Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter

Med Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare.

ANNONSSAMARBETE SILVA

Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen

Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till dina behov och aktiviteter. Välj mellan tre olika lampenheter, fyra olika batterier och tre monteringskit (hjälmfäste, styrfäste och GoPro-fäste). Alla delar är utbytbara, så med andra ord behöver du inte köpa flera olika pannlampor för dina olika ändamål. Lägg bara till en extra lampenhet, ett extra batteri eller de monteringskit du önskar till din pannlampa. Så har du en lampa som passar för alla dina aktiviteter och äventyr. Detta är helt enkelt den perfekta pannlampa för den aktiva familjen.

Silva Free är gjord för flexibel användning oavsett modell. Du kan till exempel enkelt flytta lampan från pannbandet och istället fästa den på din hjälm eller på ett styre. Välj ett mindre batteri som sitter bekvämt på huvudet när du vill springa snabbt. Eller ett större batteri att ha i ryggsäcken/vätskebältet eller cykelram när du vill vara ute längre och kräver mer ljus.

Precis som namnet antyder får du mer frihet. Obegränsade möjligheter att utöva aktiviteter i ljus, även när det är mörkt. Så låt inte höstmörkret hindra dig från att komma ut och vara aktiv.

Såhär använder vi Silva Free

Olika aktiviteter kräver olika mycket ljus. Att exempelvis springa efter en landsväg kräver inte lika mycket ljus som om du ska springa i teknisk terräng i skogen eller cykla MTB efter slingrande skogsstigar.

Tidigare har vi använt oss av olika pannlampor för olika aktiviteter. Men nuförtiden använder vi oss av Free till samtliga äventyr och aktiviteter i mörker. Silva Free ger oss nämligen möjlighet att anpassa pannlampan beroende på aktivitet och hur länge vi ska vara ute.

Vi tänkte nu dela med oss av hur vi kombinerar de olika lamphuvudena och batterierna för olika aktiviteter.

För vandringar och vardagsäventyr

Vi är ofta ute i naturen, året runt. Men under vinterhalvåret är det ofta mörkt om man ska ta sig ut på vardagar efter skola och jobb. Då behöver man en pannlampa för att kunna se var man går och vad man gör.

För sådana äventyr behöver man däremot ofta inte lika starkt ljus. Vi använder vi oss därför av Free 1200 lumen. Egentligen skulle det räcka med 400-600 lumen för dessa aktiviteter. Men det är alltid skönt att ha bra ljus när man är ute, hellre för starkt än för svagt.

Däremot använder vi olika storlek på batterier beroende på hur länge vi planerar att vara ute. På sådana äventyr spelar inte vikten på batteriet lika stor roll som om man är ute och är mer aktiv. Därför tar vi ofta ett lite större batteri. Dessutom brukar vi ha med ett extra batteri i ryggsäcken för säkerhets skull.

Ett litet tips som vi har för sådana äventyr är att koppla lamphuvudet direkt på batteriet. På så sätt kan man använda Free som en lampa om man exempelvis ska vara på en plats och laga mat, tälta eller liknande. Då kan man placera lampan så den lyser upp platsen.

Vill du ha lite bra tips på aktiviteter och äventyr att hitta på med familjen? Då kan du läsa om 10 tips på familjeaktiviteter som passar perfekt för mörka höst- och vinterkvällar.

För löpning

När vi springer är det viktigt för oss att pannlampan sitter skönt och väger så lite som möjligt. Att springa resulterar även i en hel del huvudrörelser. Eftersom vi ofta har batteriet på bakhuvudet så vill vi ha ett så litet batteri som möjligt . Vi springer sällan längre sträckor under vinterhalvåret behöver vi dessutom sällan ett särskilt stort batteri.  

Vi använder ofta Free 1200 när vi springer efter landsväg eller i enklare terräng som exempelvis motionsspår. Men vid tuffare och mer teknisk terränglöpning efter stigar föredrar vi att använda Free 2000. Ofta använder vi oss av 14,4 Wh batteriet (det minsta batteriet i serien) och det brukar räcka bra.

Maximera brinntiden

Vi försöker också att maximera batteriets brinntid genom att anpassa ljuset under löprundan. Det går nämligen att justera ljusläget på pannlampan (Free har tre olika ljusnivåer). Vi brukar minska på ljuset när vi springer på platt och otekniskt underlag för att öka ljuset vid mer tekniska partier. 

