Volldalshøgda – i gränslandet mellan Sverige och Norge

Det är en härlig känsla när man hittar en tur på fjället som inte så många känner till. Att hitta en dold liten pärla som dessutom visar sig vara en riktig guldtur! Precis så var det när vi under sommaren vandrade upp på Volldalshøgda, ett fjäll i granslandet mellan Sverige och Norge. En fantastisk vandring med en makalös utsikt och en naturlig simbassäng på toppen.
Utsikten från toppen av Volldalshøgda är fantastisk. Här är vyn in i Norge.

Det lönar sig att vara förberedd, att planera, undersöka och läsa på

Någonting som vi alltid gör innan vi besöker fjällen (eller andra resor som vi gör) är att i förväg läsa på och planera lite äventyr och upplevelser. Ofta finns det mycket bra tips att hitta på internet, tidningar, broschyrer eller böcker. En bok som vi har haft mycket glädje och nytta av och där vi har funnit många härliga äventyr är boken ”Fjällvandra i Härjedalen”. Boken som är skriven av Eva Wallstam och  Bo Stenson beskriver 50 vandringar i Funäsfjällen och i närliggande Norge. Vi kan verkligen rekommendera den boken till dig som ska besöka Härjedalsfjällen.

Under åren har vi hunnit med att bocka av flera av de turer som beskriv i boken. I somras insåg vi dock när vi besökte Härjedalen och Funäsfjällen att vi inte har utforskat gränslandet mellan Sverige och Norge. Vi bläddrade i boken till den del som beskriver fjällen mellan riksgränsen och Røros i Norge. Ett fantastiskt fjällområde som faktiskt är förvånansvärt okänt bland både turister och bofasta. Det var då vi hittade tipset om turen upp på Volldalshøgda.

Vi hade dagarna innan gjort flera tuffa äventyr. Eftersom vi tyckte att turen som är ganska lättvandrad och är bara 6 km lång lät precis lagom att göra som en dagstur och dessutom väldigt vacker och spännande så vi beslutade oss för att göra den turen.

Mot riksgränsen

Vi började med att köra från Funäsdalen där vi bodde längs med riksväg 84 (vägen mot Röros). På vägen passerade vi Tänndalen och Fjällnäs och körde vidare till den parkeringsficka som finns vid gränsröset till Norge.  Från parkeringen tog vi stigen genom dikeskanten och korsade bilvägen för att börja vår vandring efter den led som går söderut längs den svenska sidan av gränsen och det renstängsel som finns uppsatt där.

Vid riksgränsen, barnen tyckte att det var spännande att gå runt gränsröset och på så sätt röra sig mellan två olika länder.
På andra sidan vägen vid riksgränsen börjar leden upp mot Volldalshøgda.

En liten led längs med riksgränsen

Det märks att detta är en ganska okänd tur som inte så många känner till, leden är liten och inte särskilt upptrampad. Leden är inte heller uppmärkt men eftersom det inte finns några andra leder och stigar som utgår från samma ställe så är det inte särskilt svårt att hitta rätt.

När man kommer upp en bit kan man vända sig om och se hur riksgränsen går som ett rakt streck igenom fjälllandskapet.

Den smala leden som bitvis är stenig och lite blöt då leden går över lite myrlänt terräng. Leden följer renstängslet rakt fram och är till en början inte särskilt speciell, faktiskt ganska tråkig. Barnen tyckte däremot att det var spännande att det på andra sidan stängslet finns ett annat land. De sträckte in händerna genom stängslet och plockade en blomma och sa – Titta en Norsk blomma!

Bitvis går leden över myrlänt terräng och vi rekommenderar att man har vattentäta skor/kängor.

Barnen hittade också flera stenar att klättra upp på längs med stigen. Som alltid stannade vi till för att fylla på med lite mellanmål och leka en stund innan vi vandrade vidare. Genom att fylla på med energi regelbundet brukar humöret och orken hos barnen hålla bättre.

Med ena forten i Sverige och andra i Norge.

I området rörde sig många renar som barnen nyfiket tittade på medan vi vandrade vidare uppåt längs med leden.

Över gränsen

Efter att ha några kilometers vandring längs med gränsen kommer vi upp och möts äntligen av vidsträckta fjällvidder och vi ser övergången, en trappa över renstängslet till den norska sidan av gränsen. Vi tar oss över och fortsätter sedan fritt över fjällhedarna mot toppen av Volldalshøgda.

Trappövergången över renstängslet och riksgränsen.

