Dagstur till Sydney

I tisdags gjorde vi en dagstur till Sydney, vi tog färjan från Manly in till Circular Quay, inte långt från Operahuset och Harbour Bridge. Den här dagen planerade vi att göra lite hederlig sight seeing, det känns ju konstigt att ha varit i Sydney under två månader utan att ha kikat närmare på Australiens mest kända turist attraktioner. Vi tog en tur runt Operahuset, genom Royal Botanic Garden och under Harbour Bridge och genom stadsdelen the Rocks.

Vi började som alltid med mellis för att fylla på ork och humör, vi satte oss med utsikt över Operahuset. Sedan var det dags att ta sig an trapporna upp mot Operahuset. Lyckan var stor för Nils som just för tillfället älskar trappor, ’prappa’ säger han och tar sikte mot alla trappor han kan se.  Det gäller att hänga med! Som tur är, är han försiktig av sig och tar det oftast lugnt.

Operahuset är helt klart en häftig byggnad. Dock ser den mer sliten ut på nära håll än vad jag förväntat mig, men kanske inte så konstigt det är ju inte precis nybyggt. Barnen var mest fascinerade av de försterputsare som hängde med rep och sele högst upp i en av byggnadernas topp. Vi gick ett varv runt och imponerades men sedan var barnens tålamod för Operahuset slut och vi gick vidare mot ’The Royal Botanic Garden’ där barnen fått syn på ett litet tåg de gärna ville åka med. Kan ni gissa vad Operahuset föreställer? Jag gissade på vågor, båtsegel eller vingarna från en svan, men nej arkitekten har fått inspirationen från en apelsin skuren i klyftor, oväntat eller hur!?

Det lilla tåget var en 25 minuters guidad tur genom trädgården, vilket passade oss perfekt. Det var samtidigt dags för Nils att sova sin tupplur mitt på dagen. Så Christian gick runt trädgården med Nils i vagnen medan jag, Stina och Hilding åkte med tåget. Här fanns massor av fina och ovanliga växter att kika på, vi åkte bl a genom en palmdjungel och fick se rosa bananer. Guidningen var så klart på engelska men för barnen räckte det gott att översätta valda detaljer som kunde intressera dem. Planen var att äta i trädgårdens restaurang, men tyvärr var den abonnerad av ett större sällskap för dagen, den så ut att ligga super mysigt.

Sedan var det dags att leta reda på ett ställe att äta mat. Inte helt enkelt med en bestämd 6-åring och en mycket kräsen 4-åring, dessutom vill man ju gärna att båda barnen ska äta för att humöret och orken ska räcka hela dagen. Och att hitta ett ställe i tid innan blodsockret är i botten och gärna så att barnen har lite tålamod kvar att vänta den tid det tar innan maten kommer ut till bordet. Och helst ville vi äta på något som inte är en snabbmatskedja, även om det valet vid tillfället var lockande smidigt. Ni känner säkert igen bekymret. Efter 45 minuters letande (och en extra macka i barnens magar) så hittade vi ett ställe som uppskattades av hela familjen, stora OCH små, ett creperie, ’Four Dogs Creperie’. Vi vuxna åt galette med apelsin, kyckling, getost toppad med hallonsås och granatäpple. Barnen åt pannkakor med jordgubbar. Win-Win!

En liten avstickare men Så himla mysigt med creperie, vi kan verkligen rekommendera ’Creperie & Logi’ mitt i Visby och ’Creperie Lemoni’ i Uppsala. Två favoritställen, lyxigt gott för vuxna och barnsligt gott för små magar.

Mätta och glada gick vi vidare mot Harbour Bridge, från denna sida fick vi en fin vy ut mot Operahuset. Speciellt Hilding tyckte det var spännande med den stora bron och att kunna stå under medan tågen dundrade förbi ovanför. Vi såg flera grupper som gick på tur upp på brons bågar, säkert ett spännande äventyr för familjer med större barn, kan tänka mig att vyn där uppifrån är minst sagt magnifik.

På vägen tillbaka mot Circular Quay strosade vi genom stadsdelen The Rocks. Riktigt mysigt och lugnt område med många restauranger och små butiker med allt från fina souvenirer till Alpacka ull. Här hade vi gärna tillbringat mer tid här men med tre små rastlösa barn är inte favorit sysselsättningen att strosa runt och kika i godan ro. Matmarknaden på fredagar, och marknaden på lördag-söndag här i The Rocks tror jag är värt ett besök, vi får se om det är något vi hinner klämma in. Vi gjorde ett besök i en nyöppnad liten designstudio, Squidinki. Fina illustrationer av Australiens mest kända kännetecken på vardags artiklar och souvenirer. Illustrationerna föll oss i smaken och med sin ’whimsical’ stil och även barnen gillade dem. Vi köpte oss glasunderlägg och en bricka i ekologisk bambu, tänker att det kan vara roligt att kunna använda hemma i vardagen och minnas vår tid här i Australien.

Sedan tog vi färjan hemåt mot Manly igen efter ännu en härlig dag i Sydney.

 

0 0 Röster
Inläggsbetyg
familj, resa med barn, sightseeing, storstad, sydney
Föregående inlägg
Blue Mountains
Nästa inlägg
Banana bread
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x