För längre pass brukar vi istället att ha ett extrabatteri som man enkelt kan byta till när det första tar slut. Ett annat alternativ är att ha ett större batteri som räcker längre men som man inte placerar på pannbandet bak på huvudet. De gånger vi springer lite längre pass så har vi nämligen ofta med oss en löparväst. Då kan vi utan problem förvara ett större batteri i den och använda en förlängningskabel för att ansluta batteriet med pannlampan. På så sätt slipper man vara orolig över brinntiden. Samtidigt som man slipper ha ett onödigt tungt batteri bak på huvudet.

En detalj som vi verkligen uppskattar när vi springer efter trafikerade landsvägar är det röda säkerhetsljuset bak på pannlampan. Det är lite synd att denna funktion inte också finns på de hjälmfästen som finns till lampan. Det hade varit perfekt så att man kunde använda säkerhetsljuset även när man cyklar eller åker rullskidor.

För längdskidåkning och långfärdsskridskor

När vi åker längdskidor och långfärdsskridskor så brukar vi oftast använda oss av Free 1200. I skidspåret och på snö blir det nämligen ljusare än om man exempelvis springer efter snöfria skogsstigar. Till skillnad mot när vi springer brukar vi däremot använda oss av ett lite större batteri, oftast 24.1 Wh och ibland även 36 Wh. Eftersom man rör sig på ett annat sätt och huvudrörelserna inte blir lika stora som vid löpning så blir det inte lika jobbigt att ha ett tyngre batteri. Men vi undviken det största batteriet då det oavsett blir för tungt för att ha bak på huvudet.

Ett tips är att ha med ett extrabatteri på längre turer. Dkan du enkelt byta till ett nytt och fulladdat när det första tar slut. Det kan även vara bra att tänka på att batteritiden blir sämre ju kallare det är ute. Ett annat tips kan vara att förvara batteriet det på ett varmt ställe nära kroppen.

Ska du ut på en kortare tur så räcker det med ett litet batteri som du kan ha på huvudställningen. Ha gärna två batterier. Ett större och ett lite mindre att använda i reserv ifall passet blir längre än väntat.

Vi åker däremot sällan särskilt långa pass med längdskidor i mörker. Men vid längre aktiviteter krävs givetvis ett större batteri. Så om du planerar att exempelvis köra Nattvasan kan 72 Wh batteriet vara ett bra alternativ. Men vi rekommenderar då att inte ha batteriet på huvudet. Det blir som sagt för tungt och obekvämt. Förvara istället batteriet i ett skidbälte eller liknande.

För MTB

När vi cyklar MTB håller vi högre fart. Vi cyklar oftast efter slingrande och tekniska skogsstigar och då krävs riktigt bra ljusstyrka. Då använder oss oftast av Free 3000 med ett av de större batterierna som ger riktigt mycket ljus under lång tid. Vi brukar oftast använda cykelfästet som möjliggör att använda pannlampan som ett vanligt cykellyse på styret. På så sätt har vi alltid ljus i färdriktningen. När vi cyklar MTB fäster vi batteriet på cykelramen. Då kan vi använda 72 Wh batteriet som möjliggör en brinntid som räcker för ett långt cykelpass.

Ibland använder vi även oss av hjälmfästet för att montera lamphuvudet och batteriet direkt på sin cykelhjälm. Men den använder vi mest för kortare cykelturer. Där man kan använda ett lite mindre batteri eller om vi cyklar mindre tekniska sträckor.

Silva Free ger oss obegränsade möjligheter

Sammanfattningsvis så kan man säga att Silva Free är en pannlampa som ger oss obegränsade möjligheter och mer frihet. Så att vi kan fortsätta att vara aktiva även efter solen har gått ner. Silva Free fungerar till alla de äventyr och aktiviteter som vi håller på med. Vi har sedan tidigare även andra pannlampor men sedan vi började använda Free så har faktiskt övriga lampor ej använts.

Så funderar du på att köpa en pannlampa för äventyr, träning och friluftsliv. Då tycker vi att du ska ta dig en titt på Silva Free.

Vi har valt att inte bli för tekniska i detta inlägg. Men på Silvas hemsida finns massor med information för den som vill fördjupa sig mer i Silva Free och dess funktion och specifikationer.

5 5 Röster
Inläggsbetyg
löpning, mörker, pannlampa, silva, skidåkning
Föregående inlägg
Att klä sig för kyla
Nästa inlägg
Julig äppelpaj på stekhäll
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x