Kanotpaddling längs Voxnan

Voxnabruk kanot och camping

I lördags gjorde hela familjen en dagstur med kanot längs Voxnan. Voxnabruks kanot och camping skjutsade ut oss till Frostkilen och därifrån paddlade vi kanoterna tillbaka mot Voxna där vi hade bilen parkerad. Så otroligt smidigt att själv slippa skjutsa kanoter och klura med logistiken. En perfekt dagstur med barn.

Frostkilen som är ett populärt badställe om somrarna ligger otroligt vackert mitt inne i Hälsingeskogen. Vi fick börja med att skjutsa ner kanoterna för en brant sandsluttning, bara det var spännande tyckte barnen. Vi hann inte långt, bara några minuter, innan Nils började kännas väldigt avslappnad och tung framför mina fötter. Inte så konstig eftersom han vaknade klockan 04.00… Så vi la honom ner på liggunderlaget i botten av kanoten och där sov han gott, säkert lite vaggande med det rytmiska paddlandet. Lagom till Nils somnat blev Hilding kissnödig, som tur är finns det gott om sandstränder att stanna till vid.

voxnan

paddla kanot

Sträckan Frostkilen – Voxna har inga forsar utan erbjuder lugn paddling hela vägen, perfekt för familjer med små barn. Dock var vattennivån mycket lågt, vilket gjorde att vi på flera ställen fick hålla utkik och styra undan för stora stenar och trädstockar i vattnet. Vi fastnade vid ett tillfälle på en sten, men kom loss genom att kliva ur med en fot och skjuta ifrån stenen strax under vattenytan. Kanoterna är i plast och mycket stabila som det var aldrig någon fara att vi skulle välta. Precis lagom spännande för barnen. Vi blev även sugna på att prova att paddla SUP på denna sträcka, det ligger på listan över framtida äventyr. För den som önskar mer äventyr i paddlingen finns det gott om sträckor längre uppåt med mer utmaningar. Kolla hemsidan för fler alternativ. Det är otroligt vacker natur, flera av Sveriges vackraste paddlings sträckor finns tillgängliga här! Tänk att det är så lätt att missa vad som finns på nära håll och att man gärna åker land och rike runt men missar vad som finns i sin närhet.

Elins bror och sambo som var på besök hängde också med på turen. Vi hade varsin kanot per par och barnen turades om att åka med i de två kanoterna. Det var ju såklart mest populärt att inte behöva åka med mamma och pappa.

paddling

Vi packade med matsäck och stannande vid en av de många sandstränder längs med vägen för lunchpaus. Alltid spännande och att utmana ödet att äta på en strand med små barn. Barnen blev instruerade att sätta sig ned och sedan serverade vi och vi klarade oss förvånansvärt bra från sand i maten. Även om det inte var så varmt i luften värmde solen emellanåt och det var riktigt skönt att gå barfota i den solvarma sanden.

äta ute

matsäck

Barnen fick varsin liten paddel så att de också kunde vara med och paddla. Vi hade med liggunderlag som vi la i botten av kanoterna så att det isolerade lite och fanns något att sitta på. Vi vuxna höll oss varma av paddlandet, men barnen som satt still frös lite mer, så kan vara bra att tänka på att ha med sig varma kläder.

paddla kanot

Det händer mycket längs med vägen

Voxnan rinner djupt inne genom hälsingeskogen och här finns ett rikt och aktivt djurliv och det är stor chans att få se djur från kanoten. (Chansen minskar kanske i och för sig med tre barn, inte helt tysta, på paddelturen.)  När vi paddlat tidigare år har vi sett både älg och bäver. Denna gången såg vi inga levande djur, men väl spår av bävrar som gnagt och stigar där de släpat träd. På en av sandstränderna låg en älg som dödats av en björn. Det fanns gott om björnspår runtom.

Vi gjorde flera stopp vid de fina sandstränder som ligger längs med vägen. Vid en av stränderna byggde vi en balansbana av stockar. Mycket populärt! Sanden är i superfin kvalité, det är lika fin botten längs nästan hela sträcken. Australien känsla på sanden sa vi!

aktiva barn

Praktiska tips om du vill paddla med barn

Packa ett torrt ombyte i en dry-bag eller likande i fall om att olyckan är framme. Vi har en stor som passar lagom till en ryggsäck.

Ta med något för barnen att sitta på i botten av kanoten. Klä barnen varmare än dig själv då de inte håller värmen lika bra som de som paddlar.

Ta med gott om snacks/mellis. (gäller för alla äventyr med barn.) Man vet aldrig när energinivån behöver höjas ett snäpp för att undvika ett sammanbrott.

Paddla hellre en kortare sträcka men många pauser, barnen blir lätt uttråkade av att sitta still en allt för lång stund. Gör strandhugg för att undersöka omgivningen, äta, leka och springa.

5 2 Röster
Inläggsbetyg
aktiv familj, aktivt familjeliv, friluftsliv, höst, kanot, kanot paddling, paddling, sommar, utebarn, voxnabruks kanot och camping, voxnan
Föregående inlägg
Höstens första utflykt till svampskogen
Nästa inlägg
Att få ihop vardagen!?
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x