Gör det själv, jeans blir till shorts

Gör-det-själv Långbyxor blir shorts

Nils behövde shorts inför resan och de han hade förra sommaren var för små. Däremot hade han flera par byxor som han vuxit ur, så de har fått bli till shorts. Ett enkelt och miljösmart Gör-det-själv! Jag tycker det är så fint med hängsleshorts och när jag hittade ett par långa på Erikshjälpen så visste jag direkt att jag vill göra om dem till shorts. Till nästa sommar kan jag bara förlänga hängslena och de räcker förhoppningsvis ett år till.

Förra sommaren gjorde jag likadant med ett par gamla omoderna byxor i storlek 86. Klippte av och fållade upp, sprättade upp och tog bort justeringen på hängslena så att de blev längre och de passade perfekt som shorts på Hilding 4 år. Perfekt att kunna förlänga livslängden hos ett plagg.

Jag försöker att vara en medveten konsument, att handla mindre, använda det jag har, låna, handla begagnat och göra aktiva val när jag väl handlar nytt. (Mer om det i ett annat inlägg.) Fördelarna att återbruka är många, klimatavtrycket blir mindre, det blir billigare och plagg som egentligen inte är så slitna att de behöver slängas kan få nytt liv och användas längre.

Förenklat gör du såhär;
1. Prova plagget på barnen för att se vilken längd på shorts som är lagom. Glöm inte lägga till för eventuellt uppvik innan du klipper av.
2. Klipp av, mät gärna ifrån benslutet så att det blir någorlunda rakt.
3. Zickzacka kanten.
4. Vik in 0,5 cm och sy en raksöm på avigsidan på varje ben.
5. Vik upp så långt du önskar och sy fast på insida och utsida lår.

Vill du stället ha en fransad kant. Klipp av, sy en raksöm så långt upp som du vill ha fransarna. Sedan är det bara att börja repa upp, det kräver lite tålamod. Ta hjälp av en trubbig nål eller annat smalt föremål så går det lite lättare.

Eller klipp av och låt vara, inga konstigheter och snabbt fixat!

Fungerar även bra för oss vuxna om man kanske har jeans i garderoben som blivit aningen omoderna och därför inte används.

5 1 Röst
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Dagsutflykt till Taronga Zoo
Nästa inlägg
Dagens utflykt
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x