Att klä sig för kyla

Frusen? Det är jag för det mesta, eller i alla fall har jag varit. Under årens lopp har jag lärt mig knep för att hålla mig varm och att klä sig rätt för kyla. Det är ett måste för att kunna njuta av vinterns alla härliga äventyr. Att bli sådär genomkall kan förstöra vilket äventyr som helst. I denna guide delar jag med mig av mina bästa tips för att slippa frysa under vinterhalvåret, men många av knepen används nästan året runt.

Handledsvärmare och liners

Det där tunna extra lagret gör större skillnad än man kan tro. Både till en tjockare tumvante och i ett par längdskidhandskar. Då kan man också ta av sig vanten utan att händerna blir helt exponerade för vinterkylan när man ska hjälpa till att knyta skridskor eller fixa med matsäck. En annan sak att tänka på är att undvika att bära eller hålla i något när det  är kallt ute (jag vet, lättare sagt än gjort som förälder) det försämrar cirkulationen och du fryser lättare.

Fler lager på lager

Man brukar ju prata om 3 lager, underställ-värmade lager-skalplagg. Men det går utmärkt att tänka fler lager än så, speciellt på överkroppen. Mitt go-to plagg är att ha en extra dunjacka under ytterjackan.

Investera i varm jacka och varma skor

Här är det värt att lägga någon extra krona, en riktigt varm vinterjacka och skor som håller dina tår varma. (Och detta brukar gå utmärkt att hitta begagnat på nätet!) Extra plus om jackan har lite längd och går ner ordentligt över rumpa och lår.  

Fäll upp huvan

Genom att skydda dig från vind skyddar du också mot kyla. Det är viktigt med en bra huva på vinterjackan som kan fällas upp och gärna med ordentligt djup som att den sticker ut en bit utanför ansiktet.

Var sparsam med värme i bilen på vägen ut

På vägen ut till utflykten är det lätt att vrida på värme så att det blir sådär skönt och varmt, extra gott blir det med sätesvärmen i bilen. Men det försöker jag undvika, lätt att man blir lite för varm och så fryser man sedan istället när man ska ut ur bilen. Jag brukar köra på 17 grader och ingen sätesvärme om vi ska iväg och vara ute en längre stund. Däremot har jag ett fårskinn på det kalla skinnsätet i bilen, för usch vad hemskt det är att sätta sig på ett iskallt säte.

Klä på dig själv sist i hallen

Som förälder är det lätt att fara fram och tillbaka och hämta grejer och se till och hjälpa barnen att få på sig och se till att alla saker kommer med. Det dröjer oftast inte länge innan man själv är genomsvettig. Och som vi vet, fukt kyler, så det vill man inte börja dagen med! Så bara underställ till dess att barnen och packningen är fixad. Jag brukar ofast också ha ett par tofflor på för att undvika att kliva i de blöta fläckar som ofta finns på golvet i hallen.

Ull

Ull är ett fantastiskt material när det kommer till att hålla dig varm. Ullstrumpor är ett måste, har ett helt gäng hemma i olika tjocklekar och höjder på skaft. Har du en gång börjat med ull vill du inte använda något annat. Ullunderställ och som mellanlager.

Inga glipor

Som en förskolefröken stoppar jag i allt som kan stoppas omlott. Tröjan i underställsbyxorna, underställsbyxan i strumporna, vantar över jackärmar, benslut över kängor.  Jag ser till att det inte glipar vid hand eller fotleder eller i halsen. Underställ med en liten halskrage är de bästa, eller att komplettera med en halskrage.

Varm mössa

Eftersom det är just här den största delen av all värme läcker ut så är en varm stickad mössa viktigt. Och är det riktigt kallt finns det ju även pälsmössor värmer extra och skyddar kinderna.

Anpassa efter aktivitet

Var uppmärksam på när du börjar bli varm, och skala av kläder i tid. Det är så lätt att bli lite lite svettig och så snart du stannar efter det blir du fort kall av den lilla fukten som svettningen innebär. Samtidigt är det bra att hålla sig i rörelse, för man blir lätt kall av att vara still. Engagera dig i barnens lek eller med att fixa iordning med något.

Eluppvärmda vantar och sockar

Dyrt och lyxigt men kan vara värt att prova om man har pengarna och är extra frusen av sig.

Fyll gärna på om du har fler tips att klä sig för kyla!

Fler guider om hur man kan klä sig rätt på vintern

Vi har tagit fram fler guider kring att klä sig mot kyla som du kan läsa. Bl.a. har vi en guide för hur man kan hålla små händer varma, en guide för vinterkläder för barn och en annan för att klä barnen så de håller värmen, Du kan även läsa vår guide om att klä sig rätt för längdskidåkning där det finns många bra tips.

4.9 10 Röster
Inläggsbetyg
friluftsliv, klä sig för kyla, kläder för vinter, kyla, slippa frysa, varma kläder, vinterkläder
Föregående inlägg
Recension canvastavla från Bestcanvas.se
Nästa inlägg
Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x