Hall för en aktiv familj

Vi ger dig tips, hall för en aktiv familj. Hallen är en plats i hemmet som lätt blir stökig, och ännu mer i en aktiv familj. Det är mycket prylar och plagg som ska förvaras lättillgängligt. Detta eftersom man tar sig in och ut flera gånger per dag med både smuts och prylar. Här behöver det också finnas plats för att ta på overaller. Eller att snöra på sig löparskor, göra sig iordning för en dag på jobb och skola. Samtidigt är hallen det första intrycket av hemmet och ska upplevas välkomnande. En kombination som inte alltid är så enkel! Här är våra bästa tips för en praktisk och organiserad hall.

Rensa ut efter säsong

Se till att endast plagg och utrustning som används frekvent finns i hallen. Ett bra tips är att aktivt sortera bort de plagg och prylar som inte används varje vecka och just denna årstid frigörs utrymme och ger större möjlighet att hålla en bra ordning. Bort med urvuxna plagg och skor, och plagg som inte är i säsong. Även cykelhjälmar som inte används vintertid, skor som bara används en gång varannan vecka osv. Denna rensning bör göras regelbundet, minst en gång i kvartalet.

Var sak på sin plats

En förutsättning för att kunna hålla ordning är att alla saker har en bestämd plats som är just dens. Då minskar man risken för plagg och prylar som flyter runt och skapar stök. De prylarna som inte har en plats blir ofta liggande eftersom det inte finns något naturligt sätt att stoppa undan dem på. Chansen är större att skolväskan, cykelhjälmen, skidpjäxorna, jackan, skorna är iordning om det finns en tydlig plats för dem så att barnen vet vart de ska placeras. Och när man vill röja undan går det snabbt eftersom man vet precis vart allt ska stoppas undan.

Personlig förvaring

Om var och en har en egen låda med sina egna vantar är det lättare att hitta just sina när man ska iväg ut. Vi har varsin låda i en byrå med mössor och vantar. Vi har också varsin korg med träningstillbehör såsom reflexväst, mössor, vantar, solglasögon. Kan också vara bra att ge barnen krokar som är deras. Då vet de vart de kan hänga av sig och hittar sina kläder när det är dags för utflykt.

Upphängning/Förvaring i barnens höjd

För att öka chansen till att få barnen att hjälpa till att hålla ordningen i hallen är det såklart en klar fördel om de når upp till krokar att hänga upp sin ytterkläder på. Och till bl.a. förvaring att stoppa undan mössor och vantar. Vi har knoppbrädor från Iris hantverk som vi använder för att hänga upp barnens kläder.

Praktiskt före snyggt

Det kan vara bra att fundera igenom vilka funktioner ni vill ha i er hall, vilka aktiviter och prylar som bör rymmas och vilka situationer som ska kunna tas om hand. Snöiga skidpjäxor, leriga hundtassar, svettiga träningskläder, ett helt gäng med skor från kompisar, blöta vantar och vad mer som kan tänkas hända under en helt vanlig vecka. Skapa förvaring efter din familjs behov. Fundera och analysera vad som skapar stöket och vad som behöver förvaras i hallen på en egen plats. Det som inte används varje vecka kan gott förvaras på annan plats.

Tork för vantar och skor

Någon form av elektrisk tork är bra för att ta hand för våta skor och vantar, för att ge längre livslängd och för att torka om man snabbt komma ut och leka igen. Perfekt för blöta träningsskor, för usch vad fort ett par skor kan bli förstörda av kombinationen fukt, svett och smuts. Fuktiga vantar och blöta träningsskor är vardag i vår familj så torken används dagligen. Vi har en tork, Wall , från Hedgehog .

Barnen kan enkelt själva hänga upp vantar, och ibland skor, när de kommer in, så skönt att slippa ha dem liggandes på golvet, eller nerknölade blöta i en låda. Med tornado läget kan man snabbt torka ett par vantar. Också skönt att den har en timer så att man kan lämna på och den stänger av sig medan man själv grejar med annat. Dessutom är den snygg och får hänga framme, vilket gör att den blir använd. (Till skillnad från vår skotork, från annat fabrikat, med slangar som får hålla till nere i källaren. Vi har även ett torkskåp nere i källaren som vi kör ibland när blaskvädret är som värst utomhus.)

Just nu får du 25% på Hedgehogs sortiment med koden: AKTIVTFL25 (Gäller fram till och med 20/2 2022)

Generös och slittålig entré matta

Ett aktivt friluftsliv innebär också att man är ute dagar när vädret för med sig smuts och väta in. Ju fler familjemedlemmar desto mer drar man med in. Då är det skönt att allihop få plats på entrémattan och ändå kunna stänga dörren. Då kan smutsiga skor kan placeras här. Med en matta utanför dörren ser man dessutom till att det värsta smutsen stannar kvar utomhus. Och med ett ordentligt skoborstställ för att bli av med det mesta smutsen innan man kliver in i hallen.

Golvvärme

Förutom att det är skönt för fötterna att gå på är det också väldigt praktiskt. Vi funderade och velade men beslutade till slut att lägga klinkers och golvvärme i hela hallen. Något vi inte har ångrat och så gott som dagligen haft stor nytta av! Perfekt för snöiga pjäxor eller blöta skor. Även blöta overaller och genomsvettiga träningskläder torkar fort på golvet. Enkelt att städa av när det blir lerigt, och man behöver inte vara orolig för att fläcka ner. (Perfekt när man ska springa in och hämta det där sista som man alltid kommer på i sista sekunden.)

Möjlighet till vädring

Vi är ofta ute och lagar mat i skogen. När man eldar luktar plagg ofta riktigt illa utan att vara smutsiga, de behövs inte tvättas utan det räcker bra att vädra dem. Detsamma gäller plagg i ull som mår bra av att tvättas sällan och istället vädras. Se till att om möjligt ha någonstans att hänga ut plagg i friska luften, så slipper hela hallen stinka av otrevlig röklukt.

Utnyttja oanvända utrymmen

Inbyggd förvaring under en trappa, använd takhöjden för hyllor högt upp med extra förvaring. Häng en korg med förvaring på insidan av en garderobsdörr. Platsbygg en förvaring för att utnyttja utrymmet maximalt. Kombinera möblers funktion, sittbänk och skoställ, sittbänk med förvaring, spegel med förvaring bakom o.s.v. Fyll på med krokar och korgar för extra förvaring. Det är alltid skönt att det finns lite extra plats när man får besök och vill stuva undan något snabbt.

Stängd förvaring

Kan man stuva undan och stänga om alla prylar och plagg får hallen ett mer ordnat intryck.

För vår del finns det inte ens chans att få plats med alla våra ytterplagg och friluftsprylar i hallen. Därför har vi även extra förvaring i hallen ner till källaren och på vinden i tyggarderober, perfekt för förvaring av säsongskläder. Där förvarar vi de där plaggen som används sällan eller till aktiviteter som bara görs ibland. Eller för skrymmande utrustning som helt enkelt inte får plats i hallen. Har man bara bra ordning och var sak på sin plats går det lätt att plocka fram vid de tillfällen då det behövs.

På väg ner till källaren har vi en liten ”extra hall” där vi bl.a. förvarar längdskidpjäxor och träningsskor.
5 3 Röster
Inläggsbetyg
aktiv familj, förvaring hall, hall, inspiration hall, ordning i hallen, ordning och reda i hallen, praktisk hall, skotork, smart förvaring, smart hall
Föregående inlägg
Rörelseglädje utan krav och prestation
Nästa inlägg
Packlista för skidsemester med barn i fjällen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x