Tvätt, tvätt, tvätt och ännu mera tvätt

Tvätt tvätt tvätt! Tvätta miljösmart och skonsamt för dig och dina barn.

Att bestiga tvättberget eller som jag också brukar kalla tvättuppdraget i en aktiv familj med 3 små barn, ’Never ending story’. Det är kladdiga bebiskläder, såsspill på tröjan, snoriga avtryck på axlarna på oss vuxna, kissolyckor, svettiga träningskläder, och fem personer blir mycket tvätt tillsammans, så mycket tvätt!! Ibland känns uppdraget minst sagt skittråkigt och skulle tvättstugan vara ren och tom finns det alltid mer tvätt att hämta uppe på badrummet. Det här blir ett lite matigare inlägg på hur jag tänker och lite tips för att tvätta miljösmart och snällt mot våra barn.

Se till att göra lite fint i tvättstugan (om du har en egen vill säga), det är viktigt för mig och gör det lite lättare att gå ner dit. Vi har vår tvättstuga i källaren, både skönt och jobbigt. Det går inte att slänga in en tvätt i farten, men den stora fördelen av ju att ingen annan än vi behöver se röran där nere, och det finna gott om utrymma att hänga tvätt. Jag har en liten korg med leksaker så Nils har något att greja med under tiden vi är där nere. Är jag själv brukar jag se till att lyssna på en ljudbok eller podd under tiden jag grejar med tvätten, det blir nästan lite lyxigt att få greja på själv med något bra att lyssna på i öronen. Jag vet att torktumlaren är en energitjuv men jag kan ändå inte låta bli att köra underkläder och handdukar för den mjukare känslan. Jag väljer ändå torktumlaren före att använda mjukmedel i tvätten. Men sommartid hänger jag all tvätt ute! När jag ska vika tvätten brukar jag bära in strykbrädan till TV-rummet och vika medan jag kikar på något bra program. Barnen är fortfarande för små för att riktigt kunna hjälpa till men ibland får de samla strumpor i par och så viker jag ihop, och så får de hjälpa till att bära upp sin vikta tvätt på rummet. Nackdelen med att ha tvättstuga i källaren och sovrummen på övervåningen är att det blir ett himla kånkande av ren och smutsig tvätt, och så Nils samtidigt på höften för det mesta, upp och ner för trappor, å andra sidan är det ju bra med vardagsmotion…

Stjälredan Nils är i sitt esse nere i tvättstugan, han sorterar gladeligen tvätt lite hur som helst, jag har flera gånger i sista minuten fått sett ett svart plagg inkastat bland den ljusa tvätten. Det finns också många spännande knappar att trycka på… Och såhär ordningsamt är det oftast inte alls här nere.

Nu till den lite mer tipsiga och miljösmarta delen av detta inlägg. Det finns lite enkla knep för att spara på både sin egen energi, minska tvättandet och spara på jordens energiresurs och för att snäll mot naturen och våra älskade barn.

  • Undvik sköljmedel! Det gör inte tvätten renare, bara adderar mer skadliga kemikalierester i dina plagg, (bla ftalater som är allergiframkallande) och som följer med vattnet ut i naturen. Helt klart en onödig produkt. Vill du ändå ha den mjukgörande effekten kan man använda några matskedar vinäger istället.
  • Välj parfymfritt tvättmedel eller om du inte kan vara utan doften så välj ett milt parfymerat alternativ. Välj ett miljömärkt tvättmedel, t.ex. Bra Miljöval eller Svanen. Se till att dosera rätt, för mycket tvättmedel gör inte tvättare mer ren men ger mer utsläpp med vattnet och blir onödigt dyrt i längden för dig själv. Läs på doseringstaballen på tvättmedelsförpackningen och dosera efter om du har hårt eller mjukt vatten, den informationen finns på din kommuns hemsida. Har du som 80% av Sveriges befolkning mjukt vatten löddrar tvättmedlet lättare och mindre tvättmedel behövs. Se till att skaffa dig ett mått istället för att dosera på frihand, jag lovar att du kommer minska på tvättmedels åtgången. Win-win för dig och miljön! Här har vi en läxa att göra för hemma hos oss höftas det friskt med tvättmedlet…
  • Tvätta inte kläderna för ofta utan bara när de är smutsiga. Lukta på plaggen och kika efter smutsfläckar innan du av gammal vana slänger dem i tvättkorgen. Jeans, byxor, tjocktröjor och många andra plagg kan oftast användas flera dagar. Har plagget bara en fläck är det smart att försöka tvätta bort den för hand och du kan använda plagget någon mer dag innan det behöver tvättas i maskinen. Detta spar både på dina kläder och på miljön. Ullplagg räcker ofta att vädras om plagget inte blivit genomsvettigt eller har mycket fläckar.
  • Använd galltvål för att få bort fläckar. Den innehåller bara naturliga ämnen, inga kemikalier, bra för miljön och för dina barn som sedan ska använda kläderna mot sin känsliga hud.
  • Att tvätta fulla maskiner är inte så svårt i en stor aktiv familj och tänk också på att köra kortare program om tvätten inte är så hårt smutsad.
  • Tvätta inte varmare än vad som behövs. Den mesta energin vid tvättning går åt att till att värma upp vattnet. Kläder i 40 grader och 60 grader för underkläder och lakan är en bra riktlinje.
  • Häng tvätten ute så ofta du kan! Då torkar den snabbast och luktar oslagbart gott tycker jag.
  • Genom att köra en tom maskin på hög temperatur så rengör du tvättmaskinen. Tänk på att lämna tvättmedelsfacket och luckan öppen när tvättmaskinen inte används så att du undviker unken lukt.

Vad är dina knep för att göra det lite lättare att bestiga berget i tvättstugan, och har du fler miljösmarta tips? In och kommentera!

Här är har jag hittat informationen till mina tips: Naturskyddsföreningen, Helsingevatten , viivilla.se

0 0 Röster
Inläggsbetyg
kläder, livet med barn, tvätt, vardag
Föregående inlägg
Att kunna njuta i stunden
Nästa inlägg
Barn och sol
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Lina
Lina
6 år sedan

Punkt 3 skulle mina tre äldsta behöva lära sig. Det är så mycket enklare att vräka alla kläder från golvet i rummet i tvättkorgen än att vika tillbaka in i garderoben. Med 7 i familjen ”nockar” tvätten en lite nu och då. Jag brukar försöka köra intensivt med 6-7 maskiner i rad när jag kör så allt går igenom och jag kan känna mig nästan klar med tvätten nån gång. Sen har vi ju ingen tvättstuga heller så skulle jag ta en maskin om dagen skulle vi ha en tvättställning framme jämt…

Malin
Malin
6 år sedan

Hej! Skulle verkligen uppskatta bilder på eran tvättstuga ?har också en tvättstuga i källaren som jag har tänkt renovera men behöver få lite inspiration ?

Christian Olars
Admin
6 år sedan
Reply to  Malin

Hej Malin,
Just nu är vi i Australien men jag har din önskan i åtanke, så kan jag försöka sätta ihop något när vi är tillbaka på hemmaplan igen, det blir först efter påsk. Kul att du frågar 🙂 /Elin

4
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x