Frejas första fjällvandring, bokrecension

Författare EMMA V LARSSON, Illustratör MARIA TROLLE, utgiven av Calazo förlag

Boken, Frejas första fjällvandring, handlar om Freja som under sommaren ska göra sitt livs första fjällvandring. Man får följa familjens förberedelser och Frejas tankar och oro inför äventyret. Boken beskriver resan och läsaren får följa med på vandringen i fjällen. Barnet får följa Frejas upplevelse och känslor under fjällresan. Det är både spännande och till och med lite läskigt, men mest mysigt.

Det första vi lade märke till var de otroligt fina illustrationerna. Fulla av små detaljer och verklighetstrogna miljön i de svenska fjällen. Fin färgskala och hög igenkänningsfaktor. Bilderna i boken är fantastiska och det blir nästan som en bok i sig att bara kunna prata och diskutera utifrån bilderna. Vi älskar bokens layout!

Så roligt med barnböcker som handlar om friluftsliv, då det finns inte så många. Det viktigt med möjligheten till igenkänning i böcker vilket ju just naturupplevelser är för våra barn. Det är mysigt att utifrån bilderna och berättelsen kunna prata och minnas tillbaka på barnens egna upplevelser från fjällvandringar.

Boken passar perfekt för dig som har små barn, (3-6år cirka) som ska upptäcka fjällen. Det är en bra förberedelse för att se lite av vad som kan vänta på en fjällvandring. Eller för barn som fjällvandrat tidigare och kan känna igen sig i miljön och de olika aktiviteterna.

Det märks att boken är skriven av någon som varit och vandrat utifrån Storulvån. Som vuxen och en van friluftsare kan jag tycka och boken känns lite som en uppradning av de olika momenten i en typisk fjällvandring. Hade önskat mer av en berättelse i handlingen, och tror också att det hade fångat mer uppmärksamhet hos våra äldre barn där det som tas upp mest känns som självklarheter. Men boken är helt klart mysig för mindre barn som ju också är målgruppen, och jag skulle gärna köpa den i present och ge bort.

Såhär tyckte våra barn;

Nils, 4 år
Tyckte boken var spännande, och lyssnade noga till berättelsen. Ville direkt läsa boken igen. Efter att vi läst en andra gång bläddrade han själv igenom och kikade på de fina illustrationerna och upptäckte detaljer i bilderna. Nils gav boken en miljon stjärnor, han tyckte den var supermysig!

Hilding, 7 år
Fastnade för de fina bilderna och bläddrade intresserat. Vi kunde prata utifrån boken om de fjällvandringar vi gjort och vad vi sett när vi varit ute på fjället. Hans betyg blev ”3-4 stjärnor” av 5.

Stina, 9 år
Läste boken själv vid läggning, och tyckte att den var okej. Men tyckte att det kändes som en bok för små barn. 3/5 stjärnor

5 3 Röster
Inläggsbetyg
barnbok, böcker för barn, böcker om fjällvandring, fjällvandra med barn, Frejas första fjälläventyr, friluftsbarn, friluftsföräldrar
Föregående inlägg
Matning av napplamm på Gisslause Lammgård
Nästa inlägg
Checklista, Friluftsgarderob vår
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x