Packlista för skidsemester med barn i fjällen

Att packa inför en skidresa med barn är en utmaning. Det är många prylar och plagg som ska med och det är lätt att glömma något. Det är inte heller helt självklart att allt ryms i bagageutrymmet i bilen, det kräver lite planering och struktur för att få det att gå ihop. Här har vi samlat våra bästa tips för att packa smart och gjort en packlista att ladda ner och skriva ut, för att underlätta för att göra semestern så njutbar som möjligt!

Packlista skidresa med barn

Skriv en lista över allt som ska packas med. Listan kan vara bra att skriva ett tag innan resan och då får man koll på läget och vet i tid om det är något som saknas och behöver köpas/lånas/hyras. Oftast fördelar vi listan till flera olika områden. En lista för utrustning, en för mat, en för kläder, övriga prylar, precis som vi också packar dessa delar skilt sedan. Ett sätt att använda sig av är att fundera igenom olika aktiviteterna och vad som behövs i de olika momenten, och allt eftersom skriva ner dem på listan. Här finns vår packlista att ladda ner för dig som vill.

Att göra lista

Det mycket som ska hinnas med och kommas ihåg innan avfärd. Därför kan det vara bra att även skriva en lista över saker som behöver hinnas med innan avfärd. Det kan vara allt från att hyra utrustning, beställa nya ullsockar, boka liftkort i förväg, lämna in skidor för vallning och kantslipning eller att på slutet gå ut med soporna och ta barnen på toaletten. Genom att stryka punkterna en efter en, så kan man sedan åka när alla punkterna på listan är strukna.

Börja i tid

Att packa för hela familjen inför en fjällsemester är något som inte görs i en handvändning. Det är också bra att i tid fundera på om något behöver tvättas eller kanske något som behöver kompletteras. Börjar man alltför sent kanske detta inte hinns med och man riskerar att glömma saker om det blir stressigt. Det tar oftast längre tid än man tänkt sig och det är skönt att inte behöva vara uppe för sent natten innan man ska köra långt.

Lägg upp packningen

Lägg ut det som ska packas på ett bord eller på golvet, det ger en bra översikt och det är större chans att få med allt man tänkt sig. Då kan man sedan lätt gå igenom och bocka av från packlistan att alla plagg/prylar har kommit med. Börja inte att packa inte ned i väskor förrän allt ligger framme.

Packa strukturerat

Fördela och strukturera packningen så att allt hittas lätt. Se till att ha så lite lös packning som möjligt, så att det går enkelt när man ska packa in i bilen och att det också går lätt att bära in när man är på plats. Vi försöker att använda oss av så få väskor som möjligt men samtidigt packa strukturerat. En väska per person, gärna olika färg så att man lätt vet vad som är i vilken väska, ytterligare en väska för skrymmande ytterkläder, mössor, vantar, en för sängkläder&handdukar, en med skor&pjäxor.

Spara plats

Under åren har vi släpat med en del onödigt och upptäckt vad som verkligen används. Något som man verkligen kan minimera är vanliga kläder, de blir mest liggande i väskan. Ett mjukt ombyte att resa i och ett extra ombyte av vanliga kläder för ev. restaurangbesök eller liknande klarar man sig långt på.

Att få plats med allt

Som småbarnsförälder blir det hur man än gör mycket packning när man ska till fjällen! Takboxen är vår lösning för att ha möjligheten att få med all vår utrustning. För en familj med tre barn, och full utrustning för både längdskidåkning och slalom finns det inte ens chans utan takräcke eller takbox. Vi har även valt ett extra brett takräcke för att rymma både takbox och skidhållare. Kan vara bra att kolla upp så att takboxen är tillräckligt lång för att skidorna som ska med. Har man ingen egen kan man hyra eller kanske låna av en kompis. Vi har även en packbox att sätta bakpå dragkroken på bilen. Med riktigt små barn är det barnvagn och annat som tar plats, medan när barnen blir äldre tar deras pjäxor och skidor lika mycket plats som för oss vuxna.

Barnens prylar

Låt barnen packa varsin egen liten väska med gos eller annat mys som önskas vid nattning, och lite leksaker för resan.

Underhållningen på resvägen

Tänk igenom så att det finns några olika saker för barnen att underhålla sig med på resan. Ladda en surfplatta med någon ny app, eller ett gäng filmer eller ljudböcker som kan ses/lyssnas på i offline läge.  Och glöm inte hörlurar! Pixiböcker, kapitelböcker, pennor&målarbok, pysselbok, korsordsbok, plus byggbitar, snacks, små figurer. Ibland plockar vi med någon liten överraskning för barnen att öppna en bit in på resan, gärna något som kan sysselsätta dem ett tag. 

5 snabba tips

  • Vaakuum påsar för att komprimera packningen av luftiga skrymmande vinterplagg
  • Mjuka bagar är lättare att pussla och klämma in i bagageluckan.
  • Påse för smutskläder så man enkelt kan separera på vägen hem
  • Hyr sängkläder på plats, sparar värdefullt packutrymme och lite tvätt.
  • Ladda ner och skriv ut vår packlista skidsemester med barn!
4.8 6 Röster
Inläggsbetyg
fjällresa, fjällresa med barn, fjällsemester med barn, friluftsliv med barn, packa för sportlov, packlista, packlista fjällresa, packlista skidresa, resa med barn, skidresa, skidresa med barn, sportlov, sportlovs packning
Föregående inlägg
Hall för en aktiv familj
Nästa inlägg
Längdskidor upp till Bruksvallarnas toppstuga Kariknallen
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
äldsta
senaste poppuläraste
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
Emma
Emma
2 år sedan

Tack för tips! Alltid klurigt att få med allt till en stor familj. Bra tips med extra brett takräcke för att rymma längdskidor vid sidan av takboxen.

1
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x