Kosafari – en guidad tur i kohagen

Kosafari

I hjärtat av Hälsingland

Idag tänkte vi ta med er på en guidad tur i kohagen. På så kallad kosafari i bondeslottens by, Långhed, strax utanför Alfta. Ja du hörde rätt, kosafari!

För ett par veckor sedan besökte vi Diana och Lars. De bor på en bondgård i Långhed i hjärtat av Hälsingland. Och tog oss med ut på kosafari bland världsarvslistade Hälsingegårdar och grönskande åkrar och hagar.

På gården föder de upp nordsvenska brukshästar och de erbjuder även hästturer med släde på vintern och vagn på sommaren. På gården erbjuds även möjlighet att bo för mer långväga gäster. Man kan exempelvis hyra sig en egen liten gård. Perfekt om man vill uppleva vackra Hälsingland, på riktigt – från insidan.

Nyfikna kossor
Ett gäng nyfikna kossor tittade misstänksamt på oss när vi kom ut i hagen. Men när vi tog fram höet så kom de genast fram.

Sedan finns det också många kor på gården och det är ju därför vi besöker Diana och Lars denna vackra sommardag, för att följa med ut i kohagen och titta närmare på kossorna. Diana berättar att de brukar ordna med kosafari vid ett par tillfällen varje sommar. Det brukar vara välbesökta turer som är uppskattade av båda barn och vuxna.

Vi fick träffa de busiga fölen på gården
Ett av de gulliga fölen

Vi inleder besöket med att besöka hästarna

Men vi började utflykten med att göra ett litet besök inne hos de nordsvenska brukshästarna som finns på gården. Det är stora och ståtliga hästar som tidigare användes flitigt inom jordbruk eller skogsbruk. Det finns tre föl på gården när vi besöker dem. De är nyfikna och lite busiga och vill gärna bli klappade av barnen. Barnen passade även på att mata hästarna lite. Hilding tyckte att hästarna var lite otäcka och höll sig lite i bakgrunden men valde till slut att titta på dem utanför hagen.

Barnen klappar ett av fölen på gården
Nordsvenska brukshästar är stora hästar, även deras föl är ganska stora. Men de var väldigt snälla, nyfikna och busiga.
Barnen matar hästarna tillsammans med Dianal som har gården
Att mata hästarna med hö var också spännande tyckte barnen, även Hilding som annars tyckte att hästarna var lite skrämmande och stora.
Dags att hoppa upp i vagnen bakom traktorn för att åka ut i kohagen
Så var det dags att kliva ombord på traktorekipaget för att bege oss ut i kohagen!

Mot kohagen

När vi var färdiga inne hos hästarna var det så äntligen dags att hoppa upp på en traktorvagn för åka en liten bit till vi kom fram till en av gårdens många kohagar. Väl framme körde traktorn ut oss i hagen bland kor och kalvar.

Med drönaren kunde vi få ett litet annorlunda perspektiv på kosafarin
Där nere står vi på vagnen och matar kossorna.
Barnen matar kossorna med hö
Barnen tyckte att det var roligt att få mata kossorna med det hö som fanns på vagnen.

Med i vagnen fanns hö som vi kunde mata kossorna med och det dröjde inte länge innan kossorna samlades alldeles nära runt vagnen så vi kunde klappa dem. Under tiden som Diana berättar om hur kornas liv ser ut och hur det fungerar med kalvning, foder m.m.

Sitt inne i kohagen får vi stå på vagnen och mata kossorna
Det är något speciellt att stå mitt ute i en kohage, i ett soligt och grönskande vackert midsommarlandskap omgiven av nyfikna kossor och kalvar.

Barnen tyckte att det var spännande att mata kossorna och fascinerades över hur deras tungor snurrade in höet munnen när de åt. Och hur de sträva tungorna killades när de kom åt på handen.

Vi får på traktorvagnen och matar kossorna

Avslutande traktorfärd

Efter höet var slut så gjorde vi en liten extra sväng med traktorn för att se oss lite om i de vackra omgivningarna i Långhed. Barnen tyckte att det var både spännande och mysigt att åka bakom traktorn.

Det var mysigt att åka en sväng med traktorn i det vackra landskapet i Långhed.

Det här med kosafari är egentligen ingenting märkvärdigt. Många kanske tycker att det verkar onödigt när det finns massor av kossor i olika hagar här på landsbygden som man kan åka och mata och titta på. Men i sin enkelhet så är det just precis äventyr som dessa som barn ofta uppskattar mest. Detta var en aktivitet som vi varmt kan rekommendera andra barnfamiljer att testa och som vi tror att de flesta barn kommer att uppskatta.

Åter igen kan vi konstatera att det finns så mycket spännande utflyktsmål och aktiviteter på hemmaplan om man bara ser sig omkring, det här med hemester är fantastiskt!

0 0 Röster
Inläggsbetyg
bondgård, hälsingland, hästar, hemester, Ko, kosafari, Kossor, långhed, sommar, svemester
Föregående inlägg
SUP äventyr i Voxnan
Nästa inlägg
Bland färggranna väggmålningar, schabloner och pyssel på Hälsingegård Ol-Anders
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x