Välja rätt cykelhjälm

Att välja cykelhjälm är inte enkelt. Under de senaste åren har dessutom utbudet av hjälmar fullkomligt exploderat vilket inte direkt har underlättat beslutet. I detta inlägg har vi därför tänkt dela med oss av lite tankar och tips kring vad man kan tänka på om man ska köpa en ny cykelhjälm.

ANNONSSAMARBETE TCMCYKEL.SE

Användandet av cykelhjälm ökar

Cykelhjälm är den viktigaste utrustningen du kan ha när du cyklar. Glädjande nog visar mätningar att allt fler vuxna och barn använder cykelhjälm, och man kan nu se en liknande trend när det gäller cykelhjälm som man tidigare har sett när det gäller användandet av hjälm i skidbackarna.  

Det är viktigt att vi som vuxna är goda förebilder och använda hjälm, inte bara våra barn. Att använda hjälm är dessutom ett enkelt och billigt sätt att slippa svåra hjärnskador.

Vad ska du använda din cykelhjälm till?

Köp en hjälm som passar hur du huvudsakligen cyklar. Om du ska köpa en ny cykelhjälm så kan det till att börja med vara bra att börja med måste du ringa in användningsområdet, d.v.s. vad du huvudsakligen har tänkt använda hjälmen till. Har du tänkt dig att cykla mest MTB längs med stigar i skogen eller på landsvägar eller på i stadsmiljö till och från skola och jobb?

Varför ska jag fundera på det kanske du tänker. Svaret är att det nämligen finns olika typer av hjälmar som är utformade särskilt för olika former av cykling, varje cykeldisciplin har sin egen typ av hjälm. Givetvis kan man använda en och samma hjälm till olika typer av cykling men det kan vara bra att köpa en hjälm beroende på vad du mest tänker dig att cykla. Om du exempelvis mest tänker använda hjälmen för att cykla MTB så är det kanske smart att satsa på en MTB-hjälm med skärm. Men om du mest tänker dig att cykla landsväg eller i stadsmiljö så kanske det är en annan typ av hjälm som du ska investera i.

Hitta rätt storlek

Den viktigaste detaljen när man ska köpa ny cykelhjälm är att hjälmen måste vara i rätt storlek, både för att den ska sitta bekvämt, ha rätt funktion och skydda som den ska. Om hjälmen sitter bra och är rätt i storleken så skyddar den också bättre. En hjälm som är för liten skyddar inte tillräckligt och en för stor hjälm  riskerar att glida runt och skyddar inte heller som den ska.

Mät huvudomkrets

För att hitta rätt storlek på hjälmen och se vilken storlek som passar dig måste du börja med att mäta huvudets omkrets. Det är ingen skillnad att mäta vuxna och barns huvudstorlek. Mät omkretsen på ditt huvud där huvudet är som tjockast (strax ovanför öronen och ögonbrynen). Det enklaste sättet är att använda ett måttband. Har du möjlighet så kan du också ta hjälp av någon för att mäta. Har du inget måttband går det lika bra att använda ett snöre och därefter mäta snörets längd.

Utifrån huvudomkretsen kan du sedan hitta rätt storlek med hjälp av de storlekstabeller som de flesta leverantörer har.

Det kan också vara värt att fundera kring om du vill kunna använda hjälmen med en mössa under. I sådana fall rekommenderar vi att du lägger till ytterligare ca en (1) cm på huvudomkretsen.

Hitta en cykelhjälm som sitter skönt och har en bra passform

Även om det kan vara viktigt att man tycker att en hjälm är snygg så är det viktigaste att den hjälm du köper har rätt passform och sitter rätt och bekvämt på huvudet. Det spelar ingen roll hur snygg hjälmen är om den inte har rätt passform, är bekväm och skyddar som den ska. Hjälmen ska sitta stadigt och inte glida. En hjälm som skaver eller trycker blir inte skön att använda. En hjälm med dålig passform kan även resultera i att den inte sitter som den ska, att den glider fram eller bak på huvudet och därför riskerar att inte skydda huvudet som den är tänkt att göra.

När man provar en hjälm är det därför viktigt att säkerställa att hjälmen täcker och därmed skyddar huvudets olika delar. Hjälmen ska sitta tillräckligt lågt för att täcka pannan och bakhuvudet och det är också viktigt att det inte är ett mellanrum mellan ovansidan av huvudet (hjässan) och hjälmen

Det är också viktigt att sitter fast om du skakar på huvudet samt att hjälmen inte trycker och sitter åt för hårt. Ett bra sätt för att säkerställa passformen på cykelhjälmen är att välja en cykelhjälm med justeringsratt i nacken.

Därefter spänner du remmarna under hakan. Remmarna ska sitta ganska hårt under hakan. Om man precis får in ett finger mellan rem och haka är remmarna lagom långa.

