Barn och sol

Finns det något bättre än när vårvintersolens strålar börja värma mot ansiktet, ett av mina favorit tillfällen, och jag uppskattar det mer och mer för varje år. När man bor i Sverige där vinterhalvåret minst sagt är ganska mörkt, så längtar vi efter soooool! Solen ger oss också det livsviktiga D-vitaminet, som vi behöver för ett starkt skelettet. Men hur underbart det än är så kan solen vara farlig i för stora doser och speciellt för barnens känsliga hud. Att som barn utsättas för mycket sol ökar risken för att senare i livet drabbas av hudcancer.

Eftersom vi snart åker till solen i Australien och hoppas att spendera så mycket tid vi kan utomhus känns det tryggt att fräscha upp kunskapen kring barn och sol. Barnens hud är ju extra känslig och solen så mycket starkare där borta än hemma. Så samtidigt som jag läser på tänkte jag passa på att göra en liten guide att lägga upp här på bloggen, och dela med mig av våra egna erfarenheter.

Vi har utgångspunkten kläder före solkräm. Eftersom barnets hud är så känslig vill man inte behöva smörja in mer än nödvändigt. Var uppmärksam på vilken solkräm du använder, välj en ekologisk för att undvika onödiga kemikalier, viktigt eftersom den appliceras direkt på huden. Välj en hög solfaktor, så hög du hittar till barnen! Om vi vet att vi ska vara ute mycket i solen under dagen brukar vi smörja in barnen redan på morgonen, annars är det lätt att glömma och vips har barnet varit ute en timma i solen utan skydd, lätt att glömma när man som småbarnsförälder har tusen andra saker att hålla ordning på. Fyll sedan på med mer solkräm under dagen, speciellt om ni badar mycket. Försök att hitta plagg som täcker barnens axlar om ni är ute en hel dag och solen ligger på ovanifrån. Glöm inte smörja ovansidan av öron om barnet har kort hår.

Investera i UV-plagg för barnen att använda när ni spenderar hela dagar vid stranden. Bra att även ha ombyte när man vill byta om till torrt så barnen inte blir kalla i blöta UV-kläder. Se till att de har lång ärm men vi upplever att det räcker om de täcker ner på halva benet. Försök att hitta en solhatt eller keps som barnet gillar och trivs i, så mycket smidigare att inte behöva ta en strid varje gång man ska ut. Mjuk och bekväm, och räcker inte det för barnet så kanske det går bättre med favoritfiguren på. Ett par riktigt bra solglasögon är skönt för ögonen och kan göra skillnaden för att barnet vill sitta ute och äta, även i skugga kan det vara jobbigt om solen reflekteras från omgivningen.

Undvik att vara ute i direkt solljus under de varmaste och mest soliga timmarna mitt på dagen när det är högsommar, barnen mår ofta bra av en paus för att orka hela dagen, starkt solljus är inte bara farligt för huden utan tröttar också. Man behöver också vara extra försiktig om man är nära vattnen eftersom det reflekterar solstrålarma, är man ute på vattnet på segelbåt, kajak eller liknande kan det vara lurigt eftersom man inte alls känner hur solen tar om det finns en svalkande bris, det känns först på kvällen.

Var extra försiktig när barnen är riktigt små, första året bör man vara extra noga med att undvika solen. Vi har använt oss mycket av tunna jumpsuits, med långa ärmar och ben till vardags och UVdräkt om bebisen ska bada. En tunnare filt för att täcka bara kroppsdelar om barnet sover ute i vagnen, men försök alltid att hitta skugga att ställa vagnen i. Täck aldrig för sufflettensöppningen med en filt, det kan innebära livsfara för barnet. Dels kan det bli otäckt varmt och genomströmningen av syre sämre. Amma små barn oftare varma och soliga dagar. Se till att de får i sig vätska, de är extra känsliga mot uttorkning.

Enligt vår mening är soltältet något överskattat. Det är trångt och blir fort olidligt varmt när det placeras ute i solen på en strand. Så snart barnet börjar röra på sig har ingen av våra velat vara kvar i tältet. Se hellre till att välja en strand eller utflyktsmål där det finns möjlighet till naturlig skugga. Som nybliven mamma, man kanske ammar, är det skönt att själv även ha tillgång till skugga. De gånger där möjligheten till skugga inte finns är det bättre att ha med ett parasoll, då blir den skapade skuggan inte lika varm.

Det känns också viktigt att kunna lära barnen redan när de är små hur man skyddar sig mot solens farliga strålning. Prata med barnen om varför vi måste skydda oss mot solen, och föregå med gott exempel! Glöm inte att skydda dig själv.

VATTEN! Se alltid till att ta med vatten när ni ska iväg någonstans, det går ofta åt mer än man tror. Försök också hålla koll så att de dricker ordentligt. Ofta blir det roligare med sin egen vattenflaska eller om man kan trolla fram ett sugrör att dricka med. Ska ni iväg på en längre tur i varmare klimat kan det vara idé att fundera på att packa ner vätskeersättning, ifall om att, små barn kan lättare drabbas av uttorkning och är det farligare för barn än oss vuxna att drabbas av.

Ska ni köpa en bärryggsäck, se till att den har ordentligt solskydd så att barnet kan sitta på ryggen utan risk för att vara utsatt i solen.

Ibland, trots att man gör sitt bästa, tar solen extra hårt på ett område man missat att skydda, då har vi använt Aleo Vera kräm som svalkar och lindrar bra.

Vad är era bästa tips för att skydda barnen mot solen? Dela gärna dina erfarenheter!

 

0 0 Röster
Inläggsbetyg
aktiv familj, barn, familj, semester, solresa, solskydd, UVkläder
Föregående inlägg
Tvätt, tvätt, tvätt och ännu mera tvätt
Nästa inlägg
Scandinavian Outdoor Kids Award
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x