Naturen skiljer sig lite från andra vandringar vi gjort i området och kontrasterna mot turen vi gjorde upp på Anåfjället ett par dagar innan är påtaglig. När vi vandrar uppför fjällsluttningen möts vi av rundslipade klipphällar.

Fjällsluttningen är täckt av rundslipade klipphällar.

En bit upp hittade vi även en liten grotta som barnen genast utforskar. Vi har sagt det förr men det tål att upprepas. När man vandrar med barn är det är viktigt att ge tid och utrymme för just sådana små äventyr i det stora äventyret. Vi fortsatte sedan vidare uppför slutningen.

Barnen hittade en grotta som de genast kröp in i och undersökte närmare.

Lunch med fjällutsikt

Ungefär halvvägs upp mot toppen så gör vi en paus för att laga lite lunch och njuta av den fantastiska utsikten över Funäsfjällen. Vi konstaterar att detta är samma vy som vi tidigare har upplevt fast från andra sidan av Funäsfjällen, från toppen av Mellankröket i Tännäskröket. Vi äter lunch och pratar samtidigt om tidigare äventyr som vi gjort i de omgivande fjälllandskapet. Det är en fin känsla att få utforska ett och samma område men från olika håll och hitta nya plaster och se hur naturen varierar.

Vackra lunchvyer över Funäsfjällen. Närmast ligger Våldalshöjden.

Efter att ha fyllt på magarna med lite mat och vilat benen så fortsatte vi sedan vandringen upp mot toppen.

Bad med magiskt utsikt på toppen av Volldalshøgda

På vägen upp mot toppen är det ganska lättvandrat och man passerar flera små tjärnar. Ju längre upp vi kommer desto mer öppnas det upp med milsvida fjällvyer. Och väl uppe på toppen av Volldalshøgda (1103 m.öh) kan vi inte låta bli att bara stå och förundras över naturens storslagenhet, panoramautsikten är vidunderlig åt alla håll.

Vid Volldalshøgdas toppröse (1103 m.öh).

Här precis vid toppen hittar vi också det som är lite speciellt med just den här toppen, en liten tjärn som är utmejslad ur berget. En naturlig ”infinity pool” med minst sagt makalös utsikt.

Den lilla tjärnen på toppen av Volldalshøgda, som en naturlig simbassäng med omgivande klippor och magiska vyer.

Barnen som sällan tackar nej till ett bad kastar genast av sig kläderna för att ta sig ett dopp. Det blir dock inte mycket mer än just ett dopp eftersom vattnet inte är särskilt varm. Men det är ju häftigt att man kan bara på toppen av en tusenmeterstopp. Och riktigt varma sommardagar är det säkert fantastiskt att ägna några timmar där på klipporna runt tjärnen för att sola, bada och bara njuta.

Dags för ett dopp.
Vattnet var iskallt men det stoppade inte barnen från att ta sig ett dopp.

Tillbaka till Sverige

Efter att ha njutit en stund på toppen är det så dags att börja vandra tillbaka ner mot bilen igen. Vandringen nedför är enkel och behaglig och barnen skuttar fram över fjällslutningen så det går fort ner till trappan över gränsen.

Sedan vandrar vi tillbaka den sista biten ner till parkeringen och kör tillbaka till Funäsdalen. På vägen tillbaka stannar vi till vid Tänndalen för att köpa glass och prata om äventyret vi gjort. Vi konstaterar hela familjen att detta var en härlig tur, perfekt för småbarnsfamiljer som vill göra en tur i fjällen tillsammans. Lagom långt, tufft och med en makalös belöning på toppen. Detta är helt klart en av de vackraste vandringarna vi har gjort tillsammans i fjällen och vi kommer säkert att återkomma upp till toppen av Volldalshøgda fler gånger.

Det kändes också härligt att få vandra utan att möta massor med andra männsikor på fjället trots att det var mitt i sommarsemestern, det är någonting som har blivit allt mer ovanligt under de senaste åren särskilt i närheten av de större fjällanläggningarna/orterna. Vi är medvetna om att vi bidrar till att göra denna lite dolda pärla mer uppmärksammad nu och att det säkert inte uppskattas av alla. Samtidigt tycker vi att fler förtjänar att få uppleva denna fantastiska tur.

4.8 5 Röster
Inläggsbetyg
äventyr, fjällen, fjällvandra med barn, fjällvandring, friluftsliv, funäsfjällen
Föregående inlägg
Föreläsning från Folkhälsodagen 2021
Nästa inlägg
SUP på Ljusnan
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x