Cykelhjälm för barn

Det är precis samma sak som gäller om man ska köpa en hjälm till sig själv som vuxen eller till sina barn. Till att börja med är det viktigt att köpa en hjälm som är i rätt storlek, har rätt passform och sitter skönt. Ju bättre hjälmen sitter på barnets huvud desto bättre kommer den också att skydda.

Någonting som är extra viktigt att nämna är man pratar om hjälmar till barn är att man aldrig ska köpa en lite för stor hjälm för att den ska kunna användas lite längre och barnet ska kunna växa i den. Hjälmen ska sitta stadigt och inte glida. En för stor hjälm riskerar att glida fram eller bak på huvudet. Detta gör att hjälmen förlorar sin funktion och riskerar att inte skydda huvudet som den är tänkt vid en eventuell olycka.

Till de minsta barnen ska du också tänka på att välja en cykelhjälm med grönt spänne som öppnas om barnet fastnar i en klätterställning eller liknande. Detta spänne är framtaget för att förhindra kvävningsolyckor.

Annat som är bra att tänka på

Byt regelbudet ut din cykelhjälm

Det är mycket viktigt att hjälmen är hel. Trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s rekommenderar att man byter hjälm minst vart tionde år. Detta beror på att materialen som cykelhjälmarna tillverkas av inte har en oändlig livslängd och att materialet utmattas av slitage när den utsätts för värme, kyla och stötar. Har man cyklat omkull och hjälmen varit med vid en olycka och en kraftig smäll, så ska den genast bytas ut. Vi rekommenderar därför att man alltid köper en ny hjälm och inte en begagnad.

CE-märkning

En annan sak som är viktig att tänka på när du ska köpa hjälm är att kontrollera så att den är CE-märkt, d.v.s. att den är godkänd och uppfyller de säkerhetsföreskrifter och krav som krävs. 

En billig livförsäkring

Och sist men inte minst. Den bästa hjälmen är den som används. Att använda hjälm när man cyklar är en billig livförsäkring.

Var rädd om dig och använd alltid hjälm när du cyklar! 

Fler guider om cykling

Vi har skrivit fler guider och inlägg om cykling som du kanske kan vara intresserad av.

 • Silva Free – en pannlampa för alla din äventyr och aktiviteter
  Med Silva Free så förlängs dagarna under vinterhalvåret. I pannlampans sken ges nya förutsättningar och möjligheter för fortsatta äventyr i naturen. En pannlampa är därför vad vi brukar kalla för en friluftslivsmöjliggörare. ANNONSSAMARBETE SILVA Silva Free är den perfekta pannlampa för den aktiva familjen Silva Free är en modulär pannlampsserie som gör det möjligt att anpassa pannlampan till…
 • Orsa Grönklitt
  Lagom till att vi hunnit landat tillbaka i vardagen igen efter sommarens semester, gjorde vi ett mysigt avbrott för en minisemester i Dalarna. Aktiviteterna för helgen var MTB-cykling och höghöjdsbana men också god mat, stugmys och tillsammanstid. Följ med oss till Orsa Grönklitt på en aktiv utomhushelg för hela familjen.  ANNONSSAMARBETE VISITDALARNA Genom skogarna mot Orsa…
 • Aktiv familjesemester i Västsverige, Billingen och Kinnekulle
  Följ med oss på en aktiv långhelg i Västsverige. Med utgångspunkt från kurorten i Lundsbrunn tar vi med dig på dagsturer till Billingens fritidsområde i Skövde. Sista natten spenderades i området runt Kinnekulle på det mysiga Trolmens Bed & Breakfast.  ANNONSSAMARBETE VÄSTSVERIGE Mot försommaren i södra Sverige Vi packade bilen och lastade cyklarna, två på taket…
 • Cykla på vintern
  Många ställer undan sin cykel på hösten i samband med det första snöfallet och plockar sedan inte fram den igen före den sista isfläcken tinat bort och vägarna sopats fria från sand på våren. Men faktum är att med rätt utrusning så går det utmärkt att fortsätta att cykla på vintern. I detta inlägg delar vi…
 • En aktiv helg i Dalarna
  Dalarna bjuder inte bara på vacker natur och kulturarv här finns också gott om aktiviteter för aktiva familjer. Här får du följa med oss på en aktiv helg i Dalarna med stigcykling och lek i Bjursås, höghöjdsbana och glass i Rättvik, en natt i ett härbre i Tällberg och en härlig dag på Leksand sommarland….5 2 Röster
Inläggsbetyg
cykelhjälm, cykelhjälm för barn, cykla med barn, cykling, hjälm, MTB
Föregående inlägg
Cykla med barn i Sverige
Nästa inlägg
Lära barn att cykla
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x