Matning av napplamm på Gisslause Lammgård

Under sommaren 2020 tillbringade vi en vecka på Gotland bland sandstränder, raukar, ruiner, fornlämningar och mysiga små gårdar med djur, gårdsbutiker och hembakat fika. En av veckans (och sommarens) absoluta höjdpunkter blev besöket på Gisslause Lammgård.

Mellan Slite och Lärbro ligger Gisslause Lammgård, en mysig och genuin gotländsk lammgård med café, gårdsbutik och flera roliga aktiviteter för hela familjen. Vi hade läst om gården och möjligheten att få flaskmata lamm vilket lät för mysigt för att kunna motstå.

Asundens raukfält

Men vi började dagen på Asundens raukfält, ett stort fint naturreservat med stora raukar som ligger i närheten av Slite. Det finns många raukfält på Gotland, och flera är väldigt välbesökta på sommaren. Men Asundens är till skillnad från de andra mer välbesökta raukfälten lite mindre känt och därför inte lika fullt av turister.

Gisslause Lammgård

Efter att ha klättrat på raukar ett par timmar så åkte vi till Gisslause Lammgård. Där möttes vi av höns, katter, kaniner, ankor och av härliga Elisabeth som äger och driver gården.

Allt kändes väldigt genuint och sommaridylliskt och Elisabeth berättade engagerat om gården, djuren och om lammen under tiden som hon blandade iordning välling i nappflaskor. Barnen lyssnade med spänning och fick sedan varsin nappflaska innan vi vandrade ut i fårhagarna.

Förutom att mata lammen fick vi även en till uppgift, att ge lammen mys och kärlek. För att veta att vi skött uppgiften skulle vi se till att vara riktigt smutsiga om händerna efteråt. Väl ute på plats i hagen kallade Elisabeth på lammen som genast kom springande mot oss och kastade sig över nappflaskorna. Det gällde att hålla i, de var helt klart ivriga i sugandet. När vi besökte gården var det i slutet av sommaren och lammen är ganska stora så själva matningen är över på bara ett ögonblick. Sedan kom den mysigaste delen av upplevelsen.

Mysa med lamm

För efter att lammen hade fått mat måste de också få lite närhet och kärlek. Barnen klappade, kliade, kramade och myste och de förtjusta lammen viftade glatt på sina svansar vilket Elisabeth förklarade var ett tecken på att de är nöjda och glada. Allra mest om den lila svansen snurrade i en cirkel. Till och med Hilding som vanligtvis är lite reserverad mot djur och som till en början tyckte att det var lite läskigt mjuknade upp och satt sedan nöjd och klappade på lammen. Och Nils som är familjens stora djurälskade njöt verkligen av att få klappa, mysa och krama på lammen.

Där i fårhagen satt vi en lång stund och myste med lammen innan vi gick tillbaka. Och ja, vi hade lyckats för vi var alla fem smutsiga efter fettet i lammullen.

Hembakat fika

Vi avslutade sedan vårt besök med att köpa fantastiskt gott och hembakat fika i det lilla café som fanns på gården. Vi hade turen att få smaka saffranspannkaka med salmbärssylt, den klassiska gotländska specialiteten, som var magiskt gott. Vi satt sedan där och myste bland ekarna i solen och konstaterade att mer genuint och sommaridylliskt kan det knappast bli.

Detta blev som sagt en av sommarens riktiga höjdpunkter och någonting som barnen fortfarande pratar om. Så har du planerat att besöka Gotland sommartid kan vi varmt rekommendera ett besök på Gisslause Lammgård.

För att mata napplammen tas en gårdsavgift på 100kr/familj ut för aktiviteten då ingår även lite andra aktiviteter som finns.

Hidevikens badstrand

Vill man göra en heldagsutflykt i området runt Slite/Lärbro så kan vi också rekommendera Hidevikens badstrand. Det är en mysig, långgrund och barnvänlig strand som inte är så välkänd bland turister. Är helt klart är värt ett besök om du har vägarna förbi. Lite av en gömd pärla. Denna utflykt gjorde vi en annan dag, men ett besök hit går utmärkt att göra i samband med ett besök till Gisslause Lammgård och Asundens raukfält.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
asundens raukfält, Gisslause, gotland, hideviken, lammgård, mata lamm, raukar, semester, sommar, svemester
Föregående inlägg
Säterturen
Nästa inlägg
Frejas första fjällvandring, bokrecension
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x