Insektsjakt

Ta med dig familjen ut på insektsjakt

Ladda ner vår krysslista och ta sedan med dig familjen ut i naturen och bege er till närmste skog eller äng på insektsjakt – för att leta insekter i naturen.  Att utforska naturens minsta detaljer blir ett stort och spännande äventyr.

Vi har inom ramarna för vår inspirationskampanj ”Utforska naturen tillsammans” som vi har i samarbete med Outnorth.se tagit fram en krysslista som vi har fyllt med olika insekter som man kan hitta ute i naturen. Tanken är att du ska kunna ladda ner denna lista, skriva ut den och sedan ta med dig ditt/dina barn ut på insektsjakt! Ett litet äventyr för stora och små upptäckare nu under sommaren och dessutom ett perfekt sätt att utforska naturen tillsammans och titta närmare på naturen

På väg ut bland sommarängarna för att leta efter insekter

Ladda ner vår insektsjakt/krysslista

Här hittar du den krysslista som vi tagit fram (PDF).

Åk till en blomstrande sommaräng och spana efter fjärilar, humlor, spindlar och bin eller leta efter andra små kryp under stock och sten. Vi testade denna insektsjakt tillsammans med våra barn och de tyckte att det var både roligt, intressant och spännande.

Krysslistan har bilder på 20 insekter och rutor där man enkelt kan kryssa av de insekter som man hittar.
Naturen är full av fantastiska insekter med vacker detaljrikedom och färger. Kolla exempelvis på denna fantastiska skalbagge (Kamhornad knäppare) som vi hittade.

Det kräver egentligen inga kunskaper utan huvudsaken är att du är närvarande, nyfiken och tillsammans med ditt/dina barn utforskar naturen, något som faktiskt blir lättare om du som förälder inte redan kan allt om naturen. Fråga barnet, samtala, undersök och lär er tillsammans. Ett tips kan vara att köpa en naturuppslagsbok/ insektsbok (eller låna helt gratis på närmaste bibliotek) och ta med er ut i naturen så kan ni tillsammans leta efter de insekter som ni ser.

En blomsteräng är full av liv och rörelse om man bara stannar upp och tar sig tid att ta en närmare titt.

Ett annat tips är att köpa en fjärils-/insektshåv och en luppburk (vi har köpt dessa luppburkar till våra barn som vi tycker fungerar bra) som är perfekt att använda till att titta närmare på de insekter som man hittar. Det är spännande och fascinerande att tillsammans utforska allt det där som våra ögon annars inte ser och naturens fantastiska detaljrikedom.

En luppburk är perfekt för att titta närmare på insekter och att se de där små detaljerna som vi har svårt att se med våra bara ögon.
En vacker Aurorafjäril som vi tar oss en närmare titt på i Luppburken innan vi släpper ut den igen.

Tips till dig som förälder

  1. Var nyfiken. Din inställning och dina egna känslor inför naturen kommer att smitta av sig på barnen.
  2. Låt det få ta tid. Ha inte bråttom och stressa inte utan låt nyfikenheten och utforskarglädjen få finnas och ta er tid att bara vara tillsammans, utforska och titta närmare på de insekter som ni ser.
  3. Inte störa – inte förstöra! Visa hänsyn till natur och djurliv. Om ni fångar insekter så tänk på att vara försiktiga så att ni inte skada dem. Var rädda om naturen.
När man ser/hittar en insekt på krysslistan så kryssar man enkelt i rutan.

Ladda ner vår insektsjakt/krysslista

Här hittar du den krysslista som vi tagit fram (PDF).

Vi tar oss en närmare till på en vacker Kålfjäril.

Dela gärna med er av era utforskaräventyr!

Dela gärna med er av era utforskaräventyr via instagram och inspirera/tipsa andra genom att tagga era bilder med #utforskanaturentillsammans så att vi kan peppa och inspirera varandra!

En fjärilshåv/insektshåv är perfekt för att fånga insekter. Gå och dra den över blommorna och se vilka insekter som fångas.
Alla dessa små häftiga insekter som man sällan ser när man hastar förbi, som denna Blomkrabbspindel.

4.8 4 Röster
Inläggsbetyg
Föregående inlägg
Juniutmaningen – Titta närmare på naturen tillsammans.
Nästa inlägg
Midsommarbingo
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Alla kommentarer
0
Vi vill gärna höra vad du tycker!x
()
x