns inte alternativet. 

Ibland kör vi på ’tittmat’ en grönsak eller annat som får ligga på tallriken men inte behöver ätas upp. Barnet får liksom vänja sig vid tanken på nya saker att äta. Har fungerat olika bra, olika gånger, men många gånger känns det som bästa vägen att skynda långsamt. Men en förutsättning för att barnen ska lära sig tycka om nya saker är att vi vuxna också äter av det och erbjuder dem att smaka då och då.

Så underlättar vi vardagsmaten

Planering
Gör en matlista för veckan, och skriv samtidigt en inköpslista utifrån vad som redan finnas hemma och vad som behöver handlas. Att handla efter en matlista är ofta både mer ekonomiskt och miljösmart, mindre rester och råvaror som blir över. Och tidseffektivt när man är i butiken!

Håll det enkelt på vardagarna!
Välj mat som går snabbt att laga och som barnen äter i alla fall något av. Komplettera med en god sallad till er vuxna, eller gör två olika smaksättningar. Barn brukar ogilla när man blandar ihop för mycket, då kan ju vad som helst gömma sig i maten… Spara nya recept till helgerna när det finns mer tid och tålamod.

ugnspannkaka

paj

Handla på matvarorna på nätet eller beställ en färdig matkasse
Till och med i vår lilla by finns det möjlighet att beställa en matkasse med färdig meny att hämta ut på matbutiken. Så smidigt att låta någon annan sköta planeringen och plocka ihop varorna. Och jag tänker att det i slutändan kanske inte blir så mycket dyrare. Hade vi haft möjligheten hade jag gärna handlat på nätet, att i lugn och ro klicka hem det som behövs. Vi brukar handla på vägen hem från jobbet eller en kväll när barnen lagt sig, att ta med alla barnen i matbutik brukar sällan vara någon hit för någon i familjen. (Är det någon mer som upptäckt hur lugnt och skönt det är att handla sista timman innan stängning!? Lyx!) Har man dessutom planerat veckans mat och har en inköpslista är det så mycket smidigare än att behöva sno ihop något i butiken. Så lätt att glömma bort något som behöver handlas då…

Backup lösning i frysen
Se till att alltid ha något lättlagat alternativ i frysen. När det väl kör ihop sig, för det gör det nu och då, är det skönt att vet att det finns något att plocka fram som går snabbt och smidigt att laga till. Frysta köttbullar, pyttipanna, korv, bacon, fiskpinnar.

Laga extra
Gör lite extra när ni ändå lagar mat så finns det möjlighet till matlådor. Eller att kunna frysa in för att äta hela familjen till middag en dag när det är tight om tid. När vi lagar middagsmaten brukar nästan alltid ta i lite extra så att det finns till minst en matlåda dagen efter eller att kunna frysa in för framtiden.

TV/iPad
Låt barnen vara med och dela grönsaker och lägga tillbehör i skålar om de vill. Men ganska ofta hemma hos oss brukar barnen få sitta en stund framför TVn medan vi lagar mat. Vi upplever att det inte är så tokigt med en lugn stund efter en dag på förskola/skola/fritids. Och det spar oss mycket tålamod och tjafs!

Vi vill också slå ett slag för mat som sköter sig själv i ugnen. Klyfta grönsaker i lagom storlekar, strö över lite olja och salt och bara skjuta in i ugnen som sköter resten. Super lämpligt! Här är morötter, rödbetor, potatis. Prova även med sötpotatis, palsternacka, broccoli, blomkål… Servera med någon god röra. Eller naturell yoghurt/creme fraiche åt barnen.

Addera sallad och tillbehör! Vips så är den barnanpassade maten riktigt god även för vuxna.

Den sparsmakade pizzan med ost och skinka blir en helt annan smakupplevelse genom att addera parmaskinka, parmesan och gröna blad!

Soppa är god och enkel vardagsmat och kan göras på nästan ingenting. Barnen kan samtidigt utfodras med pannkakor…

Det är okej att servera våffla till middag ibland!

Håll det enkelt! Många gånger är det skönt att välja rätter som man vet att barnen äter. Går det dessutom snabbt är det dubbelt så bra! Figurpasta kan göra ätandet kul… eller att stansa falukorven med pepparkaksformar, kan ibland lura en liten matvägrare.

Att addera grönsaker är alltid en bra idé! Vi äter ofta hamburgare med morotsstavar istället för pommes.

Veckoplaneringen och inköpslistan sitter mitt i köket på kylskåpet hemma hos oss.

När det går smidigt så kan man göra barn/vuxen variant på vardagsmaten. Vi vuxna vill ju ofta gärna ha lite mer kulinarisk upplevelse än de små i familjen.

 

 

 

 

Tallrik med fack, perfekt för den som inte vill blanda ihop maten. Och att äta med händerna, vem vill inte det!? Kladdet och hushållspappersåtgången hos en småbarnsfamilj alltså…

Vardagsrätter du nästan alltid kan slänga ihop även om kylskåpet ekar tomt;

Pannkaka / ungspannkaka
Omelett
Pasta med tillbehör i skålar
Tacos (i allafall nästan)
Soppa

 

Länktips för dig som vill läsa mer eller ha recept tips för vardagsmat;

Läs om hur Linneas skafferi tänker kring att planera vardagsmat

Mama.nu skriver om middagspanik och rätter som barnen faktiskt äter

Köket.se tipsar och god mat för barn

ICAs bästa vardags recept och recept för barn

Coops bästa veckomiddagar och recept för barnfamiljer

Mitt Köks tema vardagsmat

5 2 Röster
Inläggsbetyg
barn och mat, bra mat, laga mat i vardagen, mat, matlista, matplanering, planering, småbarn, småbarnsvardagen, vardag, vardagsmat
Föregående inlägg
Årskrönika 2018
Nästa inlägg
Håll barnen varma i vinterkylan
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x