Septemberutmaningen- Plocka, laga och smaka på naturen

Det är dags att lära känna naturen igen, att återupptäcka och ta tillvara naturens skafferi. Att utforska naturens fantastiska och smakrika skafferi tillsammans.

Skogens skafferi är fyllt av matskatter och smaksensationer

Skogens skafferi bjuder på mängder smakupplevelser och matskatter som du kan plocka och tillaga. Vår fantastiska allemansrätt möjliggör för oss att fritt plocka mycket av det som finns att äta i naturen – miljövänligt, gott och gratis, det kan väl knappast bli bättre?!

Med vår kampanj ”Utforska naturen tillsammans” som vi har i samarbete med Outnorth vill vi , inspirera, uppmuntra och utmana dig till att komma ut i naturen tillsammans med dina barn. Att låta barnen utforska naturen genom sina sinnen är ett perfekt sätt att introducera naturen på, och att smaka på allt det goda som naturen har i sitt skafferi är någonting som barnen brukar uppskatta.

Ta med familjen ut i naturen och leta någonting ätbart

Under september månad vill vi därför utmana dig till att ta med familjen ut i naturen för att ta vara på allt smakrikt som finns där. Att tillsammans leta efter någonting ätbart i skogens generösa skafferi som ni äter direkt eller tar med hem och tillagar och äter tillsammans. Kort och gott – Plocka, laga och smaka på naturen!

Harsyra är en favorit bland barnen. Harsyra är en liten klöverliknande växt med platta, tunna blad med syrlig smak. Dock ska man inte äta den i för stora mängder då den innehåller oxalsyra. Men så länge man inte äter för mycket är det ingen fara.

I naturen finns många ätliga växter och vi hoppas att du och fina barn genom denna utmaning ska få upp ögonen för hur mycket ätbart som det faktiskt finns i vår fantastiska natur.  Att lära sig några vanliga växter som har ätliga delar gör att man ofta kan hitta något att provsmaka i naturen.  Vi märker också att vi får lära oss tillsammans genom att läsa på när vi hittar växter och bär vilket gör att både vi vuxna och barnen lär sig nya saker och får utforska naturen tillsammans.

Faktum är att allt fler har börjat ta tillvara på det som naturen erbjuder och att se naturen som ett skafferi och at det blivit lite pånyttfödelse när det gäller att ta tillvara på allt ätbart, gott och nyttigt som naturen bjuder på. Förr i tiden var det en kunskap som kunde vara skillnad på liv och död och man var duktig på att ta tillvara på naturens skafferi. Tyvärr är detta en kunskap som har gått förlorad och forskning visar att dagens människor har betydligt sämre kunskap om växter än tidigare generationer.

Därför känns det glädjande att allt fler söker sig ut i naturen för att plocka bär, svamp, rötter, skott, blad, knoppar och olika växter som man sedan tillagar och äter.

utflykt

Viktigt – tänk på detta!

Men det finns också växter som är giftiga, därför är det viktigt att bara smaka på växter man riktigt säkert vet vilka de är. Plocka bara växter som du är säker på att du känner igen. Fråga någon som kan om du är osäker

Allemansrätten – inte störa och inte förstöra. Man får inte gräva upp rötter eller bryta av grenar. Och allemansrätten gäller inte granskott. Man måste fråga den som äger träden om man får plocka skotten på granarna.

Ett fantastiskt sätt att utforska naturen tillsammans på

Prova, ha roligt, läs på och gå på upptäcktsfärd och utforska naturen tillsammans. Med rätt kunskap kan en vanlig skogspromenad bli en spännande jakt på naturlig mat och vilda smaksensationer. Och dessutom blir det ett fantastiskt sätt att utforska naturen tillsammans på! Vem vet, kanske kan ni hitta saker i naturen för att tillaga en hel middag?

Delta gärna med er av era utforskaräventyr!

Lycka till med utmaningen! Dela gärna med er av era utforskaräventyr via instagram och inspirera/tipsa andra genom att tagga era bilder med #utforskanaturentillsammans så att vi kan peppa och inspirera varandra!

5 1 Röst
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Fettjeåfallet
Nästa inlägg
Sångbäcksfallet
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x